Пазарът на недвижими имоти в БЪЛГАРИЯ, какво се случва реално-тема 93

• 7 197
  • 198
  •   4
Отговори
# 165
Гого, не е точно така, давам ти пример - случвало ли ти се е да влезеш в някое квартално магазинче и да има условие, сметка под 5 или 10лв не можеш да платиш с карта, защо ако си вземеш нещо за 2лв,банката им изяжда печалбата от тази покупка. Но в голям супермаркет от голяма верига да няма проблем да си купиш нещо, което струва 20ст примерно и да си платиш с карта, като магазина след таксата, ще е на минус.

# 166
Да случвало ми се е. Но големите магазини не са на загуба. Те имат преференциални договори с банките за нищожни такси, защото предоставят обем.

# 167
Не става въпрос за цепене на стотинката.
Дори и да сложим цена на нова пералня 0ла, пак има милион стъпки.
Ходене за нова, избор, доставка, телефонни разговори и координация с настоящи наематели, голям кашон в апартамента им за няколко дни. После телефони, разговори и координация между наематели, мен и сервизен техник. Идване на техника, разкачане на старата, всички маркучи, закачане на новата, всички маркучи, плащане на техника. Намиране на хамали за старата. Координация с тях и наемателите, идване, чакане да я изнесат, мръзнене по входовете, докато я носят, накрая им плащам. А след всичко се моля да са вързани добре новите маркучи и да не се наложи повторно посещение и преработка на инсталацията на новата пералня.

Всичко това са ДНИ НАРЕД МОЙ ТРУД И НЕРВИ. Отделно неудобство за наемателите, отделно уговорки с 3ти лица и накрая и разходи, освен цената на самата пералня.

Милион пъти по-лесно е сешоарче за 5 мин от доларамата в блока, 0лева инвестиция за мое време и труд, и всичко си продължава "на шеС".

Това всеки вменяем бизнесмен, който има опит го чатка, и без да е учил счетоводство.
Ако е домашен дървен философ и чатка само по клавиатурите, в мечтите му всичко става само, с магическа пръчка.

# 168
Huku23, разликата в двете стратегии с имоти е фундаментална. В твоя случай си ударил луд късмет да уцелиш възходящ пазар с колосално търсене и да купиш евтино,да продадеш скъпо. Но това не значи,че това можеш да го правиш винаги и че в момента,в който търсенето намалее, ще намериш също толкова печеливш актив, за да продължиш да си поддържаш стандарта на живот с почивките. Понеже готовото бързо се харчи.

# 169
......
Ако е домашен дървен философ и чатка само по клавиатурите, в мечтите му всичко става само, с магическа пръчка.
Свършиха доводите и се почнаха обидите. Казах ти,продължаваш детски сметки да правиш. В сферата на строителството съм от около 15г. и със сигурност разбирам повече от теб, отделно и тези доводи за пералня са смешни. Ще ти помогна с "ноу хау" как стават нещата, поръчваш си пералня с условия да ти я доставят на адрес с ден и ориентировъчен час. Звъниш на наемателя и  казваш, че ще смениш пералнята с позволение докато го няма, ако държи да  присъства ще му кажеш допълнително ден и час. Ако не си "домашен дървен философ" разкачаш и закаш пералните за около 15-20мин,зависи от мястото на свързване и типа пералня. Но ако нямаш желание - уговаряш майстор. Понеже майсторите са кът, първо се съобразяваш с него и той ти дава ден и час, след това звъниш на фирмата доставчик да кажеш кога искаш и след това на наемателя. Плащаш си да изхвърлят старата пералня или се обаждаш на приятелче да я замъкнете до определено място. Цялата работа излиза около час-два време и около 10-15мин телефонни разговори. До тук с "дни наред нерви". Преди месец ми се развали пералнята, не загряваше водата, купих нагревател без да съм тествал, разглобих я за 10мин,ремонта отне 15мин,след още 10 пералнята беше готова и работеше перфектно. Но ако не беше нагревателя, а платката, щях да купя нова и парите за нагревателя щяха да изгорят. Трябва ли да се вълнувам от това. Толкова пари се губят от инфлацията, че остава стотина лева да мисля. Сега ще ти дам безплатен съвет, пък каквото щеш прави с него. По-добре мисли как да изкараш пари, отколкото как да спестиш Sunglasses

Happy, луд късмет е да уцелиш милион от тото, в моя случай е премерен риск.

