Пазарът на недвижими имоти в БЪЛГАРИЯ, какво се случва реално-тема 93

• 8 553
  • 225
  •   4
Отговори
# 210
  • София, Bulgaria
Гледахме камерите и охраната на къмпинга ни праща клипчета, при нас няма нищо, ние сме на по-високо. Ама както се видя и комплекси и сгради се наводниха, партерни и първи етажи.
При предното новоднение е имало повече щети, ама никой не си е тръгнал от къмпинга. Измиха, изчистиха и сезона почнал.
Не знам, аз не ги мисля много лошите работи, ако е писано да се случи нещо такова, то ще стане.
Преди 5 г. имаше пожар в кооперация, където имахме наследствен имот, два етажа под нас.... голям пожар. И нашият имот пострада от сажди. Еми случват се такива неща. Оправихме го и така, животът си продължава.

Аз за това казвам, че всички имотни решения са много индивидуални.

# 211
Когато си тъп и алчен и застроиш дере, иди дойди....Ама да си тъп и да си купиш имот в дере, където при екстремни валежи се стича чудовищен водосбор?
Понякога плащаш с живот....

# 212
Аз съм за купуването. Данъците са ни 100 лв, поддръжката е на етажната собственост, има такса 500 лв, но ако аз стана домоуправител, ще съм на плюс, като се редуваме. Има градина и паркоместа, морска панорама и не е застроено. Цената му за 2 г. се е вдигнала с 50 процента, продадоха едно като нашето за такава цена.
За мен си заслужава отвсякъде, нашето е в Бяла, не е застроено, сега някои някои харесват Слънчев бряг, аз не бих купила в тези. Харесвам малки градчета/ селца като Балчик, Синеморец (последното е по-скъпо). Не харесвам и апарткомплекси с огромни такси. Да, чисти се, може и да си готвите. Ако може да работите дистанционно, може и по-дълго да сте там.
Единствено съжалявам, че не купихме по-рано. Купуването на такъв апартамент не пречи да ходите и на други места.
Аз бих искала къща в Синеморец, но са много скъпи....

# 213
Според мен зависи от желанието и възможностите за почивки на хората. Ако нямаш свободно време и ходиш 1-2 пъти в годината на почивка , по-добре нищо не си купувай, такъв  имот ще ти е само в тежест. Където и да ходиш, по-евтино ти излиза да си плащаш за почивката.
Но ако имаш свободно време, можеш да отделяш по минимум 1-2 месеца в годината, защо да не си купиш.
Например аз имам свободно време и съм търсил, покрай северното черноморие, също и в района на Банско. Харесват ми планината и морето,но до сега не съм попадал на нищо читаво. Така е, таксите за поддръжка и данъците  на такива имоти понякога са скъпи. Тогава според мен, определящ е бюджета на човек за почивката му. Например лятото ходих да качвам няколко върха и спането не ми беше приоритет, за 6 дена в прилична стая платих около 400лв. Но пък зимата бях в скъп хотел, отидох за 5 дена, хареса ми, реших да остана още 5 и платих над 6к лв. Според мен за толкова пари, си струват таксите и данъците на един апартамент за да се пребивава в имота месец-два.

# 214
  • София
Отскоро имаме апартамент на Север.черноморие. аз се въздържам да съм доволна. Изпадна изгодна оферта,,затова го взехме. Отпуската ми е малко, за пенсия ни е много рано. Изобщо не съм сигурна че беше добра идея. Отделно там е далеч, пътя е кофти , сезона е 2 месеца... Виж за Гърция бях по навита, но там поскъпна, пък и имаме наследствена вила по магистралата към Кулата, то от вилата ни , разстоянието до плажовете в Северна Гърция е 2-3часа и в Гърция сезона е от май до септември... Харесвам зелено, свежо, по- прохладно като ходим на вилата. Не тая лепкава жега по морето и блъсканица. Та питам се,  като мога да оскоча винаги до Гърция за 2-3 дни и междинно да спя на зелено на вилата, за какво ни беше да се набутваме с имот на морето и то на Север, сигурно под 6 ч няма да стигна... Cry ? Та ще пробваме, но не смятам че беше добра идея, отделно имаме такса поддръжка ? Та няма смисъл, ама да си начешем крастата,  пък дано продадем без загуба... някой ден..

# 215
Не може да се сравняват Гърция с България,защото са коренно различни като тип хора и география...

# 216
  • София
Хората и географията са друга тема. Въпросът е за човек работещ в София, ако рече да купи имот на морето, къде Бг море или Северна Гърция и има ли смисъл изобщо?  като 10 или 11 месеца ще стои затворено. Пенсия, ако доживее изобщо,  е далече...

# 217
  • София
Част от Северна Гърция е била българска. Като нищо ,  пак ще се засели с българи и други балканци...

# 218
Отдават се апартаменти по Черноморието и за месец-два. Цените са по-ниски от на вечер. Пробвайте 1 месец примерно май или юни как ще е. Най-първото,което ми излезе в Бяла, е White Cliffs, ап. 70 кв.м. струва 3202 лв за 29 нощувки за юни догодина. Първа линия,с басейн. Ако се разрови човек или намери промокод,може да свали с 10-15%.
В сайта за продажби в комплекса двустаен с огромна тераса почва от 90 000 евро. В един от сайтовете на брокерски фирми виждам,че такса поддръжка е 10 евро на квадрат.
Т.е. на обявените за продажба апартаменти,даже и да ти ги подарят,плащаш мин. 1300 евро на година за поддръжка (обявени са в сайтовете около 130 кв.м. двустайните,заради терасите).
Тук се сещам за коментара на Гого за терасите Simple Smile)
Та горе-долу с месец ползване си избил таксата поддръжка. Ако не те бърка нито да извадиш първоначалната цена,нито да плащаш таксата поддръжка ползваш-не ползваш,защо не. Но очаквайте повишение на таксите поддръжка,няма да са все 10 евро.

