Предложения за странни, необичайни и интересни имена! - 49

• 16 510
  • 733
  •   1
Отговори
# 195
И аз понавах една – сега трябва да е на 48 години.

# 196
Аз познавам Йонко, около 35 годишен.

# 197
Йонки много познавам. Но това е женски род на Йонко, а не на Йоан.

За Йон (на галено Йонуц или Йоница) - много често срещано име в румъния в старото поколение, като нашето Иван. При тях Иван почти не се среща. Пример Йон Илиеску, първият президент след Чаушеско.

Няма да ви мъча с въпроса според официалната история на Румъния кой е Ioniță Caloian, а вече му казват и "Ioniţă Vlahul" (влахът Йоница ). Познахте, това е третият брат на Асан и Петру (Asan si Petru), влашките братя създали през 1185 г. Империята на българите и на румънците със столица Велико Търново. Сериозна съм, за Второто българско царство това е официалната версия в Румъния, ето от тяхната енциклопедия: http://enciclopediaromaniei.ro/wiki/Ioni%C5%A3%C4%83_Vlahul

Последна редакция: ср, 01 окт 2025, 10:31 от biborana

# 198
А стига бе. Сега и румънците ли крадат историята ни? Не ни стигат македонците. Макар, че това говори само за едно - величието и престижа на държавата ни, поне някога.

# 199
А стига бе. Сега и румънците ли крадат историята ни? Не ни стигат македонците. Макар, че това говори само за едно - величието и престижа на държавата ни, поне някога.
За румънците не е от сега, от поне 100 г. (а може и повече) е тази версия. За да сме точни имат някакво основание, Калоян в писмата си с папа Инокентий ІІІ, е пишел : „Калоян, цар на българи и власи“.

Но версията се променя.
Преди 35 г. беше по-умерена версия, например казваха българо-румънска империя (ние бяхме на първо място), имали сме обща държва.
А сега гледам, че са сменили местата и влашкото вече е отпред, Асеневци са чисти власи, а българите само сме помагали.
Но още по-интересно е обяснението им, че влашките императори след 1214  г. се българизирали и махнали влашкия елемент и така останала само българска държава.

# 200
  • София
В средното във випуска имахме Щильон.

# 201
Много ме дразни това -K- в женските имена. Хиляди пъти повече предпочитам Вела, Дона, Мина, Цветана, Рада, Гена, Йона, Ивана и подобни, вместо Велка, Донка, Минка, Цветанка, Радка, Генка, Йонка, Иванка.

Без това -к-, дори и малко архаични, са силни имена, особено вече за зряла жена. Все пак сме деца петнайсетина години, а големи хора - поне 60, та е малко безмислено да се инфантилизират имената (освен гореспоменатите - Златинка, Димитринка,  Петранка, Дафинка - реални имена на мои познати, 70+).

И за да съм по темата - за мен най-претенциозното име на всички времена е "Богиня". Познавам лично две.

Сега за онагледяване цъкнах търговския регистър - излязоха ми 33 резултата с Богини Smiley

# 202
Ирини
Грегор
Леомир

# 203
  • София
Талиса - девойка в тийнейджърска възраст с обичайни за България бащино и фамилно име.

# 204
Още имена от Балканската война:
Каин
Каро
Кино
Кирян
Кодро
Кола
Комбия
Коте
Крави
Ксатой
Кудин

# 205
  • Пловдив
КОла би трябвало да е галено от Никола. Коте е било от Костадин или други подобни също галено (в Македония и Шоплука, където котката е мачка и малкото и е маче). Кирянов съм чувала фамилно име. Също и Кодинов/Кудинов.
Кино Лазаров имаше - професор по административно право, който почина преди няколко години.

Много са ми интересни на мен всички стари списъци с имена.

# 206
И на мен са ми интересни, за това и се ровя като ми попадне някой списък.

# 207
Камилла (Султанова)

# 208
  • Телиш/Плевен
Флоринда

# 209
Кюран и Кудин познавам. Над 85 годишни са сигурно вече. Внуците са все Красимир.

Общи условия

Активация на акаунт