Пазарът на недвижими имоти в БЪЛГАРИЯ, какво се случва реално-тема 93

• 14 850
  • 362
  •   3
Отговори
# 345
Кога е най-изгодно да се купи НИ?
Вчера...
Днес е утрешното вчера ...

# 346
А в БГ ли се завръщат за пенсия или по Гръцко? Защото темата за имоти в Гърция е много активна и като човек сравни цените със западна пенсия там можеш да получиш повече като среда и природа за парите си от колкото в България. В Солун на всяка крачка чуваш българска реч.

Все по-масова мечта на българина е пускаш имотите в София или Провдив под наем, получаваш западна пенсия и си живееш на Кавала.

# 347
Грешиш, всички които са продали, са спечелили, другите нищо не са спечелили.

# 348
  • София
Видя положителен ръст и очите ти светнаха, но това не значи ръст, това значи че няма да се свие София.
Ти да видиш Trollface ръста не бил ръст а не свиване. Преяждането не е преяждане а неумиране от глад. Няма да питам защо се обвързва средната възраст с купуването на първи имот. След горния цитат всякаква разумна дискусия умря или по-скоро е нежива Trollface Няма и да питам защо се игнорира действителността а имено, че младите не искат да живеят с дъртите и се купуват имоти на поразия, което покачва търсенето, оттам и цената.

# 349
Нали говорим за това какво се случва сега, а не какво ще се случи след 50 години на 40+ годишните?
Чакай де, 2050 е след 25 години, не след 50.
Тогавашните 40-годишни са сегашните 15 годишни, тоест набор 2010, които са около 70,000 души (виж на НСИ колко точно). Ако мислиш, че на 40 ще им е късно да свиват гнездо и това ще правят по-скоро 30-годишните, те пък са 59,000 души (набор 2020).
Данни има само до 2024 и този набор е 53,000 души. За 2025 тепърва ще видим почва ли да променя картинката. А дано, ама надали.

От друга страна, до 2050 ще са починали повечето хора от наборите преди 1975, които са по 150,000 души.
Който иска, да смята как се променя баланса свободни жилища към граждани, имащи нужда от жилища.
Това е преди да отчетем десетките хиляди нови жилища, които се строят всяка година.

А пенсионерите, които щели да се върнат от чужбина да си харчат тук големите пенсии - те тепърва ли ще си купуват жилища, или вече си имат? Нали празните жилища не били празни, а били техни и си ги пазели за като се върнат?

Всички, които са купили имот в последните 10 години, са спечелили.
Тези, които ще купят сега, също ще спечелят, независимо дали купуват за лично ползване или за препродажба.
Първата част е вярна, а втората е спекулативно твърдение. Няма как да знаеш нито ти, нито имотните гурута, които са си организирали конференция. Можеш, разбира се, да сложиш парите си там, където са думите ти - както казват хамериканците. Но други хора пък могат другаде да слагат парите си.

Последна редакция: вт, 14 окт 2025, 15:36 от chris78

# 350
  • Бургас
Я пак, кои ще са починали?
Аз съм набор около този и след 25 г. възнамерявам да бъда на около 75. Ти също, между другото. Хич не възнамерявам да съм починала. Хората още работят на тази възраст, особено в интелектуалните професии.
Да не говорим, че масово жените вече почиват на около 90, особено ако са добре гледани, а при излишък от пари от ренти, това съвсем не е непостижимо с успехите на днешната медицина.

И каква е гаранцията, че няма да са продали вече всичко, преди да починат и за сегашните 15-годишни да остане пръст в уста? А вече са на 40... Досега с мама, тате и баба ли са живели?

# 351
Пак от НСИ -  В България средната продължителност на живота при жените е 75,8 години, а при мъжете - 68,3 години. Средно 73.5
Дано аз и ти да векуваме, ама средно хората не живеят повече. Е, през 2050 кой знае, може АИ да открие лек против рак.

А последното ти изречение изобщо няма връзка с въпроса. Какво ако са продали - става дума за броя граждани към броя жилища. Това съотношение постоянно намалява. Като си продаде някой жилището да не го събарят, я. Купил го е друг човек и сега живее в него и имаме един гражданин по-малко с жилищна нужда.

