Предложения за странни, необичайни и интересни имена! - 49

• 18 179
  • 739
  •   1
Отговори
# 210
  • Най-красивата страна
Ксантия

# 211
# 212
  • Пловдив
Ксантия, на галено Ксанти, съм го чувала от майка ми за жена от Пловдив от нейното поколение приблизително, т.е. сигурно родена преди 90 години плюс-минус

# 213
Много ме дразни това -K- в женските имена. Хиляди пъти повече предпочитам Вела, Дона, Мина, Цветана, Рада, Гена, Йона, Ивана и подобни, вместо Велка, Донка, Минка, Цветанка, Радка, Генка, Йонка, Иванка.

Без това -к-, дори и малко архаични, са силни имена, особено вече за зряла жена. Все пак сме деца петнайсетина години, а големи хора - поне 60, та е малко безмислено да се инфантилизират имената (освен гореспоменатите - Златинка, Димитринка,  Петранка, Дафинка - реални имена на мои познати, 70+).

И за да съм по темата - за мен най-претенциозното име на всички времена е "Богиня". Познавам лично две.

Сега за онагледяване цъкнах търговския регистър - излязоха ми 33 резултата с Богини Smiley

Майка ми така е била с име с "к", сменила си го е с нормалната форма на името като студентка, че не е искала да се дипломира с умалителното име.

На Богините внучките сигурно са Деа/Дея.

# 214
  • Пловдив
Или Теа.

# 215
Майка ми по паспорт имаше К в името, дразнеше се и се случваше да я пишат без К -то, т.е. имаше постоянно проблеми.
Но нейна приятелка, занимаваща се с нумерология й каза, че К-то е много силна буква, отговаряла на число 11. И по мъжка фамилия мама имаше буква Х, което било супер хубаво да има К и Х. Не ги разбирам тези неща, но мама едва тогава прие К-то в собственото си име. Преди това беше се интересувала може ли да махне К-то по съдебен ред и отговорът е бил, по-скоро не.

# 216
Аз познавам ДаринКа, вместо Дарина. Така е по лична карта. За мен е необичайно име с К.
А и за МарийКа знам. Жена на 80 години. Миналата година почина. Мислех, че така ѝ казват да звучи по-лигаво. Обаче на некролога пише Марийка.
Иначе доста имена може да са с К.
Но тези двете сякаш звучат по-претенциозно с К отколкото без.

# 217
  • Пловдив
Аз съм виждала Мариянка, която по съдебен ред си промени името на Марияна. Не беше млада, към 60-те или 50+. Разбира се, вероятно където може, се е представяла и "пишела" като Марияна.

# 218
  • Някъде там
Септемврина, родена на 2 септември.

Маренка познавам,  с ка, възрастна жена.
Внучката е Марена и по- добре звучи.

# 219
  • София
Някои пък си слагат К, като Стоянка Мутафова, която е била Стояна-Мария.
Имах колежка Кирилка, която не харесваше второто К и се чудеше дали да го маха, но беше чела това за силата на буквата и се отказа. Малко щуротии ми се струват.. Simple Smile

# 220
На моя приятелка майка и е кръстена Румянка (сега е над 65), но тя след 18 си е махнала к-то.

# 221
Едната ми леля е родена 1935, другата - 1946 и двете имат -ка : Еленка и Марийка. Майка ми пък няма, но без него името е като селско обръщение вместо Евтимия, попът селски я писал (1932) по селски Ефтима, представете си колко образован и грамотен е бил, та тя се представяше Ефтимка и така я знаеха всички.
Румянка, Илиянка, Марианка, Наташка, Танечка познавам и нормално хората не харесват умалителен вариант за цяло име. Но пък Ивана, Йордана, Стояна звучат ужасно и -к- малко смекчава името и му  придава мъничко женственост - Иванка, Стоянка, Йорданка.

# 222
Имаше "Димитринка" в "Последният печели". Мисля, че нямаше 70 г. жената, може би към 60 да беше.

# 223
  • Някъде там
Димитричка познавам и е млада жена на около 45-8 години е. Дими й казват.
Димитрийка също познавам и тя горе долу на толкова.
Стаменка и Стоянка, девойки на по 15 години.

# 224
  • Телиш/Плевен
Познавам сестри Димитринка (на 36) и Дафинка (на около 40) с баща Цецко.
Познавам и Веселка (на 36), Павлинка (на около 40) и Орлинка (на близо 60).

Общи условия

Активация на акаунт