Пазарът на недвижими имоти в БЪЛГАРИЯ, какво се случва реално-тема 93

• 3 490
  • 88
  •   2
Отговори
# 75
Кой гарантира каквото и да е в бъдеще от 10 години изобщо, и кому е нужно?
Е как защо - ето по-горе човекът прави равносметка на миналото и планове за бъдещето: за колко години ще избие вложеното, за колко ще го удвои, и т.н
Ти без план ли си живееш живота?

# 76
Кой гарантира каквото и да е в бъдеще от 10 години изобщо, и кому е нужно?
Е как защо - ето по-горе човекът прави равносметка на миналото и планове за бъдещето: за колко години ще избие вложеното, за колко ще го удвои, и т.н
Ти без план ли си живееш живота?

Едно е план, друго е гаранция. Но и без план се живее по принцип.

# 77
Да питам, гледаме само статистика, която ни харесва или всичко? Какво казва КНСБ за средна възраст, брой население, новопостроени жилища следващите 10г?
Да кажем, че наистина се печатат пари и цените си се вдигат със 100% за 10г. Ама при горните въпросителни би следвало цените на имотите да порастнат с още 100%, но пък дали ще има кой да ги наеме? Отчиташ ли сценария скъпи жилища, евтини квартири (за тогавашни цени говорим)?
И втори въпрос - тея 3300 евра КНСБ дали не пропуска удобно, че могат да са брутна заплата с 30-40% данък Simple Smile
И преди да ми се отговори ще дам една графика.
Дани, сметни ми колко покупателна способност са загубили японците, които са купили декември 89г и са си върнали същите пари 2024г. Ако ти се занимава можеш да сметнеш и дивидента (еквивалент на наем при имотите) за 35г. Едва ли са на плюс. В твоя случай ти си купувал все едно от 1976 до 1986, ама другите след 86 дали са били на кеф? Дали скока на заплатата в Япония им се е отразил благоприятно?
Ще добавя че от 90г насам Япония се спуква да печата пари, но файда йок.

# 78
  • София
Да питам, гледаме само статистика, която ни харесва или всичко? Какво казва КНСБ за средна възраст, брой население, новопостроени жилища следващите 10г?
Да кажем, че наистина се печатат пари и цените си се вдигат със 100% за 10г. Ама при горните въпросителни би следвало цените на имотите да порастнат с още 100%, но пък дали ще има кой да ги наеме? Отчиташ ли сценария скъпи жилища, евтини квартири (за тогавашни цени говорим)?
И втори въпрос - тея 3300 евра КНСБ дали не пропуска удобно, че могат да са брутна заплата с 30-40% данък Simple Smile
И преди да ми се отговори ще дам една графика.
Дани, сметни ми колко покупателна способност са загубили японците, които са купили декември 89г и са си върнали същите пари 2024г. Ако ти се занимава можеш да сметнеш и дивидента (еквивалент на наем при имотите) за 35г. Едва ли са на плюс. В твоя случай ти си купувал все едно от 1976 до 1986, ама другите след 86 дали са били на кеф? Дали скока на заплатата в Япония им се е отразил благоприятно?
Ще добавя че от 90г насам Япония се спуква да печата пари, но файда йок.

Trollface
 И да не е само емотиконка. Тоя коментар е толкова сбъркан, че да се чуди човек откъде да го подхване.

# 79
  • София
Аз това съм си го мислила много пъти, тъй като ни трябваше по-голямо жилище още 2015. Да кажем, аз целех София, панел или ЕПК, 80-90 квадрата. Тогава бяха към 60 хил.евро, сега са 160 хиляди евро. Но всъщност тогава 60 хил.евро са били пак със същата покупателна стойност, ако не и по-висока.
Тъй че, просто си размятаме едни хартийки в повече, но всъщност обедняваме.
В следващите 10 години виждам същата тенденция - по-големи цифри, по-малка стойност.

# 80
И аз смятам, че прогнози за заплати след 10г са сбъркани. Най-малкото ако храната поскъпне в пъти заради мързела и политиката на хора и държава, няма да има голямо значение каква е заплатата.
Това което рокстар описва е стагфлация. Всеки може да си провери как се развиват нещата при стагфлация - висока инфлация и висока безработица и нисък растеж. Дали заплати се вдигат при висока безработица и нисък растеж с големи инфлационни разходи за бизнеса? Да добавим и ИИ и автоматизация. Всеки сам да си преценява.

