Пазарът на недвижими имоти в БЪЛГАРИЯ, какво се случва реално-тема 93

• 33 758
  • 752
  •   1
Отговори
# 480
Кажи направо какво се е случило с гръцкия и румънския сценарий.
Румънския не съм го следил, но гръцкия го помним тези, които сме били в БГ тогава. Ти може да си бил в Канада.
Накратко: като закъсаха публичните финанси на държавата (понеже бяха теглили много заеми, за да вдигат заплати и пенсии и да раздават пари), се събра т.нар. "Света Троица" - ЕК, ЕЦБ, и МВФ и им рефинансира държавните облигации с условие да орежат разходите. Затова намалиха заплати, пенсии, кредитиране, и какво ли още не. Имотният им пазар също пострада силно.
Как са нашите публични финанси? Говорят за дефицит 6-8% тази година, ще видим колко ще е като свърши. По план е 3%, но до полугодието вървяхме към 6%, а най-големите разходи са декември, затова казват, че може и 8 да стане. Освен това изтеглиха много приходи напред, например накараха банките да платят авансово данъка си за 2026 г. Това стана през август. Като дойде 2026 какво ще платят, като вече са го платили? Сигурно ще им искат за 2028 г.
Като мине дефицита 3%, от ЕК отварят на всяка държава процедура, с която я задължават да го намали. Това включва орязване на разходите, или вдигане на данъците. Сигурно се сещаш какво значи това за икономическия растеж.
В момента 9 държави от ЕС имат такава процедура, например Франция няма право да вдигна бюджетните разходи с повече от 0.8% тази година и затова още не могат да приемат бюджет и да направят правителство.
Преди няколко дена го писах, давах цитати и картинки, ама ако не ти се връща можеш да прочетеш директно от източника какво представляват процедурите при дефицит:
https://economy-finance.ec.europa.eu/economic-governance-framewo … dures-overview_en

# 481
ОЛП е цената на парите т.е. ЕЦБ може да отпусне пари на банките на тази лихва. Банките могат да си дават и си дават (на специални лица) каквито си искат лихви. Може и 1% да ти дадат ако си приятел с директора на банката.

# 482
Аз питах конкретно с лихвите в Гръция и Румъния как са.
Иначе криво ляво съм чувал какво се случва в държавите.

Нека има процедури.
Аз съм "за" ограничаване на бюджетните плащания.
Против съм вдигането на данъци.

# 483
Нека има процедури.
Аз съм "за" ограничаване на бюджетните плащания.
Против съм вдигането на данъци.
Ама само с ограничаване не става. Ако дефицитът е 6%, то за да стане 0 трябва се реже, а не само да се ограничава.
От какво да режат - от поддръжка на пътищата, от водопровода на Плевен, от училищата и детските градини ли?
Най-реалистично е от заплати и пенсии. А това е много непопулярно политически. Най-вероятно вместо това ще вдигнат данъците и осигуровките.
Но без процедура едва ли ще го направят доброволно. Затова ще чакаме да видим ще викаме ли и ние "Светата Троица" и какво ще каже тя.

# 484

Най-реалистично е от заплати и пенсии. А това е много непопулярно политически. Най-вероятно вместо това ще вдигнат данъците и осигуровките.

Да бе, а вдигането на данъци е много популярно. То сега какво ще е реване за такса водомер.

