Пазарът на недвижими имоти в БЪЛГАРИЯ, какво се случва реално-тема 93

• 5 044
  • 131
  •   4
Отговори
# 105
Малко ми е дребно от телефона, но за последните 50 години, златото е скочило 10 пъти. Това ли показва графиката? За същия период имотите и те толкова са скочили.
Тоест, и при двата актива, който търси краткосрочно да спечели, рискува да изгуби.
Не Румка, скалата е логаритмична - ако не беше, нямаше да можеш въобще да видиш колко е струвало златото преди 50 години, щеше да се изгуби до хоризонталната ос.
Преди да излезе Никсън от Бретън Удс 1971 г. доларът е бил конвертируем към злато на стойност $35 за една унция. На доларите тогава е пишело "обезпечени със злато", а сега пише "обезпечени с всички резерви на банката". Е, има още десетина хиляди тона злато във Форт Нокс (Тръмп щял да брои колко точно са останали), ама повечето резерви са други хартийки. И никоя централна банка няма да ти обмени валутата си за злато, последните бяха швейцарците през 1999 г.
Днес златото е $3880 за унция, така че над 100 пъти се е качило, или по друг начин казано хартийките са се обезценили над 100 пъти.
Ако преди 50 години си си купила хубава къща в Америка за $30к обаче, сега тя не струва $3 милиона, а примерно $600к, така че имотите оттогава са поскъпнали 20 пъти номинално, а златото 100 пъти.

# 106
Средно животът в България продължава 75 години. На 25 някъде човек започва икономически да си разглежда живота, до към 70 да работи. Реално има едни 20-30 хубави години, когато е най-активен. Междувременно се случват неща, къде приятни, къде не. Какви са тея маржове от 50- 100 години на някакви активи...

# 107
Днес златото е $3880 за унция, така че над 100 пъти се е качило, или по друг начин казано хартийките са се обезценили над 100 пъти.
Ако преди 50 години си си купила хубава къща в Америка за $30к обаче, сега тя не струва $3 милиона, а примерно $600к, така че имотите оттогава са поскъпнали 20 пъти номинално, а златото 100 пъти.
Нещо не е съвсем наред, проверих в Гугъл
Цитат
The annual average price of gold in 1975 was $139.29 per ounce
3863.5   ÷   139.29 = 27.74 пъти

Много далеч от 100 пъти.

През 1975та апартаменти са били по 10 000 лв. И то доста добри.
Сега са по 1 млн. Т.е. имаме 100 пъти.

И не броим доходността от наем, както и заемане на по-добри локации при имотите, както и разходите по съхранение за златото (ако ги има, не съм наясно тази цена какво всъщност включва)

Може и да не е съвсем коректно сравнението, ама за такъв период, толкова.
Ако искате да сравняваме 30г
In 1995, the annual average price of gold was approximately
$384.05 per ounce
Тук сметката е даже и без елка. Имаме 10 пъти увеличение.
А с имотите какво имаме 20 евра струваше 3стаен на добра локация. Сега е 500. Т.е. 25 пъти увеличение, отделно наем.

Прочее, и да изключим имотите, за период от 30 години, да се качи една цена 10 пъти едвам покрива инфлацията за периода.
Сметнах го с ексела, за 30г имаш 10 пъти увеличение при средно 8% стъпка

# 108
Еми ти гледаш 1975, а аз ти написах 1971 г. излиза САЩ от златния стандарт. Само за няколко години златото скача няколко пъти. Виж си хубаво официалния му курс преди това, той е зададен след ВСВ и се запазва 25 години. Затова гледаме периода след това - преди него няма какво да се гледа, курсът е фиксиран и не мърда.
Ако си избереш по твой критерий 5 или 10 години от целия период, може да намериш такива, когато и златото и имотите падат, или се качват, според каквато теза искаш да защитиш.
Аз гледам целия период и моята теза е само това, че има периоди на спад и периоди на растеж, това е. Не е коректно от един отрязък от миналото да правиш прогнози за конкретен участък от настоящето.
Особено пък за БГ, а не глобални. Локално има и много други фактори, например тогава имахме Жан Виденов, не бяхме влезли в ЕС, в Шенген, в ЕЗ... Тези неща влияят, ама еднократно, сега в какво ще влезем че да даде тласък на следващо качване още 20 пъти?
за период от 30 години, да се качи една цена 10 пъти едвам покрива инфлацията за периода.
Сметнах го с ексела, за 30г имаш 10 пъти увеличение при средно 8% стъпка
Ако те чуят Урсула и Мадам Лагард, удар ще получат. Как 8% инфлация дългосрочно? Те прогнозират 2% под тяхното мъдро ръководство. Ако ще е 8% трябва с камъни да ги изгоним.