# 219
Има и апартаменти без такса поддръжка, просто трябва да се търси, има и панорамни, първа линия. Но са без басейн. Нищо не си 'избил', защото парите, които си дал за 1 м., са заминали. Ако добре се подбере локацията и апартамента, цените им се качват и се продават лесно. Аз не харесвам апарткомплекси, а жилищни сгради, където си реално собственик, а не ти извиват ръцете с такси и правила.

# 220
Може ли да ми покажеш имот на първа линия в сграда без басейн на 10-15 години как изглежда и как точно би вдигнал стойността си без поддръжка? Защото аз гледах на живо два съседни блока - единият ултра лукс с басейн и др екстри, камериерки по желание и т.н. Другият - супер занемарен, вече се вижда мухъл по фасадата, няма басейн,няма нищо. Цената на квадрат беше сходна, а сградата без екстри - в пъти по-мизерна. Нещо като ап. в сграда в МанЛи,строена от безизвестен строител 2007-2008. Това лято ги гледах, на място.

# 221
Аз го дадох примера - за апартамента, който купихме преди малко под 2 г., същият се продаде 50 процента отгоре преди 2 седмици. Преди 2 г цените бяха много по- ниски. Но той е без такса, има и земя към сградата, която се купува, това привлича явно. Ако купиш с такса 10 евро кв.м., първо ще се вдигне и такстаа, второ по-трудно ще го продадеш.

# 222
  • София
Абе и така и така. Как се наглежда имот от разстояние, как се ремонтира, поддържа? Какво,  отивам и дни наред ремонти, косене, чистене, че едно нещо да се потроши трябва човек там, поддръжка...  И пак имаш съседи и пак общи части и ремонти, Ето сега наводнения.... Май по -добре да има управление и да е в комплекс, кой знае де....пак зависи.. и от поддръжката... Отделно какво е качеството на тези строежи там кой ги знае изобщо...

# 223
Заради работата на ММ понякога ми се налага да пътувам и соло. Случвало се е да резервираме и те да му кажат че има спешна работа, но аз не обичам да се лишавам от морето и дори да няма с кого да отида ще отида. Но на хотел соло не ми допада много-много, особено по морски дестинации.

Последно когато бях сама на морето бях единствената самостоятелна единица в целия хотел. Че и понеже не ми харесаха ресторантите в района на хотела, а и не бяха никак близо го бях букнала ол инклузив. В ресторанта на хотела аз бях единствения свободен електрон, почувствах се много неловко. Всички бяха или по двойки или по семейни/приятелски групи, както е типично по тези хотели.

Ако си бях със собствен имот или бунгало я щях да си наготвя, я да отида на някое заведение. Е, да и в хотел може да не ползвам ресторанта, но пък има други минуси - камериерки и часове за почистване - случвало се е въпреки поставен знак "не безпокойте" да ми тропат на вратата, че искат да чистят, а аз точно излизам от душа след плажа.

Отделно в някои хотели ти се налага да търпиш пищящи германчета, те си ги възпитават някак супер свободно и не им пука, че пречат на останалите. В други хотели пък има пияни тийнове. Един собствен имот би ми решил тези проблеми, защото аз искам пясъка и водата, не да не мога да си почина след плаж, защото камериерките започват да шетат и да тропат и да ми тичат побеснели германчета между столовете в ресторанта. Може би като компромисен вариант бих наела AirBNB / апартамент вместо да отсядам на хотел. Но и там се съобразяваш с куп правила на собствениците - в еди колко си часа ще дойдеш, в толкова ще се изнесеш, оставяш ключа в еди коя си кутия, в чужбина ми се случи да не мога да вляза в апартамента, защото на място не можех да вляза в интернет през телефона, за да видя кода. Grinning

Една колежка си закупиха собствено бунгало на Крапец и лятото когато ни пускат за по месец-два хоум офис тя работи от там и не може да се нахвали. Много е доволна.

Последна редакция: нд, 05 окт 2025, 23:14 от Недка Кокетка

# 224
  • Бургас
Какво излиза? Купили сте имот в София,който давате под наем и с парите от наема отсядате в най-скъпия софийски хотел?! Yum Но колкото и да е голям наема,той ще стигне само за пет-шест хотелски нощувки...

Струва ми се,че всичко опира до въпрос на вкус. Едни хора предпочитат на хотел да отсядат,а други – в собствен дом.

Ами оказа се, че така стана. Не отсядам  в най-скъпия, имам си такъв, който ми е супер удобен за служебни ангажименти, с паркинг, с хубава закуска.  Достатъчно ми е натоварено, за да мисля взела ли съм чаршафи, не съм ли, има ли чисти, па какво ще ядем, кафе има ли, няма ли и между срещите да тичам по магазините.

А и вече гледам да си наредя нещата така, че да пътувам по-малко. Ако преди беше всяка седмица, сега могат и месеци да минат. Добре, че беше ковид да разберем, че срещи могат да се правят и онлайн. Като гледам по родните пътища какво става, иска ми се да минимизирам риска.

Общи условия

Активация на акаунт