Има страни (виждат се на картата на предната страница), които имат демографски ръст - макар и да е от имигранти, в голямата си част маргинали, които няма да си купят жилище, а ще искат социално такова, платено от данъкоплатците. Но все пак да кажеш хайде, очаква се да има нужда от жилища, дай да инвестирам там. Но при нас...

# 352
  • Бургас
Лек против рак има отдавна. Особено в последните години - имунотерапии, таргетни терапии и т.н.
Както и ваксини против определени видове рак.
Но както казва един познат лекар - "хората се страхуват от рак, но умират от сърце" Simple Smile
"Средната възраст" е като "средното имане". Аз имам десет апартамента, които давам под наем на хора, дето си нямат нито един. А друг няма нито един, ни за наем, ни за собствено ползване. Апартаментите са константа, ама жилищната нужда продължава да е налице.
"Средното" не движи пазара, а и статистиката е безкрайно изкривена. Пазарът се движи от конкретни хора, с конкретни нужди, желания, намерения. След 25 години хората с по десет имота ще имат още повече, а тези с по нито един - най-вероятно нито един.

# 353
Точно със средното се работи. Да, някои ще доживеят над средните 75.6 години. Други обаче ще умрат по-млади. То затова средното е средно.
Така че през 2050 ще имаш и хора 1975 набор още живи, на които апартаментът ще им е нужен, но ще имаш и набор 1980 и дори 1985, които вече са починали и са го освободили за следващите поколения.
След 25 години хората с по десет имота ще имат още повече, а тези с по нито един - най-вероятно нито един.
Това е така, никой не го отрича. Въпросът е какво ще ги правите. На кого ще ги давате под наем тия 10 и повече, като България тогава може и 5 милиона да няма? Или ако ще ги продавате, за да разкешите, на кого - като младите хора от тия набори, на които ще им трябват жилища, ще са три пъти по-малко от твоя набор? Да, някои от тях няма да имат свое или наследствено, но за всеки от тях ще има трима с излишни жилища, които някак си трябва да ги реализират на пазара или под наем.

Горното е според текущата демографска картина. Дано се обърне дотогава, защото и аз като стана дърт ще искам да има млади - не за да им давам под наем жилища, а за да ме лекуват, возят в градския, обслужват в магазина, и т.н. Ама активни хора няма откъде да се вземат. Ако сега искаш активни професионалисти 20-30 годишни, не можеш да ги получиш с магическа пръчка. Можеш да ги получиш чак след 20-30 години, ако сега вдигнеш раждаемостта.

# 354
Чурка, тролското поведение в вмето напъване на сивото вещество, не води до ползотворен разговор. Ще ти дам пример, който по-лесно може да асимишираш и екстраполираш към демографията. Ако икономическия растеж забави темп т.е не се свива, но и не расте бързо, дали това е добре или зле за икономиката според теб? Ако кредитирането забави темп дали това е добре или зле зацените според теб? Ако имотите поскъпнат пък хората одъртеят (вдига се средната възраст) и се смали максималния ипотечен период, това дали е проблем според теб? Или ти си от тея дето не се съобразяват с действителността? Ъо и дедо ми иска да купи имот със сто годишна ипотека, но му казали, че не му достигат едни 70г, но той тропнал с крак и му дали…. Цитат от една приказка.

За гъстотата на населението на кв/м. Пак да питам защо в БГ е толкова голяма след като младите теглили толкова кредити и купували. Не следва ли да намалее числото? Що не намалява? А как го мерят това, само те си знаят.

