Удар в главата при дете на 4,6 год

• 523
  • 8
  •   1
Отговори
Здравейте, детето ми падна от батут висок около метър. Когато падна не изплака и не беше в съзнание за кратко. Аз в паниката си го вдигнах рязко и той получи спазъм на ръчичките(тип граблива птица)Това продължи не повече от минута след което дойде в съзнание и започна да е контактен. Ние вече пътувахме в колата към Пирогов. Има синина в областта малко над слепоочието.Веднага му направиха рентген на главата и някои неврологични тестове.Казаха че всичко е наред и няма комоцио( което не знам как прецениха просто с рентген) След което се прибрахме вкъщи. Той заспа защото беше вече време за нощен сън,като през един час го разбутвахме да видим дали се събужда лесно. На сутринта беше унил и не особено енергичен, но до вечерта си стана отново същото дете от преди, за това го отдавам на уплаха от травмата.Не е повръщал, спи и говори нормално(една идея по заваляно според мен,мъжът ми мисли че няма промяна), няма загуба на памет, координация или баланс, дори кара тротинетка и колело. Но след ужаса които изживяхме,аз не мога да намеря успокоение и да повярвам, че рентгена е достатъчно изследване. Минали са около 42 часа от травмата и няма притеснителни симптоми.Мислите ли че е нужно да се направи скенер или ЯМР?? Притеснява ме упойката при тези изследвания и дали не стресирам детето излишно. Ако има кръвоизлив, аневризми и тн. това може ли да протече безсимптомно? Задължително ще се консултираме и с детски невролог вторично, но докато ни приемат, търся някакви съвети и успокоение.

# 1
  • София
Рентгенът не показва мозъчни кръвоизливи и аневризми – той е за костите. Ако детето си се държи нормално и няма нови или влошаващи се симптоми значи всичко би трябвало да е наред с детенце. Скенер или ЯМР за толкова малко дете може да са доста стресиращи и преди да се прибегне до тях детето се наблюдава. То и рентгена е стресиращ за някои по-чувствителни. Спомням си един рентген на сина ми точно на тази възраст в Пирогов - толкова се опъва, че и моята ръка излезе на рентгена в опитите ми да го задържа.
Наблюдавайте го и се консултирайте с невролог да. Мозъчни кръвоизливи могат да се проявят без изразени симптоми, но обикновено до 48 часа се забелязват поне някакви промени в поведението, съзнанието, съня, повръщане или главоболие. Поне засега описаното от вас поведение не показва такива тревожни признаци.
1 метър не е грандиозна височина - зависи на каква повърхност е паднало, но не би трябвало да има чак кръвоизлив. По-скоро ще мине с уплаха и цицина душицата! Бъдете спокойна и посетете специалист за ваше успокоение. Всичко ще е наред!

Последна редакция: вт, 23 сеп 2025, 16:29 от Линдичка

# 2
Консултация с невролог. Щом детето е сънено и щом има загуба на съзнание то си е чисто комоцио.
Пускат се лекарства за някакъв период от време, за да се предпази детето от последващи усложнения, които понякога се изявяват след седмици, може месеци, а може и години.
Заведете го на невролог задължително.

# 3
Невролог, 99% детето е със сътресение на мозъка, от личен опит - не е шега работа, може да има последствия, трябва да се проследи от специалист. Другото, което е много важно детето да не е активно за известно време, да се отстранят всички дразнители/ стимуланти като екрани, пулсиращи светлини и т.н.

# 4
А защо са направили рентген, а не скенер? Преди няколко години, още бях ученичка, след инцидент и загуба на съзнание, направо ми бяха правили скенер на глава/мозък. Аз нямам спомени, но и в епикризата ми мисля, че нямаше записан и рентген да са правили. При по-малките деца, различно ли се процедира?
Може би наистина за всеки случай би било хубаво да го заведете при невролог и той да прецени дали още нещо като образни изследвания е необходими и тн.