Последна редакция: ср, 01 окт 2025, 11:24 от chris78

# 109
Началната дата непосредствено преди кардинална промяна на правилата също не е коректно да се взима.
По-скоро е некоретно да се задава една единствена "правилна дата".
Т.е. само който е купил злато през 1971 излиза, че е спечелил.
И отде пари, ако няма, банките не дават (за злато) или не се е родил?

Взимам произволни дати, не съм ги подбирал.
Значи една, единствена дата е "правилна", а 1000 други след това, не са.
Мчи, ако се върнем по времето на индианците, ще излезе, че цял манхатън е струвал 3 шишета ракия.

Особено пък за БГ, а не глобални. Локално има и много други фактори, например тогава имахме Жан Виденов, не бяхме влезли в ЕС, в Шенген, в ЕЗ... Тези неща влияят, ама еднократно, сега в какво ще влезем че да даде тласък на следващо качване още 20 пъти?
Да, то имаше и някакъв научен консенсус в Англия, не помня кога, ама май през 18-19 век, дето всички доказани учЕни дружно решили, че всичко, дето имало да се открива било открито и от тук нататък нищо нямало да се случва.

Та, като гледаш назад в историята се виждат ясно, това е "виденова зима", онова "влизане в ЕС".
А в бъдещето нищо няма да се случва вече.
Мчи тогава, що да инвестираме в злато? Нали ръстовете са само при "случки"?

# 110
Здравейте, има много евтини апартаменти  до Разлог в затворен комплекс и обмислям да си купим един. Може ли някой да даде инфо за тези комплекси. Става дума за тези Аспен Вю Аспен Хейтс.

# 111
  • Бургас
И в Слънчев бряг има много евтини Simple Smile
Разходете се в района, не е далеч, поразпитайте, ще си отговорите на въпроса защо са евтини.

И малко инфо за Пловдив въпреки прогнозите за срива на демографията, пазара на труда и всеобщия апокалипсис.

Скрит текст:
Два завода на „Либхер“ в Тракия икономическа зона се разширяват и търсят кадри

Производствените им бази ще бъдат ситуирани в огромна нова сграда

Конструктори, електромеханици, монтажници, механици, машинни оператори, ИТ специалисти, инженери и техници за изграждане на бетоновъзли, специалисти по продажби, стратегически снабдители, редактори на техническа документация. За изброените позиции „Либхер-Транспортейшън Системс Марица“ и „Либхер-Конкрийт Технолоджи Марица“ търсят кадри, които да се присъединят към разрастващите се екипи в производствените бази на двете фирми в Тракия икономическа зона /ТИЗ/. Компаниите са част от световния концерн „Либхер“, който обхваща над 150 компании в повече от 50 страни на всички континенти.

Заводите на „Либхер-Конкрийт Технолоджи Марица“ и „Либхер-Транспортейшън Системс Марица“ ще бъдат ситуирани до края на 2027-а година под един покрив в изцяло нова сграда в подзона Марица на Тракия икономическа зона – в близост до село Бенковски.

До края на 2026 година предстои да бъдат внедрени и нови производствени капацитети за нуждите на авиационната индустрия. Очаква се повишение на монтажните дейности за въздушен контрол и системи за въздушно управление. Към днешна дата в „Либхер-Транспортейшън Системс Марица“ работят около 300 човека, като се очаква в близката година броят им да нарасне до 400.

Сътрудниците в „Либхер-Конкрийт Технолоджи Марица“ в момента са около 110, прогнозите сочат в следващите 3 години да се увеличат 3 пъти - до 350.
В следващите 2 години „Либхер-Конкрийт Технолоджи“ ще прехвърли от германския си завод и производството на бетоновъзли. Заводът ще стане изцяло самостоятелен, като за целта ще се прехвърлят и всички позиции в развойната дейност, продажбите, стратегическото и оперативно снабдяване, производственото планиране, монтажа на бетоновъзлите при клиентите, сервизната дейност и други.

