Септемврийски бебета 2025 - тема 1

• 4 474
  • 135
  •   1
Отговори
# 15
Привет, привет!
Имам въпрос относно ортопед за бебе. Дадоха ни направление за ортопед, опитвам се да събера информация за добър такъв в София, който да преглежда новородени. Да имате опит или препоръка?

Ивайло Ефремов.

+ Драганов, ВМА

# 16
Здравейте! Разписвам се и тук да следя! Днес малката стана на 40 дни (няма да правя погача).
Набързо се включвам в коментираните до сега теми.
На 1м беше качила 1,200 кг, което много ме радва, защото си я кърмя, а изкара тежка жълтеница и бяхме на косъм да ни задържат в болницата още няколко дни (това не знам как не стана, защото билирубина й беше дооста завишен). Докато бяхме в болницата само сваляше, накрая качи някакви смешни 20-30 грама. Бях под напрежение до последно. Дори се разревах от нерви, защото нямах никаква информация за това как е тя.

Навън сме с баткото от ден 1. Само като вали сме в нас. Не ни спира студено време. Ходя с нея до градината да го вземам, по магазини и където трябва.
Минахме прегледа и при ортопеда (на частно го водих аз). Нищо, което вече да не знам, само ми препоръча и аз да пия вит. Д с нея.

Изхождането също още от болницата беше през два-три дни. Откакто й давам пробиотик вече е всеки ден.
Сега мисля, че е в някакъв скок, защото последните 3-4 дни някакъв неистов рев, а преди това имаше и доста често хапване, особено нощем. Започна да се усмихва, което отчитам като новото й умение. Струва ми се рано, защото първият го дават 5 седмици след термин, но ще изтърпим каквото е.

# 17
С какво борите коликите момичета?.
Купих био амика. Давала съм сама 2-3 пъти и май се запече
Голямо пръцкане и мъчени , но вечедва дни без резултат.в сряда сме на педиатър , когато ще е на 20 дни още питам, но дотогава ще се побъркам от безсъние и притеснение

# 18
Аз давам https://www.hlh-biopharma.de/products/casa-sana-bauch-gut това веднъж на ден (той е билков), и давах омнибиотик панда, но го смених с друг с витамин Д от серията на капките за коремчето, че нещо много меки 💩 станаха.

При мен бебка става утре на 40 дни и утре сме на църква, пък събиране ще правя след две седмици и тече подготовката.

# 19
Здравейте! Разписвам се и тук да следя! Днес малката стана на 40 дни (няма да правя погача).
Набързо се включвам в коментираните до сега теми.
На 1м беше качила 1,200 кг, което много ме радва, защото си я кърмя, а изкара тежка жълтеница и бяхме на косъм да ни задържат в болницата още няколко дни (това не знам как не стана, защото билирубина й беше дооста завишен). Докато бяхме в болницата само сваляше, накрая качи някакви смешни 20-30 грама. Бях под напрежение до последно. Дори се разревах от нерви, защото нямах никаква информация за това как е тя.

Навън сме с баткото от ден 1. Само като вали сме в нас. Не ни спира студено време. Ходя с нея до градината да го вземам, по магазини и където трябва.
Минахме прегледа и при ортопеда (на частно го водих аз). Нищо, което вече да не знам, само ми препоръча и аз да пия вит. Д с нея.

Изхождането също още от болницата беше през два-три дни. Откакто й давам пробиотик вече е всеки ден.
Сега мисля, че е в някакъв скок, защото последните 3-4 дни някакъв неистов рев, а преди това имаше и доста често хапване, особено нощем. Започна да се усмихва, което отчитам като новото й умение. Струва ми се рано, защото първият го дават 5 седмици след термин, но ще изтърпим каквото е.

На мен ми звучи като “Отличен (6)” 😊
Какъв пробиотик даваш? Къде четеш за скоковете. Да се подготвя, че тези скокове бяха май най-непоносимото нещо 😆

# 20
Пандата взех, малко е зор с пиенето, но успява за ден да го изпие.
Скоковете ги има в много приложения, аз в сайта на Хедра ги чета - https://xedra.wordpress.com/articles/livingwithbaby/8magicleaps/

