Пазарът на недвижими имоти в БЪЛГАРИЯ, какво се случва реално-тема 93

• 33 790
  • 752
  •   1
Отговори
# 450
Абе колко са хората, които купуват за инвестиция със 100 процента кредит? Със сигурност са много малко. Купуват хора, които вече имат поне 2 имота или свободни пари поне на половината стойност. Това за инвестиционните жилища. Заплатите в много сектори се вдигнаха (в моя не, ама поне сега много по- лесно се пътува и можеш да си биеш шута, ако не те устройва). Много беше евтино 2003-2005 няма що, даже не искам и да си спомням.

# 451
Много има, които купуват с цел “инвестиция”. Членувам в групи, които са с друга насоченост, но се коментира често тази тема. Масово разсъждават с идеята, че “наема ще плаща заема” и ще са на чисто след 30 години.

# 452
Аха, въпросът е да има будали, които да им дават парите си назаем срещу лихва, която не покрива дори инфлацията. Това, че е имало такива будали последните няколко години не значи, че още 30 години ще има.

А и не става въпрос за купуване само с кредит. И с лични средства да е, като сложиш в имот 200 бона, вместо да ги инвестираш в нещо по-продуктивно, след 30 години както е тръгнало България ще е 4 милиона население, и на кого ще е нужен този имот, като десетки хиляди нови се строят всяка година. А и той дотогава ще изглежда така, както сега изглеждат строените 1995 г. Знаем колко се инвестира в поддръжка по нашите географски ширини, особено на фасадата, общите части и инфраструктурата. Иначе вътре всеки е с италиански плочки 😀

# 453
Има едно западно правило за 2-та процента, което означава за 1 м. да взимаш наем 2 процента от покупната цена. Това в България за 200 000 евро, трябва да взимаш 4 000 евро наем, абсурд.
Аз също не съм съгласна, че цените са нормални, грозно застроено. Виждала съм край парк Възраждане чужденци да снимат панелките.
Понеже ще ходя в Единбург, столица на Шотландия, 550 000 население, университетски град, древна архитектура, на морето, 4830 евро на кв.м. средна цена (от справка). Грозотията и мръсотията в София нищо не може да я спаси. Народопсихология -имоти.

# 454
Много има, които купуват с цел “инвестиция”. Членувам в групи, които са с друга насоченост, но се коментира често тази тема. Масово разсъждават с идеята, че “наема ще плаща заема” и ще са на чисто след 30 години.
Да, това е така.
След Х години притежаваш нещо, което иначе не би купил.

# 455
Припомням, че 25% или 1.5м души в България са над 65г пенсионери. В следващите 15г повечето от тях ще отидат на оня свят. До 10г ще имаме не по 2-3, а по 5-6 апартамента.

# 456
Има едно западно правило за 2-та процента, което означава за 1 м. да взимаш наем 2 процента от покупната цена. Това в България за 200 000 евро, трябва да взимаш 4 000 евро наем, абсурд.
Аз също не съм съгласна, че цените са нормални, грозно застроено. Виждала съм край парк Възраждане чужденци да снимат панелките.
Понеже ще ходя в Единбург, столица на Шотландия, 550 000 население, университетски град, древна архитектура, на морето, 4830 евро на кв.м. средна цена (от справка). Грозотията и мръсотията в София нищо не може да я спаси. Народопсихология -имоти.

Няма такова правило, ако беше така един имот щеше да се изплаща само за 5 години от наеми. Би ли посочила къде има такова чудо, да си взема няколко?

# 457
То ако е така, всеки, който може да изкара отнякъде 200к Е купува и дава под наем един 2стаен апартамент и се пенсионира.
Ще получава 8000лв да си живее на спокойствие.
Трудното ще е да намериш някой, който да ти дава тая сума за 2стаен.

Ако са ви грозни панелките не купувайте в квартал с панелки и готово. Само с гласуване с парите стават нещата.
На същия принцип и не купувайте в София.
На мен ми е красиво в София, особено хората, струват ми се много красиви и затова купувам тук.
На който му е грозно да си купува където му е красиво. И всичко ще е точно.

# 458
  • София
Явно в Единбург не го спазват това западно правило, защото средният наем на апартамент с 1 спалня е под 1000 евро при средна цена на квадрат от 4830. Или е под 10 квадрата този едноспален апартамент или просто не спазват и там това западно правило.
п.п. По какво ще познаете дали някой е от групичката?- Сам дава данни, с които си оборва тезата.

# 459
Всеки сам си определя критериите, по които да инвестира. Такова "шотландско" правило някой ако спазва, ще се затрудни да намери в какво да си вложи парите.
От друга страна, да вложа в апартамент в София при 3% годишно доход от наем, занимавки с бойлери, казанчета и пердета (с каквито изобилства темата за наеми) и перспектива да не мога да го продам след години за толкова, колкото съм дал сега, защото населението намалява, а апартаментите се увеличават... Ми не ме блазни.
Затова, както казва Дани, не инвестирам в апартаменти в София. Но право на всеки е да го прави, който го смята за изгодно. Изгодно в бъдещето имам предвид, за миналото е ясно. Ама ако можех да се върна в миналото, то щях биткойни да си купя, не апартаменти.

# 460

Няма такова правило, ако беше така един имот щеше да се изплаща само за 5 години от наеми. Би ли посочила къде има такова чудо, да си взема няколко?

Ето го:
https://loncorhomes.co.uk/2-rule-for-investment-property-does-it-still-work-in

# 461
  • София
Това правило все едно Юли Тонкин го е измислил. Толкова е общо и неприложимо. Дори в статията на балтазара се казва точно това. Дават се разни имагинерни примери. Ако един имот струвал 100к наема трябвало да му е 2к ама къде ги има такива имоти тишина.

# 462
Да, знам, че така пише в статията - трудно постижимо е. Съотношението наем-цена на имот в България е различно от западните държави. Там и наемите са високи и хората се борят да наемат, защото кандидатите са повече.  Пример - студентите в Холандия.

# 463
Сиганина от булгаркапитал мисля, че го е постигал това правило. Пък ако не можеш да го постигнеш чрез покупка, пробвай чрез строеж. Някои хора така правят и им се получава. Освен ако не искат да продават лопати на болни от златна треска Simple Smile.

# 464
  • София
Айде сега Единбург. Хубавото е, че ако е зор за Единбург може човек да иде там. Никой не го спира , и не е проблем. Колко ще издържи там евентуално да живее е друг въпрос, Няма древна архитектура в Единбург само да кажа, Света София е по - стара от техните забележителности, пак не е древна... Но ето тава да речем е огромен проблем, като човек който съм пътувала доста, разни държави правят туризъм от всичко, ние не можем. .. това е... Слънчев бряг с пияниците ни е най-масовия туризъм... На Банско подобно..

Общи условия

Активация на акаунт