Как може умен и работлив човек от бедно семейство да успее в България?

• 4 317
  • 230
  •   2
Отговори
# 225
  • София, Лагера
и докато се обърне човек и живота му минал в стискане на зъби.
Ами не, стискането на зъби е в началото, докато си стъпиш на краката. Не случайно няколко пъти се спомена в темата, че в общия случай плодовете на усилията и труда ти започват да се берат на 30-35+ години. А животат не е "преминал" дотогава.

Честно казано аз и с по-заможни родители не си представям как нещата се получават без труд. То самото образование + 1 или 2 езика също си изисква усилие, никакви пари няма да ти налеят знания в главата. Хайде, по-лесно е, ако не работиш, докато учиш, но да не забравяме, че като си "готов" да влезеш на пазара на труда без ден трудов стаж на 25 години, то ще има и други 25 годишни, но вече със стаж и изградени трудови навици. И те доста вероятно биха били предпочетени от работодателите.
Не говоря за много трудни специалности, които изискват 100% отдаденост на ученето.

# 226
Аз се опитвам да разгранича труда от стискането на зъби.
Ако човек избере непасваща на способностите му специалност, само воден от идеите описани в началото , то може и да се налага да стиска зъби и да се справя с конкуренция. Обаче може и при амбиции за успех да калибрира нещата . Т.е. мога това и ще се справя с него, от там мога да получа друго и така да надгражда поетапно и без да се озъби да прави един голям скок ... с незнайно какво приземяване.

# 227
  • София
Бела, разбирам какво казваш и от известна гледна точка си права.

Обаче. Курсовете по чужд език - струват пари. Курсовете за подготовка за кандидатстване - струват пари. Независимо от избора, момичето се бори с конкуренция от деца, чиито родители са имали възможности да ги запишат на такива курсове, да им платят наема в общежитието... всичко, което е свързано с нуждата от финанси.

Тя ще е се подготвяла сама - не задължително лошо, но с помощ сякаш вероятността за успех и влизане в желана специалност се увеличава. Имах такива колеги - работеха от 1 курс, неквалифициран труд, бяха много уморени, почти на идваха на наши събирания. Завършиха, в момента (на 50) са успели хора, явно жертвите са си стрували.

# 228
Не е услуга да и се свири по струната на жертва. И сега и в миналото университетите са били пълни с деца на всякакви родители и общжитията са били пълни с всякакви деца от провинция . Обаче ако ще си развиваме теории е едно, ако ще и помагаме реално е друго. Защото оставиш ли човек да се вживее в ролята си на жертва това е антиуслуга.
Аз лично познавам доста хора. На едни родителите са израсли под крилото на майка си и баща си и след смяната на режима тотално издъхват от страх и безизходица . А на други родителите са дошли от провинцията , борили са се за кариера и след това са свикнали да се борят с пеомени и успяват да се справят с тях. Познавам по няколко варианта от всеки случай.

# 229
Когато аз бях студент примерно, си намерих работа като екскурзовод по Черноморието през лятото. Еми беше ми осигурен транспорт, нощувки, храна имаше доста евтина или по екскурзиите без пари и се даваха хубави бакшиши. За едно лято изкарвах по 5000-6000 лева, с които после си плащах семестъра и повечето други разходи (говорим за преди 15-16 години) и си заделих през 4-те години бакалавър пари, за да мога да замина с тогавашната приятелка (сега съпруга) за Германия, където да направя магистратура. В Германия събраните пари стигнаха за 2 месеца точно, обаче и тук си намерих работа за през ваканциите и до 20 часа през седмицата, приятелката ми също, и се издържахме и завършихме. След това вече ни взеха във фирмите, където работихме студентската работа и от там нататък се завъртяха нещата.
Това е един от вариантите. Има, разбира се, и други.

# 230
Отдавна сме във времена, в които освен стандартните възможности за работа има и много допълнителни.
Инвестиции с малки суми в злато, акции, и какво ли не.
В заглавието е написано умен!
Да вземе да прочете малко може да му е полезно. Доходите отдавна не се изчерпват с 8 часа работа по специалност.

Общи условия

Активация на акаунт