Пазарът на недвижими имоти в БЪЛГАРИЯ, какво се случва реално-тема 93

• 4 284
  • 102
  •   1
Отговори
# 90
Човек като ползва банков кредит и след Х години има нещо, което иначе не би притежавал.
Това е и моята логика.

В предните години инфлацията и ръста на доходите помогнаха на изплащането на кредитите
Как ще бъде след 2-3-5 години не мога да прогнозирам, съгласна с Шопенхауер че една от най-страшните и най-разпространените глупости е да се правят големи приготовления за живота, под каквато и да било форма

# 91
  • София
Чурка, смееш се на мен, че гледам в историята на Япония, но ти сам гледаш в историята, за да прецениш бъдещето. И кой ти гарантира, че каквото се е случило, ще се случи отново? Пак ли ще влизаме в някой нов евросъюз, че да изравняваме икономика. Ами то на запад вече е по-евтино, и ако е на същи цени е по-качествено със сигурност.
Trollface
Типично за групичката ви поведение. Гледаш историята ама си се забил в една точно определена и изключително частна история и я проектираш върху всичко. От треската в окото не виждаш гората. Ако ти кажа да ми дадеш друга страна с такава графика за същият период ще се запънеш. Също типично за вашата групичка е, че се опитваш да проектираш стоков пазар върху имотен пазар (ябълки с круши)като може да има корелация между двете, но не е пряка. Трето типично за вашата групичка е, че се закопавате сами. Само преди няколко теми обяснявахте как било по-изгодно да инвестираш в акции. Отговори си сам, ако тогава някой ви беше изтипосал тая графика какво щеше да отговориш и прецени дали е релевантна тази графика.

# 92
Цитат
През 2025 г. златото е поскъпнало с около 47 на сто – най-голямото годишно повишение от 1979 г. насам. За сравнение, цената на биткойна се е увеличила с малко над 20 на сто от края на 2024 г. досега.
...

Повишение със 133 на сто за три години

През последните три години цената на златото се е повишила със 133 на сто. Геополитическите рискове, включително войната в Украйна, и опасенията за стабилността на глобалната икономика засилиха търсенето на злато като сигурен актив.
https://www.actualno.com/finance/zaradi-riska-ot-budjetna-parali … news_2501466.html

Но имотите ще паднат. От другия месец.

# 93
Изглежда, че СГП е подхванала развалените заради неравноправни клаузи сделки на зелено - https://www.bta.bg/bg/news/bulgaria/977293-prokuraturata-e-zapoc … tgydo5AFMW9rpWu3A
Призовават пострадали да се свържат с тях.

# 94
Цитат
През 2025 г. златото е поскъпнало с около 47 на сто – най-голямото годишно повишение от 1979 г. насам.
Златото не върви винаги и само нагоре (казвам го като човек, който в момента има злато).
Ето как върви последните 50 години:

Трудно и не особено удачно е да се правят изводи от една графика без контекст, но и с просто око се вижда, че когато правителствата правят глупости, златото се качва, а когато не правят - не се качва или дори пада.
1970те Никсън излиза от Бретън Удс (златния стандарт) и се развързват ръцете на тия с печатницата за пари; 2001-2007 дот-ком балона и финансовата криза, бейлаути на банки и фондове отново с напечатани пари; и после ковид кризата пак с печатане. Това са трите главни периода последните 50 години, когато златото се качва. Останалото време или не се качва (то това му е идеята - да е стабилно, а не да скача нагоре-надолу) или дори пада. Та ето - дори златото може да пада, но гарсониери в Студентски Град не могат да паднат?

# 95
Жилище (старо строителство след основен ремонт) купено през 2013 за 60000 евро и продадено без такъв- сега за 360000 евро....Т.е. за 11 години -600 процента....
Това някой да го беше казал тогава, нямаше да повярвам....
П.С. Не съм аз....За съжаление...

# 96
Гледах някакъв подкаст, госта сравняваше сегашните печалби с маржа на наркотиците, само че е законно.

Т.е. за 11 години -600 процента....
Това някой да го беше казал тогава, нямаше да повярвам....
П.С. Не съм аз....За съжаление...

# 97
Ако става въпрос за имоти срещу наркотици сравнението не е уместно.
Има стоки, които се превъртат за ден. Храни, например.
Или търговци на едро, могат за ден 3 пъти да превъртят капитал.