# 485
ОЛП е цената на парите т.е. ЕЦБ може да отпусне пари на банките на тази лихва.
Има два ОЛП, както Дани писа по-горе 2.4% плаща търговска банка ако взема от ЕЦБ, а 2.15% получава когато си държи резервите там. За физически лица това не важи - на тях банките отпускат с надбавка, защото има риск да не върнат парите (за разлика от държавата или от ЕЦБ), освен това трябва да направи разходи, за да отпусне кредит - да държи офис, служители, кредитни инспектори, юристи и т.н. А в ЕЦБ внася с един клик на компютъра, без документи и кредитни досиета, и получава безрисково 2.15%. Вместо това може също да държи (почти) без риск държавни ДЦК на държави от ЕС, които в момента плащат, според държавата, около 3-4%.
Човек може да се запита защо въобще отпускат кредити на граждани на 3% като могат да вземат от държавата 4% без риск и без хамалогия по отпускането?
Отговорът е, че по ДЦК купонът е фиксиран, тоест ако вложат сега, 20 години ще вземат все 4%, докато към граждани кредитите в ЕС обикновено са с плаваща лихва, така че има шанс да почнеш на 3% ама догодина да стане 4 или 5 и после 20 години да печелиш от този, когото си зарибил с ниската начална лихва.
А пък при ДЦК ако си вложил с купон 4% и пазарната лихва стане 5%, веднага котировката им пада и имаш загуба.

# 486
До колкото съм чел и разбрал след влизането в ЕЗ за лихвените проценти отговаря ЕЦБ а не БНБ

За изясняване - ЕЦБ определя основния лихвен процент, а банките сами си определят лихвите.
Но банките не могат да падат под ОЛП? Или се бъркам?

Moгат да правят каквото си искат по принцип. Но ако им трябват пари ще се финансират по ОЛП и затова обикновено не падат. Но не е като да не могат, ако имат някаква специфична цел.

# 487
На теория, хубаво, за да им излезе сметката ще трябва да са над ОЛП, и можело да станат 4-5% лихвите.
Но на практика се говори, че ОЛП на ЕЦБ ще пада. Да не вземе да стане отрицателен. Че лихвите на нашите банки от 2% да станат 1%.

# 488
в момента са между 2 и 2.5 макс

# 489
E вие не помните ли EURIBOR като стана отрицателен какъв юруш беше за промяна на договорите за заеми? Защото никой не беше предполагал,че може да е отрицателен, а договорите бяха EURIBOR + надбавка Х %.
На гърците им е тегаво,да,но ние сме доста далеч от фалит. Те тогава се разпространяваха версии как може да се направи южно евро (Гърция,Италия,Испания,Португалия) и северно,по-стабилно евро. Това с идеята,че като няма собствена валута,няма как да я девалвира. Но ние сме мнооооого далече от гръцкия сценарий. Едно е процедура,друго е фалит. Просто всичките неща накуп да се случат не ми се струва вероятно.
Честно,ако мислех толкова черногледо,бих се консултирала с психолог. Едно е да следиш пазара,друго е да вещаеш най-черните сценарии.

# 490
E вие не помните ли EURIBOR като стана отрицателен какъв юруш беше за промяна на договорите за заеми? Защото никой не беше предполагал,че може да е отрицателен, а договорите бяха EURIBOR + надбавка Х %.
На гърците им е тегаво,да,но ние сме доста далеч от фалит. Те тогава се разпространяваха версии как може да се направи южно евро (Гърция,Италия,Испания,Португалия) и северно,по-стабилно евро. Това с идеята,че като няма собствена валута,няма как да я девалвира. Но ние сме мнооооого далече от гръцкия сценарий. Едно е процедура,друго е фалит. Просто всичките неща накуп да се случат не ми се струва вероятно.
Честно,ако мислех толкова черногледо,бих се консултирала с психолог. Едно е да следиш пазара,друго е да вещаеш най-черните сценарии.
Интензивното търгуване и следене на акции според мен има сериозни последици върху психиката.
Силно волатилни са и не е майтап работа.
В добавка, че повечето "инвеститори" са "way over their head" и са заложили и пенсията и панелката на баба си.
Имам един приятел 40 годишен. Няма търпение родителите му да продадат някакъв стар апартамент в Бургас, та да налее парите в биткойн. Живее в купен апартамент едност-гарсониера от техните, със соц обзавеждането от преди 5 поколения.

