Предложения за странни, необичайни и интересни имена! - 49

• 15 329
  • 684
  •   1
Отговори
# 105
Да, спомням си го и него. Все пак съм на достатъчно години, но не мисля, че клипът има нещо общо с филма, а и по спомени песента е първо. Даже на времето си мислех, че името на героинята от филма е избрано заради песента на Елтън Джон, голям хит беше.

# 106
  • София
Да, четох, че нямат нищо общо.
Май в сериала са се вдъхновили от комбинацията между филма и образ на жената в медената и там имаше някаква заигравка. Не помня подробности, но май менторът ѝ имаше някакви руски корени или нещо такова.
Но да не излизаме извън темата.
Допълних горе за интересен прочит на някои имена, който срещам напоследък.
Тези дни пък попаднах на клип, в който Ивайло Драгиев поздравяваше брат си Драгия Драгиев.
Драгия досега не съм срещала в съвремието. Само в стари книги.

# 107
Мъжкото име Никита на гръцки е НикитАс. Има и фамилно име Никитасов, с ударение на „а". Баща ми имаше познат с тази фамилия.

Ето какво намирам за името: https://www.behindthename.com/name/nikitas.

Гръцката женска форма може да е Никити, да.

Последна редакция: сб, 27 сеп 2025, 17:52 от Radilena

# 108
  • Пловдив
Брат ми имаше съученик Драгия, значи 78-и набор.

# 109
  • София
Да, Никитас и Никити са вариантите.
Никитасов фамилия не съм срещала. Интересна фамилия.е.

Магдена, нямам представа кой набор е, но в търсачката излизат няколко човека с това име и видимо са между 40 и 50. Конкретния човек не знам на каква възраст е, но може би също е на около 40+. Явно е имало период, в който се е ползвало и после се е загубило.

# 110
На една приятелка баща й е Никита.
Имена на войници от Балканската война гледах днес. Направи ми впечатление, че и тогава са били модерни Александър, Даниел, имаше и някои, които сме коментирали като Андрея и Драгоя. Всички имена са мъжки, с български фамилии и презимена:
Алавант
Алекса / Алексия
Алеонти
Алерон
Алико
Агапия
Алия
Алрекси
Алфонзо
Амврос
Амзо
Амико
Ампо
Анагле
Ангелачко
Ангелия
Анит
Анкел
Антония
Арангел
Архонди
Астанусти
Африка

Има и още, но да не става дълъг поста.

# 111
Имаше варненски лекар кардиолог с фамилията Никитасов. Той почина. Срещам и други с тази фамилия в интернет.

# 112
  • София
Гръцките имена са били много модерни в един момент. Особено през Възраждането. Вероятно идва от някой прапрадядо.

Днес от някакви ретро снимки в нета - баба Чана.
Сега се сещам за бабите на мои съученици - Пауна и Бинка (наричаха я баба Бинче).

# 113
И майка ми имаше приятелка Паунка - името е с К по паспорт. Вероятно е било популярно.

# 114
Модерни не знам дали са били, просто е имало много хора с гръцки корени, преселници, общ църковен календар.
Огромна част от най-разпространените имена в България са гръцки: Христо, Георги, Димитър, Кирил, Теодор, Атанас, Петър, Павел и пр.

Чанко и Чанка съм срещала също.

# 115
  • Пловдив
И Паунка, и Паун съм чувала неведнъж, но все възрастни или починали хора.

# 116
Славия и Любозар – лекари.

# 117
Синовете на Добри Джуров - Чавдар и Спартак. С Чавдар сме свикнали, макар да не е често срещано, но Спартак си звуци екзотично, аз поне не съм го срещала на живо това име. А и комбинацията е необичайна и силна едновременно.

# 118
Чана и Чаню в нашия край се използват за умалителни на Стоянка и Стоян.

# 119
Познавам Чанко, малко по-млад е от мен. И баба му Чана познавах. И Пауна познавам, пак около възрастта на моята баба беше.

Общи условия

Активация на акаунт