# 112
Отидете на място и го вижте. Този комплекс е до главния път, който стига и до Банско, но е далеч от града(Разлог). 2-3 км са, но трябва с кола да се ходи, защото няма пешеходен маршрут - или карате по главния, или по един второстепенен, но тесен път и не става според мен за пешеходство. Около самия комплекс няма нищо освен главния път и гората. Предполагам че вътре в него няма магазин, аптека и др. В Разлог или Банско да идете за нещо всеки път ще се разправяте с паркиране и съответно това за мен е неудобство.

Комплексът е построен отдавна. В google view излизат снимки от 2012 г, а е възможно да е и от преди това. И мисля че една от причините да продават евтино е че са се надценили и са построили повече отколкото пазарът има нужда и според мен локацията е най-големият недостатък.

Скрит текст:

# 113
Мчи, ако се върнем по времето на индианците, ще излезе, че цял манхатън е струвал 3 шишета ракия.
За толкова го купили, защото е било гора (от нея сега е останал само Сентрал Парк). А след туй там са се заселили 20 милиона продуктивни хора, които работят кой във финанси, кой в медии, печелят милиони и имат много пари да харчат за да живеят там.
И ти ако купиш някоя гора сега евтино и някак си привлечеш милиони хора там, построиш инфраструктура, и изчакаш някой друг век, внуците ти ще са милиардери 😀
А пък ако си дал милиарди да купиш Детройт или Балтимор преди 50-60 години (тогава проспериращи индустриални центрове) сега да си фалирал.

За златото и отрязъка време съм напълно съгласен, именно затова не посочвам интервал - нито избран от мен, нито от теб - а посочвам целия период, откак фиксинга му е отвързан от долара. И през този цял период има периоди, когато се качва, и такива, когато пада.
То и за имотите е същото.

# 114
Да, ще отидем, но чак след месец ще имаме възможност. А в самия комплекс пише, че има СПА, има ли наистина? Също гората, която е наблизо има ли екопътеки и става ли за разходки и тн?
Локацията е ясно, че е основна причина за цената, но дали комплексът работи целогодишно, има ли ток и вода целогодишно и тн? Тоест, става ли да си ходя там, когато поискам? Лошото е, че е неликвидно, ако се купи, но пък хубавото е, че е много евтино Simple Smile) Ако не е лошо построено и има нормална поддръжка, за мен е ок за лично ползване.

# 115
тераси има ли? За да си хвърлите останалите пари през нея Simple Smile

# 116
тераси има ли? За да си хвърлите останалите пари през нея Simple Smile
SmileSmileSmile

# 117
За толкова го купили, защото е било гора (от нея сега е останал само Сентрал Парк). А след туй там са се заселили 20 милиона продуктивни хора, които работят кой във финанси, кой в медии, печелят милиони и имат много пари да харчат за да живеят там.
И ти ако купиш някоя гора сега евтино и някак си привлечеш милиони хора там, построиш инфраструктура, и изчакаш някой друг век, внуците ти ще са милиардери 😀
А пък ако си дал милиарди да купиш Детройт или Балтимор преди 50-60 години (тогава проспериращи индустриални центрове) сега да си фалирал.

За златото и отрязъка време съм напълно съгласен, именно затова не посочвам интервал - нито избран от мен, нито от теб - а посочвам целия период, откак фиксинга му е отвързан от долара. И през този цял период има периоди, когато се качва, и такива, когато пада.
То и за имотите е същото.

И сега всички онези индианци, лека им пръст, могат да се насладят на печелившите си активи.

# 118
А в самия комплекс пише, че има СПА, има ли наистина? Също гората, която е наблизо има ли екопътеки и става ли за разходки и тн?
.
Лошото е, че е неликвидно, ако се купи, но пък хубавото е, че е много евтино
Погледнах им цените в хоум2ю. За тези пари дето им искат ако толкова искате нещо в района, по-добре гледайте да е в Разлог или в Банско, но в града. Мисля че с тези цени може да се намерят жилища с по-нормална локация.

Иначе в самия комплекс може да си запазите стая/апартамент например за една седмица и на място да видите какво има и как е.

# 119
Таксите поддръжка как са? Понеже гледахме на морето ваканционен комплекс с 20+ евро годишна поддръжка на квадрат,ест. квадратите са завишени за тази цел. И то ми излиза по-евтино да ходя да почивам в комплекса на свободен наем. В общи линии това е хитър начин да си осигурят приходи за години напред, без да се налага да влагат в ремонти на жилищата и съпътстващи разходи. Т.е. печелят от желанието на хората да притежават. Гого го каза с 1 изречение. Мария, вие не продавахте ли доста дълго време имот,успяхте ли накрая?

Общи условия

Активация на акаунт