# 81
Но всъщност тогава 60 хил.евро са били пак със същата покупателна стойност, ако не и по-висока.
Тъй че, просто си размятаме едни хартийки в повече, но всъщност обедняваме.
Обедняваш ако държиш 60 хил. евро под дюшека или ги дадеш на Дани назаем срещу 2% лихва. След 10 години ти имаш 72 хил. с лихвата, а той има 160 - 72 = 88 хил.чисто печалба, като си върне кредита.
Предприемчивите хора се ориентират накъде духа вятъра и могат да спечелят и при разцвет и при криза, и при инфлация и при стагфлация.
Само че според мен скоро вятърът ще обърне посоката си. Но кой знае, може и да не съм прав.

# 82
  • София
бързо търсене в гугъл и използване на ИИ-то му:
средна заплата София  2015    2025                                отношение 2025/2015
                                           14500     12х3300 = 39600               2,7 пъти
средна цена квадрат София      2015         2025
                                                            790            2080                   2,6 пъти
СССП...
п.п. Ако разполагате с по-достоверни данни ще се радвам да ги видя.

# 83
Чурка, смееш се на мен, че гледам в историята на Япония, но ти сам гледаш в историята, за да прецениш бъдещето. И кой ти гарантира, че каквото се е случило, ще се случи отново? Пак ли ще влизаме в някой нов евросъюз, че да изравняваме икономика. Ами то на запад вече е по-евтино, и ако е на същи цени е по-качествено със сигурност.

# 84
бързо търсене в гугъл и използване на ИИ-то му:
средна заплата София  2015    2025                                отношение 2025/2015
                                           14500     12х3300 = 39600               2,7 пъти
средна цена квадрат София      2015         2025
                                                            790            2080                   2,6 пъти
СССП...
п.п. Ако разполагате с по-достоверни данни ще се радвам да ги видя.
Точно толкова ги прогнозираха за след 10г.
Сигурно от КНСБ са видели историята и са си спестили изследването.
Естествено няма никаква гаранция, че трендът ще продължи.

Гаранция аз или който и да е няма как да дадем.
Аз правя нещата, които правя, защото обичам да рискувам премерено.
Затова и стоя надалеч от акции и биткойни.

Гого, има накъде да растем.
Като стигнем запада, ще ги минем.

# 85
То и по соц-а обещаваха, че ще минем запада, ама таман да го минем и държавата фалира.
Сега пак се каним да го минем, вдигаме заплати и пенсии чрез печатане на пари, теглене на 18 милиарда държавен дълг, бюджетен дефицит 8%, и аха да го минем ама да не вземем да фалираме пак 😀

# 86
Ще оставя тези 20-30 секунди тук https://youtu.be/wNUM2Yfiz5s?t=1088
Дани, запада за последните 15г има 50-100% растеж, ние 600-700%. В западен ресторант вече ми е по-евтино от Софийски. Ти си прецени сам.

# 87
Е то има статистика за продължителност на  живота в ЕС, така че...тя си казва всичко.

# 88
......
Ок, все пак да си кажа сметката. За 8г съм изплатил 1 апартамент от наем, купен с ипотека. В следващите 4г вероятно (по сегашни наеми) ще го избия още веднъж. А след това ... може би за 2 г още веднъж.
Тези сметки според мен са за първи клас. Казваш, че си избил апартамент купен преди 8 години, следващите 4г още един път, след 2г още един път и т.н. Това, че избиваш нещо, не значи, че можеш да си купиш с тези пари същото.
И за да ме разбереш правилно давам пример с твоите сметки, купил си имот, който ще му вземеш три пъти цената(за която си го купил) след 14 години от наеми.
Миналата година продадох имот купен преди 5г за 4х от цената му. Без да съм чакал 14г,нито съм се занимавал с обзавеждане, наематели и др. Отидох на сделка за покупка, после на сделка за продажба.
Но те разбирам, няма лошо човек така да си наглася нещата в ума, че вечер да спи спокойно и да е доволен от живота. Wink

Общи условия

Активация на акаунт