Как може умен и работлив човек от бедно семейство да успее в България?

• 2 764
  • 157
  •   1
Отговори
# 135
  • София
Успелите хора рядко работят на заплата, освен някои много специфични професии, но и при тях има бонуси.
Другите работят на хонорар, получават финансиране по проекти, таксуват всяка своя дейност и т.н. , а не чака от 1-во до 1-во число.

За ученето и работата - напълно постижимо, защото са единици специалностите с ангажираност по цял ден всеки ден. Обикновено още в началото на всеки семестър студентите се уговарят с преподавателите да съберат всички лекции в 2 или 3 дни целодневно или да са в удобен час (сутрин рано, късно следобед и т.н.) и в останалите няколко свободни дни работят. Така беше и по мое време, така е и сега.
Да не говорим, че много големи фирми у нас вече работят по стажантски програми и вземат студенти, които обучават, съобразявайки се с програмата (особено в инженерните специалности - справка в Гугъл, за да не цитирам конкретно фирми - даже в момента 2 близки деца работят по такава програма и на постоянен договор още от 3-ти курс, а едно дете почна преди 2 седмици, завършвайки бакалавър и продължавайки в магистър). Даже с доста добро заплащане за страната, не само за възрастта им.
А в чужбина пък е още по-лесно, защото самите университети предлагат неквалифицирана работа в началото и квалифицирана от 3-ти курс. После младежите обичайно остават на предложените места. Тук също вече започва подобна гъвкавост, предвид въпросните стажантски програми.

Последна редакция: вт, 23 сеп 2025, 09:29 от Fever Ray

# 136
  • Melmak
Да кажа и две хубави думи за СУ, в Стопанския факултет има много стажантски програми за бакалаврите. Факултетът поддържа тесни връзки с едни от големите фирми на пазара, а като гледам колегите говореха поне 2 чужди езика и намираха работа много лесно още от 3 курс. Намирам това за прекрасно!

# 137
  • Най-красивата страна
Един умен и работлив човек може да успее в България .
Ясна цел,постоянство и труд.
Много е важно да има и образование и някаква професия,която позволява да работи за себе си,,след като натрупа достатъчно стаж.

Апартаментът в големия град съвсем не е задължителен,нито пък частното училище.

Познавам млади успели хора,които си купиха парцел  в село до града и  ремонтираха голяма стара къща.Отне им три години,но пък сега имат 120 кв.жилище и двор.

Важен е също и партньора .Не е нужно да е богат.
Между другото богатите се женят за богати в повечето случаи.
Важно е с партньора да гледате в една посока и да ти помага,а не да те дърпа надолу.

# 138
Мисля че би могло да обсъдим какво значи “работлив и умен човек” и “бедно семейство”, защото в голяма част от случаите нито човека е чак толкова работлив и умен, нито семейството чак толкова бедно.

Работлив за мен означава да полага много усилия дълго време, за да постигне желаното, да избира целта (макар и далечна) пред моментния комфорт. Студентът, който търчи от лекции на работа и обратно, предприемачът, който вдига на клиент в 22:00 вечерта за да обсъдят детайли около поръчка, това са за мен примери за работливи хора. Умен е този който търси информация постоянно и активно, вади си изводите, взема решения, ако са грешни пак си вади изводите и взима нови, като с времето става по-добър както в търсенето и намирането на информация, така и в решенията. Който чака някой друг да му каже какво да прави с живота си не е умен. Който чака твърде дълго и не действа - също.

Ниски доходи и бедност не е едно и също. Ако човек има покрив над главата и какво да яде, и за животоподдържащи лекарства ако е болен, за мен той не е беден. Да, може да няма пари за кино или за пържола, но някакси не мога да нарека това бедност. Бедността за мен е глад и студ и последиците от тях.

# 139
по интересното е какво се има в предвид под "да успее"

# 140
И това, но там май много повече варират нещата. За мен бизнесмен, който живее в апартамент с изглед към Сентрал Парк, кара поръчкова кола и лети до екзотични дестинации всеки месец, но няма семейство или поне няколко близки приятели, не е успял. Но за друг това може да е желана цел и ако има пари да не му трябват приятели или пък деца и дори половинка.

# 141
може някой да постигне перфектната медитация и незнам какво недостижимо до момента ниво на духовност и възвишеност ?

# 142
В първия пост пише какво се разбира под успял.

# 143
Как може умен и работлив човек от бедно семейство да успее в България?
Зависи колко е бедно семейството.
Мизерстващо бедно или семейство със скромни доходи.
За жалост този свят е така устроен, че цедката рядко пропуска.

# 144
Цитат
Дефинирам “успех” не като милиарди в банката, а като причисляване към високата средна класа в столицата. Просторен апартамент модерно строителство в хубав квартал, нова, но не твърде помпозна кола (не порше), деца в частно училище и прочие.

ами това всяка бабичка в София го е имала ? Преди да остареят панелките са били нови. И изобщо Високата средна класа ... брех. Тръпки ме побиха.
Според мен успеха започва от себепознанието. В случая или е яка пързалка или има нужда от асистенция в тази насока.

# 145
И защо непременно София? В провинцията има къщи и апартаменти, които са много по-хубави от софийски просторен апартамент, поръчкови нови коли, и деца, които учат в частни училища в чужбина. Тука май идеята е  ,,по-добре последен в града, отколкото пръв на село". Ако нямаш начален старт, мечтата ти може да стане реалност, когато си над 50, децата ти няма да учат в частни училище,  внуците може. Не вярвайте на филмите, там работиш някъде две години и ставаш съдружник, в реалността никой няма да те направи съдружник, съдружници стават децата на собствениците или хора с пари.

# 146
Иска да стъпва по жълти павета главната героиня на темата. Пари иска, old money живот иска. Частни училища и не твърде помпозна кола LaughingLaughingLaughing , че да не я помислят за nouveau riche случайно.
Ами много масови са тези "мечти" и са присъщи точно на хора, които живеят в душевна нищета. Бедността е следствие в случая, не причина.

# 147
И защо непременно София? В провинцията има къщи и апартаменти, които са много по-хубави от софийски просторен апартамент, поръчкови нови коли, и деца, които учат в частни училища в чужбина. Тука май идеята е  ,,по-добре последен в града, отколкото пръв на село". Ако нямаш начален старт, мечтата ти може да стане реалност, когато си над 50, децата ти няма да учат в частни училище,  внуците може. Не вярвайте на филмите, там работиш някъде две години и ставаш съдружник, в реалността никой няма да те направи съдружник, съдружници стават децата на собствениците или хора с пари.

И аз питах защо точно в София.
Така и не ми се отговори.
Навила си е нещо на пръста и си драпа там.

# 148
по интересното е какво се има в предвид под "да успее"
Да вземем лекарите. Успял лекар е като онзи,който играеше в "Кой да знае?" Неуспял лекар е темерут,отбиващ номера...

# 149
Айде пак се почна столични павета срещу провинциални палати. Ми не всички селяни имаме разработен бизнес със зърно, че да ‘успеем’ на село като професионални наследници.

Последна редакция: вт, 23 сеп 2025, 20:19 от Нарцùса

Общи условия

Активация на акаунт