Как може умен и работлив човек от бедно семейство да успее в България?

• 3 565
  • 210
  •   4
Отговори
# 180
Сериозно ли смятате...

Звучиш, сякаш не търсиш решение на проблем, а проблем за всяко предложено решение.
Мога да дам много примери - за хора, успели в технически специалности, в хуманитарни специалности, в спорт и в изкуство.
Но очевидно няма смисъл, защото параметрите на "търсенето" стават все по-тесни и по-тесни, и скоро ще стане съвсем смехотворно.

Ще повторя само това - човек, който не може да управлява малко, няма да може да управлява и много.
Един реален разчет на заплата от 10000 лв е много, много далеч от това "разпределение" SmileySmileySmiley

# 181
  • София
Последно за средна класа или за висока средна класа е питането?

# 182
Сериозно ли смятате...

Звучиш, сякаш не търсиш решение на проблем, а проблем за всяко предложено решение.
Мога да дам много примери - за хора, успели в технически специалности, в хуманитарни специалности, в спорт и в изкуство.
Но очевидно няма смисъл, защото параметрите на "търсенето" стават все по-тесни и по-тесни, и скоро ще стане съвсем смехотворно.

Ще повторя само това - човек, който не може да управлява малко, няма да може да управлява и много.
Един реален разчет на заплата от 10000 лв е много, много далеч от това "разпределение" SmileySmileySmiley

Неколкократно повторих, че не търся решение за себе си, а си задавам въпроси и ме тревожат някои тенденции.

Не, не търся проблем зад всяко решение, а движа дискусия с уточняващи въпроси.

Моля дайте разчета на заплатата.

# 183
  • София
Не живееш ли самостоятелно (предвид въпроса за разчета)?

# 184

Много вярно. Заплата 10 000 лв е над средна класа според мен (за България). Толкова взимат депутатите, ако те са средна класа, значи ние тук сме под прага на бедността.

Скрит текст:
Ако ще говорим в цифри, 4 000 - 9 000 лв според мен е заплата за средна класа, 4-5 за долна, 5-8 средна, 8-9 горна. Като под "средна класа" разбирам хора, за които не е проблем да отидат на море в Гърция или да си направят средно скъпа операция без да бръкнат в дълбоките резерви.

Последна редакция: ср, 24 сеп 2025, 16:04 от Little Queen

# 185

Първо вие ми дайте разчет на заплата 2500 лв за самостоятелно живеещ млад човек от провинцията в София Smiley

# 186
Щом нямаш рамо от родители, не се напъвай за София, не е за теб, там ще си последен бедняк по квартири. Отивай в някой град, където цените на всичко са по- ниски, а заплатите прилични, тогава ще имаш собствено жилище, кола и други екстри. Ама приличните заплати са в производството, не в офисите.

# 187

Първо вие ми дайте разчет на заплата 2500 лв за самостоятелно живеещ млад човек от провинцията в София Smiley

Ако можех да го дам и имах представа как е възможно, нямаше изобщо да създам темата.

Съгласна съм категорично с един друг коментар по-горе: 4-5к ниска средна, 6-7к средна и 8-9к висока средна. С други думи, 10к брутно си е висока средна, та дрънка и затова говорих за такъв доход.

Вече кои сфери го позволяват и как е възможно достигането на такъв доход - това е друг въпрос.

# 188
В провинцията няма работа. Ако има някаква, заплатата е много ниска и не се спазва КТ. Тоест ще работи много за малко пари.
Не е случайно, че Сф е пълна с хора. Ако мислиш че им харесва този град, си в пълна заблуда.
Висока средна класа е висока, висока топка.
Започни от образованието, трябва да е качествено. Като отидеш в столицата, можеш да живееш и в споделен апартамент. После вече ще инвестираш в жилище и т.н. Което пак да кажа не е апартамент за високата средна класа, към която се стремиш. Ако си направиш/откраднеш печеливш бизнес и бизнеса го позволява, можеш вече да се местиш в провинцията.

# 189
Аз сигурно имам много объркана представа за средна класа, особено висока. Но тя не включва ли и образование, начин на живот и възпитание.
Защото и един собственик на агенция за имоти, може да си живее добре или строителен предприемач или монтьор с автокъща , но с цялото ми уважение към всяка професия, това не е висока средна класа. Или дори средна.

# 190
  • Пловдив
Аз сигурно имам много объркана представа за средна класа, особено висока. Но тя не включва ли и образование, начин на живот и възпитание.
Защото и един собственик на агенция за имоти, може да си живее добре или строителен предприемач или монтьор с автокъща , но с цялото ми уважение към всяка професия, това не е висока средна класа. Или дори средна.
Ок де, какво е средна класа тогава?

# 191
Класата в точно този смисъл винаги е била с материален измерител. Просто дълги години хората, които са добре материално, по случайност бяха и с добро образование и възпитание. Вече не е така.

# 192
Винаги, в цялата история на човечеството количествените натрупвания са водили до качествени изменения.
Ако сте толкова притеснени, че прости хора с труд могат да забогатеят и да оцапат с кал „високата средна класа“ (която така и никой не я формулира коя е), въпрос на време е децата и внуците им да се изстрелят сред върховете на висшето общество и да се впишат прекрасно, защото ще са учили в най-добрите училища и университети, ще са възпитавани на етикет и обноски от префърцунените представители на висшите слоеве на (о)бедн(ял)ата класа.
Абе, що не четете книги? История, биографии на аристократите и топ богаташите в света... Векове наред едно и също.
Справка: рецептите как се става джентълмен или как се отглежда английска морава. Общото е – 3 поколения.

# 193
Класите са имуществено обусловени, не по образование. В миналото евентуално по произход (благородниците винаги са били горна класа).  А иначе футболисти, артисти и прочее може да нямат и средно образование, ама са в горната класа. Пък и с времето покрай общуването в нея добиват и лустро. Ей на, бай Стоичков, вече се държи и говори различно от някога.

# 194
Те простите, които с труда си забогатяха гледат с пренебрежение на учените, които материално са по-малко от тях, наричат ги ,,гладна интелЕгенция". И ще стават по-заможни и с по-голямо самочувствие, защото занаятчиите намаляват и това вдига цената на труда им.

Общи условия

Активация на акаунт