# 170
Не са проблем 100те лв. Не е и проблем аз да презакача пералнята и да извозя старата. По принцип аз го правя.

Всичко хубаво, но защо трябва да сменям работеща пералня и да си правя труд.
Аз ако правя всичко, дето ме съветват в тоя форум, трябва да се чалдисам.

# 171
  • София
Последното тримесечие май ще имаме 100% сделки с кредити в София:

Айде догодина и отгоре!

# 172
Не става въпрос за цепене на стотинката.
Дори и да сложим цена на нова пералня 0ла, пак има милион стъпки.
Ходене за нова, избор, доставка, телефонни разговори и координация с настоящи наематели, голям кашон в апартамента им за няколко дни.
Всичко това са ДНИ НАРЕД МОЙ ТРУД И НЕРВИ. Отделно неудобство за наемателите, отделно уговорки с 3ти лица и накрая и разходи, освен цената на самата пералня.

Точно за цепене на стотинката става въпрос в твоя случай.

Ако ти си сам и не е проблем да останеш без пералня за няколко дни, то за едно семейство с деца или без, съвсем не е така. Изведнъж "дни наред труд и нерви" се превръщат в минути или максимум два часа. За справка виж поста на Ники23, който много добре го е обяснил.

Последно - покупката и подмяната на една пералня не е ядрена физика и далеч не отнема толкова време, колкото се опитваш да го изкараш.

И за да не сме напълно извън темата:
https://money.bg/property/5000-evro-za-kvadrat-v-sofiya-spored-e … no-vazmozhno.html

Последна редакция: сб, 04 окт 2025, 08:49 от Тутанкамон

# 173
За започване на почивния ден с усмивка Wink

Относно публикуваната по напред обява на ап. до Математическата с акт 15
минах от там и за сефте видях отворени врати, гаражната дигната и майстори по балконите. Явно някой най-накрая "го е купил", и наистина са започнали продажби.

# 174
Скоро отново обсъждахме продажбата на паркоместа, има внесен ЗИД, според който ще бъдат самостоятелни обекти без значение дали са под- или надземни.
https://www.parliament.bg/bg/bills/ID/166644

# 175
Скоро отново обсъждахме продажбата на паркоместа, има внесен ЗИД, според който ще бъдат самостоятелни обекти без значение дали са под- или надземни.
https://www.parliament.bg/bg/bills/ID/166644

Най-накрая. Сега остава и да го приемат скоро.

# 176
Как въртите тоя бизнес за милиони, като правите по-стиснати сметки от някой маргинал на МРЗ. И въобще как сте живи с тези нерви. И накрая съвети на килограм за неща, от които очевидно не разбирате или лъжете като споменатия маргинал. И на всичко отгоре някой ви взима НАСЕРИОЗНО и ви ВЯРВА на вицовете. Ужас просто.

# 177
https://www.dnevnik.bg/biznes/2025/10/04/4836284_ot_2010_g_v_nia … jilishtata_sa_se/
Цитат
От 2010 г. в някои държави цените на жилищата са се утроили, България не е сред тях

Данните на Евростат показват умерено поскъпване на имотите и наемите в ЕС през периода април-юни, но за 10 г. в някои държави те са поскъпнали 3 пъти, а в други над 2 пъти както в България.

Голямото поскъпване на имотите в България особено през последните няколко години раздели наблюдателите според очакванията дали ще се очаква спукване на балона или пък че това ще продължи в догонване на другите в ЕС. Важно уточнение е, че трябва да се сравняват сравними градове, например столици, а не просто цените на кв. м средно за дадена държава.
Евростат отчита поскъпване на жилищата с 5.4% за година в ЕС, а на наемите - с 3.2%.

# 178
Нарциса е права, велики бизнесмени около мен си изнасят бойлери и перални около вградените ни в земята казани за отпадъци. На въпроса ми защо, след като  се предлага извозване, ами те циганите щели да минат и да ги разкостят, обаче разхвърляните боклуци и чарковете не ги вълнуват.Вземе ли някой да си прави такива тънки сметки и имотите са му такива…

# 179
Циганите извозват такива неща още в рамките на същия ден.
По-бързи са от сметоизносването или наемане на хамали.
Вдигат ги цели и не ги "разкостват".
Пишете неща, които не разбирате.

Общи условия

Активация на акаунт