Как може умен и работлив човек от бедно семейство да успее в България?

• 3 649
  • 213
  •   3
Отговори
# 150
Както споменах в предишния си коментар - мисля, или на осма, или на девета страница - в случая няма значение какво иска авторът, тоест аз.

Има значение фактът, че социалната мобилност в момента ми се струва само мираж в България. Интересно ми е дали хора с повече житейски опит от мен споделят наблюдението ми.

В оригиналната публикация дефинирах успех като “причисляване към високата средна класа” и впоследствие илюстрирах какво разбирам под висока средна класа. А именно апартамент в София, нова, но не помпозна кола, както и частно училище за децата. Нека повторя - илюстрирах, а не обобщих, че това е единственият израз на високата средна класа. Тоест, по никакъв начин не умаловажавам високата средна класа в провинцията.

Всъщност единствената причина да говоря изобщо за София, е, че по мое мнение столицата е мястото, където има най-много възможности за развитие. Имаме нагледно струпване на капитал и други ресурси на едно място. Съответно ми се струва, че изкачването по социалната стълба е най-постижимо там. Ако някой не е съгласен с това твърдение, ще се радвам да чуя доводите.

За успеваемост в душевен план няма какво да се говори в случая. Не защото не е важно - напротив. Просто темата е фокусирана върху кариерно развитие, неслучайно е и публикувана в тази част на форума.

Доста пишещи тук съдят другите за устрема им към по-добър живот и/или се присмиват на “гладните провинциалисти”, към които бях причислена. Не смятате ли, че тези хора имат нужда от разговор на тема успех в душевен план?

# 151
  • София
Това с частните училища на високата средна класа обаче не е актуално.
Обикновено за такива училища се напъват представители на средния, а не на високия сегмент.
Манталитет.
Личните ми наблюдения го показват.

# 152
Ти да не мислиш, че в София са по-наядени? Там заплатите са по-високи, но и цените на всичко са по-високи, та къде е кяра? Със заплата 5000 ще видиш хубав апартамент само на брошура.

# 153
Разговор няма да ти помогне. Обвинения към другите също. Определения разни ни най-малко. Висока средна класа ... тръпки ме побиват. Брей!
Можеш или да се насочиш към някаква по-душевна и филосовска кариера с тези писания и анализи които предриемаш  или да спираш да мътиш на 2 то половината и да се захващаш да си живееш. Пък каквото ти е писано. Ние нищо не можем да ти помогнем.

# 154
Частни училища в София за по-големи ученици май няма много. Изнесени са към провинцията по-реномирани те, ако не бъркам, не съм се интересувала обаче.

# 155
Кажи поне какво искаш да работиш, някой работещ в тази сфера да ти даде насоки.

# 156
  • София, Лагера
Almond, мисля че коментарите в темата, макар и на моменти хаотични ти дадоха някаква калибрация.
Не знам доколко си проучвала пазара на "новото строителство" в "елитни квартали" и на "частните училища".
Иначе да, до голяма степен в София има по-големи възможности за развитие. Но не само.
Аз работя в международна ИТ компания. Работим дистанционно. Заплатите зависят от това, което можеш. Иначе казано, човек в Шабла или в Асеновград (реален пример), взима толкова, колкото човек в София.

# 157
Разговор няма да ти помогне. Обвинения към другите също. Определения разни ни най-малко. Висока средна класа ... тръпки ме побиват. Брей!
Можеш или да се насочиш към някаква по-душевна и филосовска кариера с тези писания и анализи които предриемаш  или да спираш да мътиш на 2 то половината и да се захващаш да си живееш. Пък каквото ти е писано. Ние нищо не можем да ти помогнем.

Моля, дайте предложения за душевна и философска кариера, която да отива на един провинциален аристотел на 21-ви век. Много обича да обвинява, всичките му коментари само обвинения…
Наметнете се, дано облекчи тръпките и лека вечер!

# 158
  • Пловдив
Има значение фактът, че социалната мобилност в момента ми се струва само мираж в България. Интересно ми е дали хора с повече житейски опит от мен споделят наблюдението ми.

В оригиналната публикация дефинирах успех като “причисляване към високата средна класа” и впоследствие илюстрирах какво разбирам под висока средна класа. А именно апартамент в София, нова, но не помпозна кола, както и частно училище за децата. Нека повторя - илюстрирах, а не обобщих, че това е единственият израз на високата средна класа. Тоест, по никакъв начин не умаловажавам високата средна класа в провинцията.
Има социална мобилност и в момента в България, но никой не може да гарантира, че ти ще успееш. И е възможен и в провинцията, особено в големите градове като Пловдив, а предполагам Бургас и Варна. Говорим за апартамент в добър квартал, с няколко спални, частно училище за децата (според мен това е голяма глупост и държавните с допълнение на целеви частни уроци е по-добър вариант) и нова кола от типа на среден клас Тойота например.

# 159
И в по- малките градове, където има производство и са близо до граница, също има добър стандарт. Нищо, че по статистика са последни по заплати, това не е вярно.

# 160

Моля, дайте предложения за душевна и философска кариера, която да отива на един провинциален аристотел на 21-ви век. Много обича да обвинява, всичките му коментари само обвинения…

Може нещо към политиката да се ориентираш в свободното си време първоначално. Към някоя партия или проруска/проамериканска фондация?

# 161

Може нещо към политиката да се ориентираш в свободното си време първоначално. Към някоя партия или проруска/проамериканска фондация?
Оле недей! Само това ни липсва. Не ни стигат които си имаме ами и провинциален аристотел дето все се оплаква но иска ... и този в парламента ?
Как може да си поискате такова нещо?

# 162

Готово. Посланик в Палестинската държава на Западния бряг. Да,България има посолство там. Yum

# 163
Да . Вероятно веднага ще попадне в завишената средна класа с този си ход.

# 164
Да постъпите на работа в Министерството на външните работи са нужни връзки,ама много яки връзки. Там приемат само хора от висшата номенклатура. Дори за пост като посланик в Палестина.

Общи условия

Активация на акаунт