Пазарът на недвижими имоти в БЪЛГАРИЯ, какво се случва реално-тема 93

• 36 025
  • 752
  •   1
Отговори
# 405
Малко мрънкаха - моята сметка беше,че ако бях живяла години наред под наем на супер място на топ лукс сама и купила на по-ниските цени,щях да си живея доста по-добре и накрая да купя доста по-голямо жилище със същите пари.
Обаче ми се струва прекалено рано кризата да е от същия тип,нали хората ще са подготвени. Нещо друго ще е.

# 406
По-друго ще е, да. Нали казват - историята не се повтаря, но се римува.
При предната не се вдигаха вноските. Лихвите си бяха 7-8% и толкова си останаха. Тогава проблемът беше рецесия, безработица, застой и спадна доходите.
Сега обаче като се почне от 2.5% лихва накъде може да е посоката: надолу или нагоре?
А и тогава хората теглеха кредити по 30-40-50к. Сега теглят по 200. На 200к лихвата при 2.5% е 5к на година или под 500 евро на месец. При 5-6% става 1000 евро на месец - само лихвата, главницата отделно.

# 407
  • София
2008/2009 кризата се вдигнаха лихвите, как да не се вдигнаха ? .. Няколко пъти се вдигнаха  с по малко... Безработица, лични драми може и без криза. Онзи, който е гол без квалификации, без гръб с други имоти в прованса и т.н. и тръгнал с 1та заплатка да тегли голям кредит , пък се хвърля на много над възможностите си, пък и лукс ремонт със заем , такъв и без криза ще загине.... Такива и сега има ...  и закъсват... То малко мисъл е нужна, ... няма как всичко на кредит плюс 3 бързи ...Grinning

# 408
Грешиш, ето ги по данни от БНБ. В черно са лихви по ипотечни кредити в евро, 2009 г. си бяха 8% и не са се вдигнали, а само спадат оттогава:

Сега си представи ако пак се вдигнат, дори не до тогавашните нива, а само до 5-6% (каквито са в много държави в момента) какво ще настане.

# 409
  • София, Bulgaria
2010-2012 една от мотивацията за продажба на продавачите беше лош кредит, пред ЧСИ, невъзможност за плащане. 
Имаше и не малка част стискали имота до последно, надявайки се на чудо.

# 410
  • София
Значи само на мен ми вдигнаха лихвата Пощенска,  2009 та година, и то няколко пъти, с по 0,5 % и все нагоре... Аз съм от тези дето го преживяха, та няма що диаграми.....Предполагам че съм единичен случай....Joy Сумарно с всички покачвания към 80 лева на месец общо.... или нещо такова...грубо. Това не бяха малко пари тогава, но не беше причина да си загубя жилището... към 2010 -2012 год и заплатите тръгнаха, поне в нашия сектор,  нагоре.... Та най -големия зор да е бил 2-3 год

# 411
Сумарно с всички покачвания към 80 лева на месец общо.... или нещо такова...грубо. Това не бяха малко пари тогава, но не беше причина да си загубя жилището... към 2010 -2012 год и заплатите тръгнаха, поне в нашия сектор,  нагоре.... Та най -големия зор да е бил 2-3 год
Ти си знаеш личните финанси през 2008 как са били, но сега сметката я виждаш: на 200к жилище ако лихвата стане 6% имаш 1000 евро месечно само за лихва. Което е много повече от наема му - без да отчитаме самите 200к главница, нито данъците, поддръжката и ремонтите.
Ако човек има доход, ще плаща и няма да изгуби жилището, но ще дава много повече за него, отколкото е полезната му стойност (която се изразява чрез пазарния месечен наем)

# 412
Това ако стане,няма да е драстично - от 2.5 на 5. Ще стане първо 2.75,после 3. Хората ще имат време да реагират. Не говорим за презокеанските мита все пак.
Според мен вдигането на ТБО в краткосрочен план е по-вероятно да повлияе на пазара на имотите,отколкото е реалистично лихвите да се вдигнат толкова бързо,че и скоро. Виж ако вдигнат местния данък да е промил от пазарната оценка (т.е. данъчната да е равна на пазарните нива), това вече ще е фактор. А нали ни натискат уж да вдигаме данъци?