Тинтита, я кажи каква е превенцията ти против рак? В България превенция, профилактика НЯМА. Какво спортуваш? Как се храниш? Много видове рак е лечим, но само ако го хванеш на време, иначе си пътник. И да, почнеш да се лекуваш с модерна терапия и умреш от сърце. Не ми ги говори ти тея. Всеки е с презюмцията, че на него няма да му се случи, но пафка, пие, крепи дивана и яде като разпран.
Нси има една точна статистика - брой родени, брой умрели, средна възраст. Вие не им вярвате, но вярвате на кой какво видял пред блока и в парка и на минералните извори Simple Smile

Лека полека ще наемите в реално изражение ще губят стойност, а разходите ще растат. Жабата ще се сварява 1-2 десетилетия и накрая ще има хора с десетки скъпоструващи апартаменти, които ще са непродаваеми и неизползваеми, а разходната им тежест ще е голяма. Въпроса е кой ще остане с горещия картоф. Няма да съм аз Simple Smile няма и да са ники и крис. За другите не знам Simple Smile

Последна редакция: вт, 14 окт 2025, 19:43 от Gogo1979

# 355
Gogo1979,малко ти е апокалиптичен сценарият. Защо се водят пренаселени жилищата - ами защото никой не си сменя адреса и се води при мама и тате. Това е проблем за статистика,за темата с боклука и др.
И аз очаквам нещо подобно да се случи,но с малките градове или с някои гетоизирани квартали. А към момента с имотите в столицата на редовно пишещите не мисля,че има такава опасност,понеже са купувани на доста по-ниски цени и генерират % доходност чрез наеми. Така че до след 20 години,дори и планираният от теб сценарий да се сбъдне,жилищата ще са изплатени поне още 1 път,а на който е бил рисков и далновиден на време,даже наемателите ще му го изплатят на банката.
Аз продадох точно поради факта,че виждам спадащото ниво и увеличаващите се претенции на наемателите от година на година. Но след години съм с мераци пак да купя, или дори и по-скоро,ако излезе нещо добро на сносна цена,но уви това е оксиморон явно в сферата на имотите.

# 356
Не вещая лошо бъдеще на тук пишещите. За мен това е каймака на наемодатели и инвеститори. Едва ли някой от тях ще е на загуба. По-скоро визирам средностатистическия и масовия wana be инвеститор, който който си мисли, че е професионалист, яхнал вълната.
Аз съм се насочил към строителството и си превъртам краткосрочно на едро. Като има златна треска произвеждай лопати Simple Smile.

# 357
Не мисля, че чак толкова се вдигат изискванията. Просто вече има 2 сегмента.
Добре направените нови 2ст им търсят 1500-1800лв.
Докато на малко по-старите (5-10г обзвеждане, без да е поръчково), от порядъка на 1000-1300лв.
Търсене и за обикновени жилища има. Даже май е по-високо. Щото повечето хора си гледат парите.

Винаги има контингент, който не смята пари, а просто "налива".
Наистина точно такива хора идват със закъснение и водят балони и аномалии.
Но софийският балон е далеч от пукане.

# 358
Пазарът се напълни с новопостроени жилища (наемния) и ако преди са идвали още 1 час след обявата с договора и депозита,сега "трябва да си помислят". Евентуално звънят след два дни,пазарят се. Това преди го нямаше.
 Възвръщаемостта,като приспаднеш всички разходи (периодични ремонти и подмени) и занимавки, е вече сравнима с дългосрочен депозит.
За wanna be инвеститори не познавам и не съм попадала, но и да има,ако излязат сега,пак ще изплуват. По-скоро се сещам за клипчета на брокери,които надъхват как сега влизаш на зелено с 10-20%, после продаваш на акт 14. Най-много да не го продадат и да загубят този задатък. Не е края на света,тъкмо ще им подейства дисциплиниращо занапред. Или другите с накупени напудрени за flip/наем. Най-много да стигнат до ЧСИ и да загубят някакъв малък % от себестойността на имота.

# 359
Цената на Акт 14 сега и на зеленото почти се изравниха остава това , че уж имаш по-голям избор , но инвеститорите така са се наляли с пари , че задържат най-оборотните за Акт 14 самите те да продадат.
В момента много бюджетно завършване на двустаен  е 25 хил евро, нормално към 32 ,а по висок клас отиваш на 40.
Дори и да си купил нещо под 2 хил на квадрат пак отиваш на едни 150 хил евро( данъци , такси, комисионни , довършителни работи), колко да им искаш наем като си вътре толкова пари ?

Общи условия

Активация на акаунт