Двойно име - с тире или без

• 493
  • 23
  •   3
Отговори
# 15
Дъщеря ми е с двойно име с тире. Използва основно първото име, но в умалителния му вариант. Така започнахме да се обръщаме към нея от бебе и така си и продължи. Понякога и цялото двойно име. Самата тя казва, че не би реагирала, ако някой се обърне към нея само с второто й име. Но пък с удоволствие си празнува и двата именни дни.

И ние празнуваме на двата именни дни. 🙂

# 16
  • България
Познавах Никола-Илия, когото наричаха Мечо. Така че ще наричат човека според прякора, който му измислят.

# 17
  • Пловдив
Ограниченията са правописни, не са законови.
Ама щом имаме Дерйа, записана така в бг документ, явно правописът не вАжи.

# 18
  • Sofia
Дъщерите ми са с две лични имена.
Не казвам двойни, защото за мен двойно име означава, че е с тире.
Записани са без тире и използваме само първите им имена. Двете имена ги използваме само за по-официални случаи като ходене на лекар, явяване на изпити, ученически карти и т.н. Също така изписвам и двете имена на етикетите на тетрадки/ учебници.

Брат ми е с три лични имена, дъщеря му също, сестра ми е с четири (но те са французи). И те в ежедневието използват само първото си име. Другите имена са само за документите.

# 19
Не познавам много хора с двойни имена. Има ли смисъл от тирето!?

# 20
  • Най-красивата страна
Детето на братовчедка ми е с две имена-Мария Теодора.Без тире.
Кръстена на двете баби.
Вкъщи и в училище е Мими,при едната баба също.
Почти винаги се използва само първото и име
Само при другата баба е Теди.

# 21
Много харесвам двойните имена. Но едното винаги бие другото. И затова не избрах такова.
В България абсолютно никой няма да хае за второто име. Всички ще наричат детето с първото име или галено на него.
Второто на практика няма да съществува.
Всички останали случая с някакви много индивидуални такива и касаят други държави.
Почти винаги първото надделява. А второто е само в документите. Затова и за мен малко се обезсмисля да се дава двойно име, особено когато такава традиция в държавата няма.
Само първото име с е ползва масово. Не се лъжете. Разбира се, че второ ще е пренебрегвано.
Освен ако много не настоявате или самото дете не си казва,че иска така да го наричат.

# 22
  • Melmak
В някои държави е напълно нормално да има двойно име, често се комбинират като в Испания Juan Manuel, Juan Jose и си имат конкретни галени - Juanma, Juanjo и т.н.
В България освен Ана Мария и Мария Магдалена, са несвойствени. Виждала съм нелепи имена лепнати едно за друго като Моника- Вероника. Не завиждам на това момиче, беше и с някаква странна фамилия.

# 23
Да, и в нашето училище има две Ана Мария и Мария Магдалена само. И всички са си с тире.
И двете имена ги харесвам много.
Те са си съвсем традиционни.

Общи условия

Активация на акаунт