Предложения за странни, необичайни и интересни имена! - 49

• 15 187
  • 678
  •   1
Отговори
# 90
  • Пловдив
На моя приятелка дъщеря й се казва Никита.

# 91
  • София
Никита ми е много любимо име. Принципно е женско, с изкл. на Русия.

# 92
Никита е мъжко име от православния календар. Има много светци с гова име. Не само в Русия е мъжко име.

Последна редакция: пт, 26 сеп 2025, 23:30 от Radilena

# 93
  • София
В западните страни е женско.
Аз винаги го свързвам с героинята от едноименния филм.

# 94
В западните страни е женско.
Аз винаги го свързвам с героинята от едноименния филм.
А аз с хита на Елтън Джон "Никита", мисля, че той беше преди филма. Но името си е мъжко, само че откъде един западняк да го знае?

# 95
  • София
По спомени - първо е филмът, а песента на Елтън Джон е за сериала.
Никита в оригиналния филм е французойка и там името си е женско.
Ударението обаче е различно за женския и за мъжкия вариант.

П.п. Права си. Песента е от 1985, филмът на Люк Бесон е от 1990, а канадският сериал е от 1990 г.

От Гугъл:
Името Никита има древногръцки произход и означава "победител" или "тази, която носи победа" (богинята Миле). Въпреки че исторически е било както мъжко, така и женско име, в съвременността и в България се е утвърдило предимно като женско име.

Допълвам: В Гърция съм го срещала като Никити и е женско. В Западна Европа - само като женско.

Последна редакция: пт, 26 сеп 2025, 19:40 от Fever Ray

# 96
Нике е богинята Simple Smile

Логото, както и името на Найк също водят своя произход от нея Simple Smile

# 97
  • Пловдив
На мен нито като мъжко, нито като женско ми харесва особено името Никита. Въпрос на вкус, разбира се. Допускам, че като мъжко не ми харесва заради явния полъх на рускост - нещо като Володя или Фьодор ми звучи, а като женско не знам защо, може би защото пак ми е подчертано чужбинско, или защото е такова двуполово, не знам.

# 98
# 99
  • Някъде там
Току що в Стани богат - Електрон Иванов.

# 100
  • София
Не знам как от Нике е станало Миле. Simple Smile

# 101
# 102
Fever Ray, аз помня клипа на песента и си беше за руска военна, която в песента се нарича Никита.
https://youtu.be/a90IFN42zDw?si=QZyTBl90P6BC7Yj9
Магдена, Фьодор е руското произнасяне на Теодор. Степан - на Стефан. Атина е Афины, Атанас - Афанасий, Евтимий - Ефимий, Методи - Мефодий... Въобще определена гръцки буква те приемат за Ф, а ние за Т.

Последна редакция: пт, 26 сеп 2025, 21:11 от Mama Ru

# 103
  • Пловдив
Аз знам, че руското за Т(е)одор е Фьодор, както и останалите изброени. Това не пречи Фьодор да ми звучи руски. Wink

# 104
  • София
Аз писах конкретно за филма на Люк Бесон, в който френска наркоманка е вербувана за таен агент.

Напоследък срещам много интересен прочит на някои имена, записани в оригинал на украински - Олександър, Олеся, Микита, Миколай.
Преди седмица докторът, който оперира братовчедка ми беше АлександАр. Видимо българин или евентуално от македонски произход, но не го е питала.

Общи условия

Активация на акаунт