Има значение фактът, че социалната мобилност в момента ми се струва само мираж в България. Интересно ми е дали хора с повече житейски опит от мен споделят наблюдението ми.
В оригиналната публикация дефинирах успех като “причисляване към високата средна класа” и впоследствие илюстрирах какво разбирам под висока средна класа. А именно апартамент в София, нова, но не помпозна кола, както и частно училище за децата. Нека повторя - илюстрирах, а не обобщих, че това е единственият израз на високата средна класа. Тоест, по никакъв начин не умаловажавам високата средна класа в провинцията.
Всъщност единствената причина да говоря изобщо за София, е, че по мое мнение столицата е мястото, където има най-много възможности за развитие. Имаме нагледно струпване на капитал и други ресурси на едно място. Съответно ми се струва, че изкачването по социалната стълба е най-постижимо там. Ако някой не е съгласен с това твърдение, ще се радвам да чуя доводите.
За успеваемост в душевен план няма какво да се говори в случая. Не защото не е важно - напротив. Просто темата е фокусирана върху кариерно развитие, неслучайно е и публикувана в тази част на форума.
Доста пишещи тук съдят другите за устрема им към по-добър живот и/или се присмиват на “гладните провинциалисти”, към които бях причислена. Не смятате ли, че тези хора имат нужда от разговор на тема успех в душевен план?