# 21
И моят връща, защото преяжда. Прехранвам го се оказа, той е на почти 50 дена и вече е почти 6кг. (роди се 4). Постоянно търси да суче, днес се цедя и му давам, че ми е разранил зърната, нещо е започнал да захапва неправилно и не знам как да го коригирам. Поставям го правилно, той ме поглежда лошо, откача се от зърното и си намества устата за плитко засукване.
Но в нормална ситуация е нормално на адаптирано с фиксирани стойности да е спокойно детето, а на кърма да иска да суче често, за да си увеличава дажбите.
Ние излизаме редовно, даже вчера в дъжда се налага с количката да излизам, с дъждобрана всичко е точно и явно и дъжда няма да ни е спирка.
Аз се чудя от къде да си взема дрехи за кърмачки, ако имате идеи споделяйте.
Другият ми проблем е, че заспива само на гърда и не знам с това какво да правя, в неговото легло почти не спи, все е при нас в спалнята, което не ме кефи, но за сега е единствен вариант да спим поне малко. Тази вечер няма да му дам да суче за заспиване, ще си лекувам зърната целия ден, пък утре ще видим, но болката е ужасна и нещо не се справях със заздравяването им докато той сучеше така често, станаха по-зле и затова днес реших да цедя и да е от шише. Той горкия малко не знае как да пие от шише и се олива доста, но ще изтърпи и той един ден.

# 22
И моят връща, защото преяжда. Прехранвам го се оказа, той е на почти 50 дена и вече е почти 6кг. (роди се 4). Постоянно търси да суче, днес се цедя и му давам, че ми е разранил зърната, нещо е започнал да захапва неправилно и не знам как да го коригирам. Поставям го правилно, той ме поглежда лошо, откача се от зърното и си намества устата за плитко засукване.
Но в нормална ситуация е нормално на адаптирано с фиксирани стойности да е спокойно детето, а на кърма да иска да суче често, за да си увеличава дажбите.
Ние излизаме редовно, даже вчера в дъжда се налага с количката да излизам, с дъждобрана всичко е точно и явно и дъжда няма да ни е спирка.
Аз се чудя от къде да си взема дрехи за кърмачки, ако имате идеи споделяйте.
Другият ми проблем е, че заспива само на гърда и не знам с това какво да правя, в неговото легло почти не спи, все е при нас в спалнята, което не ме кефи, но за сега е единствен вариант да спим поне малко. Тази вечер няма да му дам да суче за заспиване, ще си лекувам зърната целия ден, пък утре ще видим, но болката е ужасна и нещо не се справях със заздравяването им докато той сучеше така често, станаха по-зле и затова днес реших да цедя и да е от шише. Той горкия малко не знае как да пие от шише и се олива доста, но ще изтърпи и той един ден.

Вземи си протектори за зърна, не давай шише. С помпа също си боли. Ползвай и крем, например на Лансинох. Протекторите са достъпни даже в аптеките мисля. За заспиването на гърда и спането при теб - има ли бебе, което да не го прави? 🤗
Аз съм на мнение, че в първите 4-6 месеца бебето има нужда от много внимание, гушкане и усещане за майка си. Не смятам, че ще свикне да е на ръце и че ще го разглезиш.
Как разбра, че връща от преяждане - само от килограмите ли? Моят господин си връща също. Оригнал се, неоригнал се, легне ли и след време се стича по бузата нещо. Днес само един път беше като избликване, а не стичане.

# 23
Аз въпреки че съм с второ за първи път кърмя изцяло . Намам идея коло изяжда. За 20 дни е качила 600 грама.
Колики ни мъчат. Заспива на гърда , но спи в кошара до мен. Гледам да не вземам при нас.

