Пазарът на недвижими имоти в БЪЛГАРИЯ, какво се случва реално-тема 93

• 3 366
  • 87
  •   5
Отговори
# 60
  • София
Аз затова не посмях да взема на зелено. Гледах няколко проекта, единият е на 500 метра от новото ми жилище, трябваше да е завършен и предаден пролетта на 2025. Ами не е.

# 61
Има и често разлики в размерите от по 20-30 см, които на пръв поглед не са много, ама биха могли да прецакат някоя стая. Едно е спалнята да ти е широка 300 см, друго е 270 см. Любимото ми е като има кухня по една стена и от ляво или отдясно прозорец, и от въпросните задължителни минимум 60 см, които трябва има до началото на прозореца, са оставени 56 или 55,  и кухненският плот стърчи, или трябва да се скосява или слага нещо плитко, а не винаги има място за такива упражнения. Та циганийки и в сгради на Артекс съм виждала. Вече като е изградено е друго.

# 62
  • София, Bulgaria
"Анекс към договор е допълнително писмено споразумение между страните по вече съществуващ договор, което цели да промени, допълни или измени негови условия, като права, задължения, срокове, предмет или други аспекти на договора, без да се налага подписването на изцяло нов документ. "
А на процеса му викаме анексиране. Може и да е брокерски жаргон или по-скоро на бранша, защото и адвокати го използват.

# 63
Схемата „Грийнлайф“ показва колко много хора сключват безумни договори и неглижират покупката на имот. Но виж, за нови ботуши ще обиколят пет мола и ще направят обстойно проучване.

И аз съм смаяна, че при наличието на информация, са се подлъгали. Чудя се дали ще могат да ги осъдят за преднамерена измама, след като това е втори подобен ход от страна на Грийнлайф.

# 64

Знаете ли дали нотариусът подава декларация за имота към общината, или трябва ние да го направих? Попаднах на информация, че от 2019 нотариусите подават към общините.

Нотариусът ще го направи, но така или иначе лично трябва да подадеш декларация по чл. 14 - на място или с КЕП. Ако сте в СИО, един от вас е достатъчно да подаде по чл. 14.

Честито за покупката Simple Smile

# 65
https://www.24chasa.bg/biznes/article/21268401

Цитат
  КНСБ изчисли: 3300 евро - средна работна заплата след 10 години в България

Цените в България в момента са на 87 на сто спрямо европейските, а доходите на 67 на сто, разликата е 20 процента.

Аз същото съм писал тук, но без да го изчислявам, с ресурсите на КНСБ.

За тази година числата са:
Цитат
Средната месечна работна заплата в България за първото тримесечие на 2025 г. е била 2 443 лв

Даже съм доста по-умерен, защото залагам 100% увеличение за 10г (консервативно).
А КНСБ предвижда 164% увеличение (х2.64).

Съвсем логично е да предположим, че и наемите ще следват ръста на заплатите.
Т.е. ако за едностаен наемът е 900лв, след 10г ще е 2378лв = 1216 Е
За 3стаен, 2но. (НС, търсен квартал)

# 66
Ако искаш да видиш колко вероятно е да са прави за след 10 години, върни се 10 години назад и виж какво са прогнозирали тогава и познал ли е някой.
Виж прогнозите на всички икономисти оттогава - не само българските, а по целия свят - виж какво са казвали за инфлацията, за долара, еврото и йената, за златото, за СП500, някой познал ли е? Познал ли е някой, че ще има ЧатГПТ и света ще налива трилиони долари в момента за АИ, че петролът сега ще е по-евтин оттогава, а биткойнът над $100к (тогава беше $200) - и ще се ориентираш колко вероятно е да познаят след още 10 години какво ще стане 😀

Също така удобно не казват 3300 сегашни евро ли ще са заплатите, или тогавашни, с които не се знае какво ще можеш да си купиш. Ако мериш богатството в хартийки, от които може да се напечатат нови трилиони с едно натискане на копчето на компютъра, защо да не станат и 30000... Но активите най-добре се мерят в относително изражение, спрямо другите активи, а не спрямо фиатните пари.

# 67
Chris78,
Найс!

# 68
Деф, ти майтапиш ли се, левът отдавна е в историята при недвижимите имоти, а скоро ще остане само колекционерска рядкост.
Имотите днес се предлагат на цена два-три пъти над реалната. Затова попитах. Може пък да са тръгнали назад...
Също като храната, услугите, дрехите и всичко за което се сетите...
Храни,услуги,дрехи и т.н.,са поскъпнали един път (100%),имотите – два пъти поне,(200%)...

# 69
Писах, писах сметки, накрая си викам, абе, какво да ви уча. Wink
Няма нужда да ставаме много маймуни на клона. А вече сме.

Ок, все пак да си кажа сметката. За 8г съм изплатил 1 апартамент от наем, купен с ипотека. В следващите 4г вероятно (по сегашни наеми) ще го избия още веднъж. А след това ... може би за 2 г още веднъж.

# 70
Да, за миналото математиката не лъже. Ако всичко се качва с 10%, а някой будала ти дава парите си назаем срещу 2%, избиваш ги за няколко години и трябва да вземеш левъридж на макс.
Същата математика казва, че ако нещата се обърнат, тоест лихвата стане висока, а активите не се качват или дори падат, ще си загубиш и ризата от гърба, ако купуваш активи на кредит с плаваща лихва на голям левъридж.
Но докато миналото няма нужда да го гадаем, за бъдещето е малко по-сложно да предвидим какво ще стане. Но ако си толкова уверен, че ще има ниска лихва, която можеш да заключиш отсега за 10 години, и ще има актив, който гарантирано ще се качва през тия години, аз мога да ти кажа начин да направиш пак толкова пари, че дори и много повече, като заложиш на това на финансовите пазари - без да се занимаваш да ходиш по строежи, да усвояваш тераси, и да ремонтираш хладилници.

# 71
Кой гарантира каквото и да е в бъдеще от 10 години изобщо, и кому е нужно?

# 72
Хайде да се запиша в новата, че да не изоставам с актуалното
Интересните данни ще започнат още от първото тримесечие на 2026 година.
Остават още три месеца хубаво да се напазаруват имоти за деца, внуци ,бъдещи наематели бежанци и какви ли не и до година ще започнат промоциите на старата колекция.
Черен петък, събота , неделя , уикенд , съмър...
Не се отпускайте, остават под 100 дни да си напазарувате тухли, панели, смес

Wink

# 73
Защо мислите , че някой ще се втурне да продава?
И какво да прави с получената сума?
Да си купи праскови, череши, шоколад Милка или кафе Лаваца ?

# 74
Записваме прогнозата.
Живот и здраве догодина ще теглим чертата кой колко е познал за 2025 г., малко остана. След това - за 2026 г.

Общи условия

Активация на акаунт