⚓ На пазар във Варна - тема 81 ⚓

• 28 975
  • 720
  •   7
Отговори
# 705
Домашни продукти ям само от познати и роднини. Рискувате подаръка ви, да бъде връчен на друг човек или ... Няма как да знам хората, каква хигиена поддържат в дома си.
Алкохол- може да не обича уиски, ракия, вино ...
Аз лично имам два ликьора в кухнята. Подарък са ми, но това не е моето питие.
Вземете им нещо за обяд- пица, погача+ сирене и шарена сол. Работя в друга сфера, но при нас такава почерпка свършва бързо и много се харесва🤗

# 706
Ако е за благодарност към колектива почерпката за обяд ще е най- оценена.
Лично на лекар съм подарявала сувенир с името му, тематичен сувенир и т н.
Подарявала съм и кошница с хранителни продукти. Например луксозен чай, буркан мед, бутилка ром и чаша. Последния ми подарък беше ръчно изработена коледна играчка и книга- календар с мисли и сентенции за щастие /подарих го преди нова година с пожелание за щастлива година/.
Потвърждавам, че алкохол и бонбони не всеки харесва.

# 707
Здравейте!
Купих си рамки за диоптрични очила, сега трябва да отида на лекар.
Къде мога да отида, да извършат преглед с фактура, амбулаторен лист и да ми изработят стъклата на някаква по-нормална цена?
Има ли разлика в цената на магазините по центъра и моловете и оптиките в клиниките?

# 708
  • Варна
В Оптиките хич няма да ви се зарадват като Ви видят с ваши рамки. Веднъж ходих да сложат нови стъкла на рамките на дъщеря ми и с хиляда кандърми, че не носят отговорност и може да се случи нещо на рамките ми ги сложиха. Даже ме убеждаваха да съм и купела още едни рамки и да има да си ги сменя. А тя беше в период на растеж на диоптъра и на три месеца сменяхме стъкла.

# 709
Във Варна съм доволна от оптика"Призма". По мой наблюдения там има голямо разнообразие от рамки - от бюджетни до скъпи и луксозни.
От лекарите, които правят прегледи там препоръчвам д-р Бояджиев. Преди преглеждаше в четвъртък следобед. И от д-р Боранов имам добри впечатления.
Не мога да коментирам обаче как ще се отнесат към собствената рамка и дали издават амбулаторен лист при преглед в оптика.
И е оптика в друг град ми се случи да подпиша декорация, че не носят отговорност ако собствената ми рамка се счупи при монтаж на нови стъкла. Явно е практика.

# 710
Във Варна има оптики, които също не гарантират за рамката при смяната на стъкла ако рамките не са от тях. Скоро сменях стъкла, на стара рамка. Но ги занесох в оптиката от където беше купена преди години рамката с картончето от оптиката и нямаше никакви проблеми. Но тази практика с "не поемаме гаранция за рамката" е от 1-2 години. До някъде е разбираемо защото има хора които вземат китайски рамки за по 3-5 лева от сергии и след като сменят диоптър искат да се сменят и стъклата. И това понякога наистина е проблем с ацетатните рамки.

# 711
Аз също съм доволна от оптики Призма. Носила съм и стара здрава рамка, само да сменят стъклата. Винаги ми обясняват, че може да се счупи, но досега е имало проблеми. Поне 6-7 пъти сменяме само стъкла там.

# 712
  • ВАРНА-морето,сините вълни.
Препоръчвам оптиката на Съборни. Цените са много приемливи. Преди няколко дни моята позната поръча при тях очила +2,5 диоптър с нейна Стара рамка за 50лв.Имаха и оферта 75лв.рамка със стъкла. Информативно бяхме питали в оптиката на Николай Чудотворец и там обявиха цена 75лв за едно стъкло

# 713
  • In transit
По повод последните постове ми изникна въпрос към хората, които носят очила. Казвате (извинявай Ивелина, че се хващам за твоя пост), че 75лв за едно стъкло е много. А за каква марка стъкло става дума? Защото си мисля, че това е много по-важно. Тези най-евтините стъкла са китайски и не мисля, че са същото качество, като марковите. Това от личен опит. Затова ми е интересно интересувате ли се какви стъкла ви слагат или просто гледате цените и това ви е водещото?

# 714
  • 🌊
Аз съм като къртица и се водя по допълнителните опции - високо изтъняване, допълнително антизамъгляване, син слой, антилефлектор, защита за намаляне на надраскването.
Последните ми очила бяха към 1600 без промоциите, 1000 с тях и -150 от застраховател. Но не мога да си позволя стандартна леща, по-малките диоптри имат по-богат избор.

# 715
Аз се интересувам и обикновенно правя в средния ценови клас. Мисля последно с Японски стъкла. В Леонардо. За съжаление не мога да се сетя цена. С малък диоптър съм.
Родителите ми си правят очила в малка оптика на ул.27ми юли
Цените за едно и също стъкло надали има разлика в различни магазини. Преди години бях забелязала по-голяма в здравните центрове  в сравнение с оптиките.

# 716
В моето семейство сме 3/4 очиларки и сме такива от много години. Последните 4-5 години отбелязвам трайна тенденция, че дори фирмите производители на  скъпи стъкла ( чиято цена е в стотици лева на стъкло) изключително силно са свалили качеството. Не става въпрос за една марка а е масово. Касае и Есилор и Хоя и Цайс, да не продължавам. Последните очила и моите и на сина ми, правени в различни оптики и с различна марка на стъклата се похабиха буквално за две години. Същите марки преди десетина година държаха стъклата в добро качество 4-5 години докато не се счупят рамките. Последните няколко години, давам  хиляди за очила ( хем сме с диоптър и то много силен, хем астигматизъм) и след 2 години стъклата не стават за нищо. На есилор покритието е на сини петна, на Хоя се е свалило на люспи, цайс е надран все едно с гвоздей си го чегъркал. Ами ние не носим очила за прът път. Знам как се пазят и обслужват. Сега ако е въпроса да седят в шкафа за да са ок, това не е нашата история. Затова, последните очила, които правихме миналото лято решихме че ще са  с бюджетни стъкла. Около 150 лева на стъкло.  След една година ще ги хвърлим и ще си направим нови. Максимата да си правиш скъпи очила, защото ще са по-трайни, вече не важи.

Последна редакция: пт, 16 яну 2026, 16:37 от _re_ge

# 717
На HOYA  стъклата започват от 25€ и вече според зависи диоптър, астигматизъм, изтъняване, UV покритие, антирефлексни покритие,....  Но са специална пластмаса. Аз търся къде мога да направя диоптрични стъкла но от стъкло/кварц понеже работя понякога със силни разтворители и една пръска може да съсипе стъклата.

# 718
Ако "оптиката на Съборни" е Оптика Алфа и аз я препоръчвам с две ръце.

# 719
На HOYA  стъклата започват от 25€ и вече според зависи диоптър, астигматизъм, изтъняване, UV покритие, антирефлексни покритие,....  Но са специална пластмаса. Аз търся къде мога да направя диоптрични стъкла но от стъкло/кварц понеже работя понякога със силни разтворители и една пръска може да съсипе стъклата.
А с тези разтворители как пазите очите си? Не слагате ли върху очилата някаква маска или други предпазни очила? Че опира до по-сериозен риск, освен финансов.

Общи условия

Активация на акаунт