# 413
Вероятно така ще стане - лицето Х извадило 200- 300К за НИ обаче няма пари за данък сгради и ТБО...
И като го продаде какво ще прави?
Ще излезе под наем, за да си плати данъците?
Или ще инвестира в шоколад, кафе, череши или макадамия?

# 414
Това ако стане,няма да е драстично - от 2.5 на 5. Ще стане първо 2.75,после 3. Хората ще имат време да реагират.
Колко бързо е бързо според теб? Ето в САЩ например 2022 само за няколко месеца се вдигнаха от под 3% до над 6% (бяха минали и 7, сега са някъде 6.5):

Червеното са лихвените проценти по ипотеки, синьото са броя продажби на жилища.

Естествено, че не е наведнъж от 3 на 6, но как точно ще реагираш ако стане 3, после 3.5, после 4 и т.н.? Ще си търсиш по-високоплатена работа, ще орежеш другите разходи, или ще продадеш жилището ако ипотеката стане твърде скъпа? Но нали точно тогава и на потенциалните купувачи ще им е скъпа и няма да толкова склонни да купуват?

# 415
Когато съседа е безработен е рецесия, когато аз съм безработен е депресия Simple Smile

Какво значение имат лихвите когато си безработен и си се нагърбил с кредит на макс понеже парите се обезценявали. Те лихвите биха се вдигнали ако икономиката започне да се сговнява т.е хем може да си безработен хем дати скочи лихвата. Обяснявам хипотезата, пък какво ще стане, божа работа. Но моя личен поглед е че много хора св натоварват на макс над възможностите си.

# 416
  • Бургас
Много бих искала обслужващите ме сервизи и други услуги да се натоварят на мах от възможностите си, обаче и те се изхитриха и сложиха автоматични кол центрове, в които не можеш да се свържеш с един жив човек.

За обслужване на климатика дебнах майстор свободен три седмици.

ММ вече вкарва квалифицирани работници от чужбина. Няма тук. Дори за много добри пари.
На чистачка платих за половин ден, колкото взима лекар за три дежурства в Спешното.

Безработица викате...

# 417
Не викаме, че сега има. Викаме, че в системата се създават нови пари "от въздуха", които помпят всичко - цени на имоти, на услуги, на труд, и на какво ли още не. В един момент процесът се обръща и след помпането идва спихването. Досега никой политик или икономист не е успял да победи този цикъл, откак има пазарна икономика. Ако сега дойде "нова парадигма" много ще се учудя.

А това, че няма достатъчно хора да обслужват вече наличната маса от жилища, коли и климатици само показва колко е потенциала й да нараства още в бъдеще. Първо трябва да порасне броя на хората, според мен.

# 418
  • София
Пак стигаме до същото. Не се тегли кредит на макс, за лукс апарт и разни излишни тъпотии в обзавеждането . "Ох Ах вижте ме, в какъв лукс НС сграда жиеея с лукс обзавеждане" ... ще изяде главата на всеки и без криза. Задължително % самоучасие и най- добре да се тегли от семейство, с читави професии, с 2 заплати, с имот в прованса който при зор ще се продаде, и т.н.имат все нещо в наследство.... Все си мисля че болшинството, които се мятат на 200-300k са такива.   Иначе самоубийци има и винаги ще има .  и по магистралата като тръгнат с 200км в час.. но не са масата... за да се обобщава и вещае апокалипсис. Такъв не се получи и 2009 та година

# 419
Две десетилетия българския бизнесмен не пожела да модернизира и автоматизира производството, бизнеса си, защото му беше евтино да плаща евтин човешки труд.
Дойде икономически бум, напомпа системата на макс и бизнеса лъсна по гол гъз неподготвен. Га купуваха бентлита вместо автоматизация ни риваха, сига риват. Но той икономоческия бум води и до инфлация и до разглезване на народа и той започва или да иска повече или да се пенсионира “няма да им работя на тея за такива пари”.
И докато финансовата икономика може да продължи да се помпа заради алчност и страх и липса на физически граници, то реалната достига физически лимит поради гореизброените аргументи. Резултата е че на хартия оценките навсичко се вдигат, но на практика няма кой да покрив очакваните оценки. И като погледна прогнозите за демография и ми става смешно как ганьо е теъгнал да покорява света, но не с жертви и труд, а с инвестиции и схеми. Успех му желая. Отново царя ще бъде гол.

Общи условия

Активация на акаунт