В сегашните банкови договори има вмъкнат текст, че ако олп или някой индекс е отрицателен, се брои за 0ла.
Което пак не е зле. Добавката им е под 1%, така че общата Л по Кредита отива към 1%.
Прехвърлих една статия, че нямало скоро да пада ОЛП на ЕЦБ. Всичко било много стабилно, корава работа. Инфлацията била 2%. За вдигане никой не говори.

# 491
ние сме мнооооого далече от гръцкия сценарий. Едно е процедура,друго е фалит. Просто всичките неща накуп да се случат не ми се струва вероятно.
Не съм казал фалит, а процедура. Ето, Франция, Испания и др. (общо 9 държави) са в процедура в момента. Не са фалирали, но имат ограничения - за Франция например е до 0.8% ръст на бюджетните разходи за 2025.
Процедура се налага при дефицит над 3% - е, ще го минем ли тази година или не? Аз викам, че ще го минем. А ще вдигаме ли пак заплати на ченгета, пенсии и всички други разходи през 2026? Това не знам, от нашите политици всичко може да се очаква.
Но на практика се говори, че ОЛП на ЕЦБ ще пада. Да не вземе да стане отрицателен.
Идеята да има централна банка е да действа противоциклично, тоест да сваля лихвите когато има рецесия, и да ги вдига когато икономиката започне да прегрява.
Дали тя действа според мандата си е отделен въпрос. Но ако действа, няма какво да се радваш ако сваля лихвите, защото това значи, че се задава рецесия, която тя се опитва да предотврати (обикновено неуспешно).
Нашата ЦБ (БНБ) очевидно не си изпълнява мандата, тъй като при дива инфлация тя държеше лихвите почти на нулата няколко години вече. Тя проспа и фалита на ЦКБ, допуска да има банки на Маджо, на ТИМ и на разни други фигури, и въобще не мога да кажа че ще ми липсва като вече не играе от 1.1.26.
А какво ще е като сме под ЕЦБ предстои да видим.

# 492
дани, както казах, ОЛП може и да пада, но пазара на облигации да има други очаквания и да изисква по-високи лихви. Специално за БГ кредиторите на банките са хората с депозити. Те какви очаквания имат, знаем, но за ЕЗ нещата не са оставени в ръцете на простите хора, но пък са и далеч от нещата в САЩ. Там например фед смъква лихвите, но бонд маркета казва, че иска лихва, иначе няма да купува и му се дава. Затова и ипотеките са на такива лихви въпреки че фед смъква лихвите.

# 493
Илон Мъск е създал и произвел къща за десет хиляди долара! Този човек ме кефи! Ще преобърне имотния пазар. Потърсете с Гугъл тази къща. Ще се изненадате...

Опс,май е фейк... Но нищо,де...

# 494
  • Canada
Интензивното търгуване и следене на акции според мен има сериозни последици върху психиката.
Силно волатилни са и не е майтап работа.
В добавка, че повечето "инвеститори" са "way over their head" и са заложили и пенсията и панелката на баба си.
Имам един приятел 40 годишен. Няма търпение родителите му да продадат някакъв стар апартамент в Бургас, та да налее парите в биткойн. Живее в купен апартамент едност-гарсониера от техните, със соц обзавеждането от преди 5 поколения.

В сегашните банкови договори има вмъкнат текст, че ако олп или някой индекс е отрицателен, се брои за 0ла.
Което пак не е зле. Добавката им е под 1%, така че общата Л по Кредита отива към 1%.
Прехвърлих една статия, че нямало скоро да пада ОЛП на ЕЦБ. Всичко било много стабилно, корава работа. Инфлацията била 2%. За вдигане никой не говори.

Не всички акции са високо волатилни. Има разлика между трейдинг и инвестиция. Какво прави 40 годишния приятел не е показателно за повечето инвеститори и трейдъри. А последиците върху психиката са удовлетворението, че получаваш всеки месец доходи от дивиденти, без да си мръднеш пръста и да се занимаваш с перални, пердета и ремонти. Тези дивиденти съотетно се реинвестират и доходът расте. Плюс това са бързо ликвидни, за разлика от имотите.

Общи условия

Активация на акаунт