# 24
Точно с протектори бях до скоро, едва ги махнах, заради тях така грешно започна да засуква. Също и дохранвах с шише до скоро, та и то допринесе за това, не го дохранвам от около седмица и той вече все едно забравил как се пие от шише и се олива с него. Значи ще се научи как да захапва пак правилно, ако иска да яде, ще се помъча сама известно време, ако не става ще потърся консултант и ще се оправим все. Поръчала съм си сребърни капачки, че от болка не мога да нося дрехи и си ходя по цял ден гола вкъщи. И на мен ми е втори, но кърмя за пръв път изцяло, че с първия така и не успяхме да увеличим количествата, според лекар и консултант е било заради много малки части от плацентата, които не са били изчистени и са ми разбъркали хормоните, но добре че не са ми направили други сериозни проблеми и като цяло не е потвърдена тази теория напълно, но има и други неща, които за това са говорили освен оскъдната кърма като кратки оскъдни лохии и други.
За преяждането, ходих на консултация за кърменето и тя като го видя веднага каза, че това е много прехранено бебе, той ми е доста пухкав наистина. Сметна по колко е качвал на ден и излезе към 60гр., а нормалното е около 30гр. на ден. Той връща след всяко хранене, почти няма такова след което да не връща като редовно връща на фонтан, струйка през носа му излиза даже, заради което и лоша хрема направи. Постоянно търси да суче и аз му давах, а тя ми каза, че то от преяждане го боли корема и затова търси да суче да се успокои, отделно май си има и рефлукс, че млякото, което връща бързо се пресича, тоест кисело е по хранопровода, от това има още болки и още търсене да суче и всичко става само по-зле с още сучене. Така че вече се опитвам да го успокоявам по други начини след хранене и да не му давам често гърдата, но онзи ден не можах да издържа и беше почти постоянно на гърда и тогава ми ги е разранил, но пък явно е увеличавал количества, че от вчера цедя по повече. Трудно ми е да ги преценявам тези неща още, кога да му давам и кога не. На всичкото отгоре аз го дохранвах с шише и на консултантката и стана лошо като и казах, вика че кърма имам и според нея още от болницата не е трябвало да дохранвам, но аз си се съмнявах в количеството кърма, може би заради първия лош опит, също не цедях с помпата толкова, а и той с това постоянно търсене да суче не ми помагаше за преценката, а вече с кантар доказано изяжда повече, отколкото аз цедях с помпата.
И мен не ме притеснява, че ще свикне на ръце, няма такова нещо според мен, гушкам си го и не се притеснявам, просто като си помисля, че от това да спи в нашето легло ще трябва да отвиква и малко се напрягам, че това не е лесно обикновено, с първия такъв проблем нямах, ама той заспиваше буквално навсякъде и независимо какво прави, даже на пода е спал, все в леглото си е спал, в нашето броени пъти само. Тогава живеехме със свекървата и тя все повтаряше, че щял да свикне на ръце и заради това не си го гушках толкова и сега много съжалявам за това и бих върнала времето за да променя само това и да го гушкам повече. В първите месеци им е нужда, няма как да свикне, това е моето разбиране.

# 25
Момичета, при бебе, което е само на кърма, нормално ли е акото да светлозеленее? Приема БиоАмика.
Как минават коликите при вас?
Моят мъж е с бактериален отит (на 20 дни е).

# 26
Здравейте, момичета !
И моят господин (днес става точно на 5 седмици), връща много често мляко - отдавах го на преяждане, защото суче страшно лакомо, устата му за секунди е пълна с мляко и тече навсякъде по него, но миналата седмица забелязах, че струята мляко е много силна и дори без да суче, тече сама в устата му. Започнах да се изцеждам малко преди хранене и спря да връща толкова, дори в момента го е правил 1-2 пъти за цялата седмица.
Аз му давам Колийф от самото начало, и засега няма и следа от колики.
Ние също излизаме всеки ден, освен когато има вятър …
Днес, за 5 седмици от изписването е качил 1,100 кг и е пораснал с 6 см. Педиатърката миналата седмица на прегледа ме наплаши, че качва в долна граница, защото тогава беше качил 800 грама и ми препоръча да дохранвам с АМ, в което не виждам смисъл, тъй като гърдите ми постоянно са препълнени - минат ли 2 часа от последното сукане са пълни и текат сами.
Той яде 7-8 пъти на денонощие, спи супер спокойно, ака по 5-6 пъти а пишкането дори повече.
Минахме вече на 2-ри размер памперси и 62-ри дрехи. Не смятам, че не расте …

Вие как се справяте с обривите по лицето ? Почиствам го само с физиологиче разтвор, но покрай веждите доста често се обрива ..

Ние ще правим погача с приятелки, но планувам да го взема само за “ритуала”’и снимките и баща му да го прибере, че в този вирусен сезон… вие ще събирате ли “орисници”? Simple Smile

# 27
Здравейте, момичета.
Аз съм в болница с проблеми след раждането и ще сме разделени с бебето поне 6 дена. Аз се цедя непрекъснато с надеждата да запазим кърменето след това.
Бебето е на Фризолак по препоръка на педиатъра. Яде си по норма на кутията и като че ли връща по рядко от преди. Това ме натъжава малко, защото не искам да минаваме за постоянно на АМ.
Как обличате бебоците за излизане навън? Аз съм много объркана.
А вкъщи? Аз ги държана боди и ританки, но когато ми е в ръцете сякаш много се поти.
За колики те сме на Инфакол, не мога да преценя дали помагат.

# 28
Здравейте мамчета. Вие давате ли витамин Д на вашите мъници и от кой ден започнахте? Бебка е вече на 24 дена но педиатъра нищо не предписва, което ми е странно. Тя е изцяло на АМ- NAN Supreme Pro. Но не знам дали има достатъчно витамин Д в него.

# 29
Да, от 21 ден по 2 капки вигантол преди сутрешното хранене. Казаха ни го и педиатърът на домашното посещение,и неонатоложката на първия контролен преглед след раждането. Дъщеря ми е на смесено хранене, като аз самата приемам витамин д по 20 000 единици седмично, изписан от ендокриноложката ми.

Общи условия

Активация на акаунт