А имотът в случая е 1 път на 10-12 години.

Няма нищо общо като темпо на обръщане на капитала.

# 98
Цитат
През 2025 г. златото е поскъпнало с около 47 на сто – най-голямото годишно повишение от 1979 г. насам.
Златото не върви винаги и само нагоре (казвам го като човек, който в момента има злато).
Ето как върви последните 50 години:

Трудно и не особено удачно е да се правят изводи от една графика без контекст, но и с просто око се вижда, че когато правителствата правят глупости, златото се качва, а когато не правят - не се качва или дори пада.
1970те Никсън излиза от Бретън Удс (златния стандарт) и се развързват ръцете на тия с печатницата за пари; 2001-2007 дот-ком балона и финансовата криза, бейлаути на банки и фондове отново с напечатани пари; и после ковид кризата пак с печатане. Това са трите главни периода последните 50 години, когато златото се качва. Останалото време или не се качва (то това му е идеята - да е стабилно, а не да скача нагоре-надолу) или дори пада. Та ето - дори златото може да пада, но гарсониери в Студентски Град не могат да паднат?

Все пак въпрос на времеви мащаб Wink За 50 години какво е станало?
Та който купува злато с краткотрайни спекулативни намерения може да гризне дръвцето с до 50% загуба. Който го купува от младини за пенсия най-вероятно няма да е на загуба.
Освен това според мен има нови фактори - забогатяването на Индия и Китай (а и други) и там хората искат да имат злато. Освен това банките няма да допуснат лесно срив, защото ще си прецакат активите. Но някаква корекция се очаква. Само ме е яд, че я очаквам от няколко години не не си купих още злато на времето. Тоест съжалявам,ч е не съм спечелила още повече Simple Smile

# 99
според мен има нови фактори - забогатяването на Индия и Китай (а и други) и там хората искат да имат злато.
А защо искат злато? Традиционно те държаха резервите си в долари т.е. американски ДЦК, защото те плащат лихва, а златото не носи лихва. Но от известно време насам ги намаляват (не наведнъж, за да не ги сринат) и вдигат дела на златото в резерва. Тоест, когато правителствата на големите държави правят глупости, печатат и обезценяват валутата си, златото се вдига. Нали туй писах по-горе. А пък ако обърнат курса, не печатат много и вдигнат лихвите, хората обръщат златото в твърда валута (долари предимно) за да вземат лихва. Това можеш да видиш от историята на графиката. Когато Волкър вдигна лихвите и пребори инфлацията, златото падна и си стоя ниско доста години, така беше и след като мина финансовата криза 2008-9 и спряха да печатат.
Какво ще направят в следващите няколко години само те си знаят (ако и те знаят де, защото се въртят като фурнаджийски лопати - днес това, утре онова, според каквото електората приема или не, като нашия Баце).

# 100
според мен има нови фактори - забогатяването на Индия и Китай (а и други) и там хората искат да имат злато.
А защо искат злато? Традиционно те държаха резервите си в долари т.е. американски ДЦК, защото те плащат лихва, а златото не носи лихва. Но от известно време насам ги намаляват (не наведнъж, за да не ги сринат) и вдигат дела на златото в резерва. Тоест, когато правителствата на големите държави правят глупости, печатат и обезценяват валутата си, златото се вдига. Нали туй писах по-горе. А пък ако обърнат курса, не печатат много и вдигнат лихвите, хората обръщат златото в твърда валута (долари предимно) за да вземат лихва. Това можеш да видиш от историята на графиката. Когато Волкър вдигна лихвите и пребори инфлацията, златото падна и си стоя ниско доста години, така беше и след като мина финансовата криза 2008-9 и спряха да печатат.
Какво ще направят в следващите няколко години само те си знаят (ако и те знаят де, защото се въртят като фурнаджийски лопати - днес това, утре онова, според каквото електората приема или не, като нашия Баце).

Имах предвид хората, населението два и половина милиарда с мераци за злато и накити.

# 101
Някъде четох и имаше схема показваща,че всичкото злато на света може да се побере в апартамент тип "панелка"...

# 102
Знаеш ли колко е голям куб, направен от един тон злато? Wink

Общи условия

Активация на акаунт