Йераррхична структура

• 978
  • 9
  •   1
Отговори
Темата е по - скоро може би за хора намиращи се най - ниско в йерархията на дадена организация! Подценяване ли сте, въпреки задачите, които вършите?! Как имате възмижност да изпъкнете напред
с качества ?

# 1
По мои наблюдения от най-ниското ниво до някое от по-следващите не е нужно да правиш нищо специално, освен да натрупаш известен трудов опит и да си вършиш задълженията. На най-ниските ниво никой не се задържа дълго - или продължават нагоре, или напускат.

# 2
  • София
С постигнатия опит и знания отивате в друга фирма и на по-висока позиция. Вариант 2: забелязват усърдието в настоящата и получавате повишение, ако структурата е достатъчно голяма или се оваканти място. Разбира се, много зависи и за каква сфера иде реч, имате ли необходимите квалификации за по-висока позиция и т.н.

# 3
  • София
Тъй като в България има глад за кадри, е доста лесно да се вдигнеш в йерархията, особено в големи фирми, където големите шефове са много заети, средните прелитат от време на време, така че на практика все някога трябва да възложат повече отговорност и власт и на някой по-дребен.

# 4
Проблемът е, че често това възлагане върви без адекватно съпътстващо възнаграждение.

# 5
Може да се случи, ако някой работи добре, да му възлагат повече, без да го повишат или да му увеличат възнаграждението. Но ако така той натрупа ценен опит. И след като се е доказал достатъчно, може да разговаря за по-добра позиция на същото място и ако не се получи, да търси късмета си другаде, където опитът му ще бъде оценен.
Имам впечатление, че някои хора очакват всяко тяхно усилие да свършат нещо в работно време да е съпроводено сега и веднага с повишение. Не мисля, че това е много реалистично.

# 6
На много места първите месеци на неопитни хора на най-ниското ниво заплатата я плащат не защото работещият я изкарва, а за да се научи да върши тази работа, един вид разход за работодателя с евентуална бъдеща възвръщаемост. Естествено, работодателят си ги избива тези пари от останалите служители, но е факт, че начинаещите често не си изработват заплатата, та трябва да се прецени кога е уместно да очакваш повишаване на възнаграждението и пр.

# 7
Нито подценяването, нито надценяването са полезни.
Много е важно човек да има точна самооценка, и да е наясно какво иска от работното си място.
Нито сляпата благодарност и раболепност, че са те "взели", нито навирения нос "аз съм на тази позиция само за малко" са печеливши.

А и истината е винаги някъде по-средата.

Каквато и да е позицията, поведението трябва да е еднакво - усърдно изпълнение на възложените задачи, готовност (и капацитет) да се учат нови неща, и професионално отношение към всички колеги, независимо от позицията им.
В свестните фирми тези неща правят впечатление, и получават адекватно морално или материално стимулиране (или и двете).
В не-читавите фирми, както и да се държиш, все тая.

# 8
  • София
Може да се стигне от ниско йерархично ниво до висока позиция.
Само че това отнема време. И упоритост.

Много е забавно и друго нещо - масово по ниските йерархични нива изобщо не се разбира какво прави шефа, всички виждат, че шефа дава задачите и той/тя  според голяма част от хората не прави нищо, но за сметка на това взема много пари, защото ... (оставям на въображението ви... е любовница на шефа, е с връзки, е парашутист ...)

Друго - масово виждам желание за развитие в посока управление на хора, но често чувам аргументация от типа на "аз си изпълнявам качествено задачите, правя каквото ми кажат ... той шефа ми не знае това, не знае онова, мен ме пита да му обяснявам". Хубаво е да се знае, че най-производителните хора не винаги имат качествата да управляват, както и, че не винаги от мениджърите се изисква да знаят как да изпълняват задачите в детайл, от тях се искат други качества и умения.

Съвет към питащата: кажи на следваща среща или си поискай такава, че искаш да се развиваш в такава посока и би желала да започнеш да надграждаш умения за това, както и би желала да ти делегират някакви такива задачи. Искай си често и обратна връзка как се справяш. Но бъди готова и за уклончив отговор, че няма да стане, облечен в много приказки, нужда д се учиш и т.н.

# 9
По мои наблюдения, нагоре се изкачваш когато решаваш проблеми и гасиш пожари. Ако просто си вършиш преките задължения добре, това не е достатъчно. Трудно е да намериш кадър който работи добре, но още по-трудно е да намериш такъв който в напрегнати ситуации запазва самообладание и взима адекватни решения с минимум кофти последствия. Който умее да работи с мързеливи, неорганизирани или просто неопитни хора и даже успява да ги мотивира или поне да ги накара да го следват. Обикновено такива хора стават шефове или имат преуспяващи бизнеси. Разбира се, има фирми където шуробаджанащината е на почит или фирмата е всъщност пералня и се издържа от други неща, но ако си наистина неадекватен, колко време ще те държат на шефския пост? Работех в такава фирма, имахме такъв шеф и фалира няколко месеца след като напуснах (а аз напуснах, защото виждах накъде отиват нещата). Изкара общо 2 години.

И съм съгласна, че повечето хора мислят, че шефа им нищо не прави, но обикновено точно шефа е този който гаси пожарите и намира клиенти. Леля ми има собствен бизнес и някакъв нов клиент беше пуснал поръчка в петък, на национален празник, късно вечерта. И тя му звъни по телефона след десет минути, да уточнят детайлите и да натовари тира утре и да изпрати поръчката, и в края на разговора човека казва "Вие сте собственика на фирмата, нали? Никой друг не би се обадил по това време".

Общи условия

Активация на акаунт