# 5
Малкия ми  син пада вкъщи пред погледа на баща си и брат си,от облегалката на дивана защото се бил качил да им покаже че може да стои прав там,паднал директно странично на главата си.Плака веднага,успокои се и се унесе,време му беше за сън иначе,аз която съм паника по рождение го грабнах във спешното,събудиха го не беше контактен,сънен и неадекватен,за части от секундата разбрах че му се гади рентген-чист,но продължава да спи,директно назначиха скенер,спеше и по време на скенера и пътя към вкъщи и вкъщи след 3 часа събудин от мен,омърлушен и не като себе си.Първото повръщане беше след 4часа след удара,връщане в спешното,второто повръщане след 6часа след падането и на третото със линейка на 06.04 когато валеше като никога сняг на април,пътувах молеща да е добре до Пловдив-Св.Георги,приеха ни със упрека защо сме там и със пръст не го пипнаха даже,само сложиха една система и 2нощувки бяхме там,по мое искане,настояване и молене.Имаше сътресение лек може би,но го имаше,пазете га почти 10дена от екрани,и слънчева светлина.Съвета ми е при такъв удар и последвала травма да сте под лекарско наблюдение.И майката винаги усеща ако нещо не е наред със детето си,така че каквото ви казва сърцето.

# 6
Ако скенерът не е наложителен, по-добре да не се прави, защото това изследване има доста по-високо облъчване в сравнение с рентгена.
Аз мога да разкажа нашия случай. Дъщеря ми падна и си удари главата от една пързалка. Беше почти на 3 години. Загуби съзнание за около минута. Беше неадекватна, докато чакахме линейката, но после вече се съвзе напълно. Направиха й рентген, пратиха ни на невролог. Той видя снимката, прегледа детето и ни прати вкъщи. Аз питах дали не трябва да е под наблюдение, но той каза, че не било нужно. Прибрахме се и детето веднага заспа. По някое време стана и повърна на фонтан. В паниката си събрах багаж и хукнах пак към спешния кабинет. Отново я прегледаха и отново ни пратиха вкъщи. Опитвам се да си спомня защо отказаха да я вземат в болницата под наблюдение, но не се сещам. Уверяваха ни, че утре ще е по-добре. Така и стана. На следващия ден вече се държеше нормално, пак стана палава и все едно нищо не беше се случвало. Мина година и половина от тогава. Всичко е наред.
Знам колко е страшно, но ако детето вече се държи адекватно, весело е, хапва си и т.н., всичко ще бъде наред. Наблюдавайте го тези дни по-зорко, ако няма нищо притеснително, може да си отдъхнете. А за скенера наистина не го правете на своя глава, само ако лекарите преценят, че е нужно, иначе- не.

# 7
Милата майчица! Ако за 72 часа от падането, няма нищо необичайно, всичко е наред. Малко ви остава да мине така наречената остра фаза. Така растат децата

# 8
Ако имате притеснения, отидете на лекар отново. За това, че е сънен - будили сте го на всеки час. Нормално да е сънен. Най-вероятно нищо му няма, но не е тук мястото за диагностика.
Опитайте се за момент да си изключите емоциите и да прецените трезво дали наистина е летаргичен. Понякога в шока родителите имат грешни преценки.
Живеем в Германия. Тук синът ни на 3 годинки падна на едно събитие от близо 2 метра на асфалт и беше в "безсъзнание" около 30 секунди и после около минута лежеше и не ставаше (ние не го вдигнахме, понеже не знаехме дали няма някакви поражения). Веднага дойде линейка и го закараха в болница. Там го прегледаха, направиха рентген!!! , погледнаха му реакциите (на светлина, допир и т.н.) и го оставиха за 24 часа в болницата за наблюдение. Нищо му нямаше, а "безсъзнанието" и сковаването в началото са били просто шок според лекарите.
Най-интересно е какво беше събитието - Ден на отворените врати на пожарната по темата детска безопасност хахахах. И те там падна Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт