Пазарът на недвижими имоти в БЪЛГАРИЯ, какво се случва реално-тема 93

• 33 764
  • 752
  •   1
Отговори
# 540
Виж от кога имам регистрация, понякога заради такива коментари да ти се прииска да се откажеш да пишеш. Нали все някъде трябва да се натрупат, защо да са безсмислени като мога да пиша в теми, които ме интересуват?

Според мен това няма да се случи и цените да тръгнат надолу, но казвам, че предстои да видим.

Имам близка, която си купи апартамент в София преди 2 години, към момента подобни на нейните вървят 40 - 50 хиляди евро отгоре, добре направи. За мен след година, след 2 цените ще са още нагоре - няма балон и няма да има спукване, макар и мнозина да говорят за такъв от известно време. Това е моето мнение.

# 541
Ценовите нива,за да се свалят,трябва да стане нещо масово. Като например масово спиране на търсенето. Такова имаше по Ковид,но цените не намаляха въпреки това. На тях (продавачите) им трябва време, за да видят,че на текущите цени имотът е непродаваем и по-скоро ще се случва скрито,чрез пазарлък,а не чрез по-ниски обявени цени,според мен.
Btw, доживях да харесвам мненията на Крис и Гого.Спрелият часовник ли е верен 1 път в денонощието или храня илюзия,за да обоснова продажба, или пък от толкова повтаряне на  мантра,ще вземе да стане истина.
Все още имаме фундаментални теоретическо-практически различия,но сме на една страница вече.

Последна редакция: чт, 30 окт 2025, 01:13 от HappyHeartbeat

# 542
Имам близка, която си купи апартамент в София преди 2 години, към момента подобни на нейните вървят 40 - 50 хиляди евро отгоре, добре направи.
Ние и сами виждаме, че добре е направила, още по-добре са направили тези, които са си купили преди 2 години злато, биткойни, акции, и какви ли още не други твърди активи, които банката не може "да създава от въздуха".
Въпросът е сега какво да направим, че да е добре след 2 години.
Защото нали се сещаш, че ако това помпане на активи и инфлация, печатане на пари и поемане на нови държавни дългове продължи още, ставаме като в Зимбабве милионери всички (в зимбабвийски долари).

# 543
Iliewa, по-добре не пиши изобщо, защото както се вижда ти мнение нямаш и под натиск си го мениш. Пък не ми стана ясно какво искаш да кажеш.едни приятели казали, брокери били, после дани те натисна и хоп обърна се на 180 градуса Simple Smile. Дани те нагрубил и ти убил желанието да пишеш. Как пък някой ще ти действа така ако ти знаеш и имаш какво да кажеш. Не се засягай, но това е несериозно и говори много за теб.

# 544
.......
Btw, доживях да харесвам мненията на Крис и Гого.Спрелият часовник ли е верен 1 път в денонощието или храня илюзия,за да обоснова продажба, или пък от толкова повтаряне на  мантра,ще вземе да стане истина.....
Трябва ли да определим, че всичко казано от теб не е вярно, защото даже поговорката обърка .
С Крис и Гого от време на време споря, но това не значи, че не ме кефят. Те мислят, и  в доста области знаят много повече от коментиращите тук, включвам и себе си.
dany1, имотите не са ми фикс идея,но предимно купувам ако е супер изгодно. Но и продажбите са ми приоритет, защото за мен България си е един балон с имотите и все още са намират хора, които да му духат и за да го поддържат. Забелязал съм, средно статистически, българинът почти не разбира от бизнес. За това, когато продаде някой имот и за да не се мине или да му изгорят парите, купува отново имот. Същото е с хората, които печелят хубави пари тук или на запад. Много рядко се случва, някой да инвестира в нещо, което ще генерира смислен продукт и ще подобри икономиката на страната ни.

# 545
И сега има строежи малко под 1500 на зелено, но районите са по-далечни.
Колеги от някъде си гледат за инвестиция в Сф и обмислят да скачат.

# 546
Ники го обясни и хоп следващия пост се обяснява как някой иска да си хвърли парите просто за спорта. Но докато има златна треска, куршуми и лопати се котират. Аз съм в този бизнес Simple Smile

# 547
Ако тази тенденция се запази и корекциите, които се случват сега да се купят подобни активи пак ще бъде плюс и след 2 години цените ще бъдат още нагоре.  Купувала съм злато преди 3 години, преди 2 и сега продължавам.
Ще го проверим това във времето, все пак написаното остава – както и информацията кога какво е било.
Казах, че подобни коментари спират хора, които основно четат, да пишат в темите, защото са нападани. Какво значение има кой колко коментара има? Някакви титли ли се раздават, повече права ли имат тези с хиляди коментари? Едва ли.
С мъжа ми тази година инвестирахме в един парцел край София в Божурище.  Именно затова, че не вярвам на твърденията, че догодина ще е по-изгодно. Споделих какво се тиражира като слух, но явно той си е постоянен.

# 548
Никой не напада никого. Изобщо тази дума ми е изпразнена от съдържание.
Няма лошо да си с малко мнения.
Много често брокерите говорят това, което клиентите искат или трябва да чуят.
Ако е купувач и има сериозно намерение и средства, ще кажат, че цените ще се качват.
Ако е продавач и има сериозно намерение, ще кажат, че ще падат.
Ако е купувач и няма намерение, ни средства, ще кажат, че ще падат. (и ще го пуснат да си ходи и да не ги занимава)
А ако е продавач и няма сериозно намерение, пак ще кажат, че ще падат, ще се изкушат да го поувещават за всеки случай.
Нали и аз продавах тази и миналата година, срещал съм се със сума ти брокери.

Аз съм като синоптиците. Ако искат да разберат какво ще е времето, гледат индианците какво правят.
Та и аз, гледам строителите и си правя изводите. Защото те държат най-много апартаменти за продажба. И имат логика в процесите и формирането на цените.
А те си задържат апартаментите.
Явно чакат "по-добри времена" (за тях).

# 549
За онези, които се чудят къде да си хвърлят парите. Ами в сащ се готвят не по два за долар, а по 30 цента на долар. Юруш на multi family CRE. Poisonous volatility, това е нова думичка за crash Grinning
https://youtu.be/LJPupMp3TnQ?si=EbVD2CkuheKzDLJ7

# 550
Никой не иска да си хвърля парите.
Моля форумните критикари да не ми слагат думи, които не съм писала.
Колегите искат да скочат, защото в районите които гледат, вече много рядко излиза нещо.
2018-2019 имаше оферти, но те слушаха семейната им доверена имотна съветничка, която все им говореше че е скъпо и че това са луди цени и няма как да е така.
Е, явно има.
Аз не съм някой си, а участвам активно в доста теми

# 551
Колко е по-лесно понякога е за тези, които нямат "пари за хвърляне". Като имат пари купуват, като нямат- не купуват. Все тая каква е тенденцията или кой какво казва, то или имаш или нямаш в конкретния  момент.

# 552
@Гого - е това е защото тези кредити са на 5-6% лихва (когато държавните облигации плащат 4-4.5% никой няма да вложи в частни за по-малко).
И ако наемът носи 4%, а по кредита плащаш 5, трябва да ликвидираш няма как.
А при нас наемът носи 3% пък кредита е на 2.5% така че може да си кара още така... Колко още не се наемам да гадая. Докато тези два процента се обърнат.

Колко е по-лесно понякога е за тези, които нямат "пари за хвърляне". Като имат пари купуват, като нямат- не купуват.
Не се прави така - ти не слушаш ли Дани какво казва? Трябва да работиш с чужди пари, не с твои. И да имаш парите кеш за един апартамент, няма да купиш един кеш, а ще направиш 20% вноска за 5, и другото на кредит, за да растеш по-бързо и за да умножиш възвръщаемостта.
Какво може да се обърка? Имотите само се качват.

# 553
Балон има. Казвам ви.

Снощи излязох със стари приятели (млади са, ама отдавна се познаваме).
Единият е ИТ, към 30годишен. Купува 4ти апартамент. Брат му, с 2-3.
През цялото време увещаваше другия, а и преди обилно го е увещавал и човекът ще скача на зелено с ипотеки, с 0ла кеш спестен и някаква умерена заплата. Маркетинг фирма.
Па така, па инак, 2 двустайни. Па да ги флипва преди акт 16.
Казва, виж Дани това, дани онова.
А това момче живее в стар апартамент от техните, никога не е купувал нищо, не е ремонтирал, не плаща наем, не харчи почти за нищо, ни пуши, ни пътува кой знае колко, ни скъпи коли, а и не спестява.

Та щом и тоя човек взе да крои схеми за "зелено" и "червено", казвам ви, на "балон" е.
Simple Smile

Стига сте купували, за бога братя, че и нормалните ще изгорим покрай лудите.

# 554
@Гого - е това е защото тези кредити са на 5-6% лихва (когато държавните облигации плащат 4-4.5% никой няма да вложи в частни за по-малко).
И ако наемът носи 4%, а по кредита плащаш 5, трябва да ликвидираш няма как.
А при нас наемът носи 3% пък кредита е на 2.5% така че може да си кара още така... Колко още не се наемам да гадая. Докато тези два процента се обърнат.

Колко е по-лесно понякога е за тези, които нямат "пари за хвърляне". Като имат пари купуват, като нямат- не купуват.
Не се прави така - ти не слушаш ли Дани какво казва? Трябва да работиш с чужди пари, не с твои. И да имаш парите кеш за един апартамент, няма да купиш един кеш, а ще направиш 20% вноска за 5, и другото на кредит, за да растеш по-бързо и за да умножиш възвръщаемостта.
Какво може да се обърка? Имотите само се качват.

Аз в себе си инвестирам, хаха. Така или иначе от живота искам само едно нещо, и то не зависи нито от мен, нито от парите, които имам.

Общи условия

Активация на акаунт