Пазарът на недвижими имоти в БЪЛГАРИЯ, какво се случва реално-тема 93

• 33 734
  • 752
  •   1
Отговори
# 600
Поредния 20 мнениен хейтър.
Кой бил мъж, кой бил жена.
Поредните обидни думички "бръщолевят", "трупай хиляда коптора".
Темата била безполезна.

Ми за да е полезна, ти какво допринесе? Нещо линкове към статии, обяви, цитати!?
Или общи приказки и злоба.

# 601
Лично аз споделих наблюденията си и част от опита си в последните месеци. На статии не вярвам, само на моите наблюдения и ум вярвам. И виждам, че интересът към имотите намалява като цяло, и тук не става въпрос за твоите имоти специално за да се засягаме. Няколко потребители имат същите наблюдения. И най-елементарното нещо, когато има няколко души чиито мнения се припокриват, значи определено нещо се случва. Не е казано, че е масово, но е ново начало, което както споделих мнение и преди това, ще изненада много хора. Все пак даден имот струва толкова, колкото някой би платил за него. И това никой не го отрича, въпросът е дали обаче ще има кандидати готови да платят толкова, колкото се иска. Рано или късно ще има проблем, защото сградите продължават да никнат, а хората да намаляват прогресивно. Не ми трябват статии, нито статистики за да стигна до извода какво може би ще последва в някакъв момент. И като се замисля от 1000 души които познавам или дори просто знам без да ги познавам, само за двама души се сещам, които нямат собствен имот. Незнам за обкръжението на всеки тук, но ако всеки се замисли едва ли познава много хора които нямат дом. Ще има проблеми според мен, но да видим от какво естество ще са и аз не зная мога да гадая. Та, това е идеята на темата, да споделяме, мнения, не да се нападаме, кой има 20 мнения и кой хиляда. Щото може и човек с 3 мнения да има щастлив живот, а може човек с 1000 да няма никакъв извън форума.

Едит: Сега се сетих имам един познат брокер в момента продава над 10 негови имота, а пари не му трябват, явно е много прост.

Последна редакция: нд, 02 ное 2025, 15:22 от Deep

# 602
Ту говориш какво си чула, ту какво можело в бъдеще да стане, щото много имоти имало. Това си е чиста хипотетична спекулация.
Т.е. хаотично нахвърляш различни тези и хипотези, без никаква аргументация.
А накрая за завършек реши да мериш кой колко му е щастлив живота извън форума. Че кой е спорил на тази тема?
Там е работата, че чакащите срива сте всичките като от калъп. Нямате последваотелна мисъл и теза, а си пишете хаотично разни страхове, мечти и фантазии.
Няма лошо, ама аз също имам право да си кажа моето мнение.
А то е, че изобщо не разбирате нищо от това, което пишете.
Иначе, и на мен ми се иска да падат цените. И аз търся да купя.
А дано, но надали.

Аз познавам не 1, а 101 брокера и не-брокера, които непрекъснато купуват и продават.
Това не е достатъчно за да ги квалифицирам като умни, глупави, или аз да се самоквалифицирам като по-глупав, непременно от тях.

# 603
Не търся да купувам, вече писах, че продадох в пика и добре направих, защото сега знам, че съседите продават същото на по-ниска цена а не могат да го продадат защото никой не иска да дава толкова. Така, че нека не съм наясно. И съседите преди да решат да продават си мислеха, че не съм наясно. Ама сега аз имам кеш а те за момента имат само паметник, който хипотетично струва нещо, стига някой да го купи обаче. И като си продадох имота в пика със същите пари два месеца по-късно си купих същия имот на по-хубаво място и ми останаха 90 бона. Чудя се защо след като всичко е тип-топ никой не купи този хубав имот в който живея в момента? Сега ще си живея на по-хубаво и ще си имам 90 тупалки печалба.

# 604
European Post OfficeFactoryHospitalHotel
JoyJoyJoy

Абе, добре, че си обменихме детайлна информация, та да разбера точно в кой град, коя държава, кой квартал, колко квадрата, какво довършване за какви цени се е купило и продало преди и след "пика". Разбрахме и кога е бил "пика".
Изобщо, много е хубаво да се споделя информация.

# 605
Честито! Добра сделка.
Но Дани има право, че е добре да споделите подробности за апартамента, защото за мен тази цена е невероятна. Аз лично купих на такава цена в района преди 3години .
Сега лично не съм търсила, но мои много близки търсих готов малък тристаен в Лозенец или Хладилника една година и всичко беше около 4000Е/кв.м. и купиха на зелено малко по-евтино.
Та, доста рязко ще да са се сринали цените, не че  не е възможно. Просто щяха повече хора да го разберат,а очевидно, че пазарните "играчи" са в неведение.
Моля, споделете повече подробности за сделката, когато я приключите!

# 606
Рано или късно ще има проблем, защото сградите продължават да никнат, а хората да намаляват прогресивно. Не ми трябват статии, нито статистики за да стигна до извода какво може би ще последва в някакъв момент. И като се замисля от 1000 души които познавам или дори просто знам без да ги познавам, само за двама души се сещам, които нямат собствен имот.
Аз познавам, ама те са с умерени доходи и на тези цени не могат да си позволят. Може и да си купят, ако спаднат цените.
От познатите ми с добри доходи наистина всички вече имат, много от тях по няколко. Ама са ги купили като бяха по-изгодни. На тези цени сегашните и Дани не купува - ето, вика "дайте нещо по 1500". И на него не му се дават по 2.5-3к, а уж вярва, че още ще се качват.
Иначе, и на мен ми се иска да падат цените. И аз търся да купя.
Това е абсурдно - човек, който има (по негови думи) 10-20 имота, да иска да им спаднат цените.
Все едно аз да кажа "имам 10 биткойна и се надам да паднат, че да си купя още 2".
Ами нали тогава ще съм по-беден, изразено в кеш, нищо че ще имам 12, а сега само 10.
А и ако очаквам да паднат, трябва да продам първо тези, дето сега имам докато са скъпи, че после да ги купя пак по-евтино.

# 607
  • София
Скептична съм за покупката на тристаен за 245к срещу София Сити Център (това е на Арсеналски и Черни връх) само за освежаване. Нещо не е както трябва.....

На Димитър Хаджикоцев и нагоре по пресечките  около 13 ДКЦ има няколко тухлени блока с много мухъл и други недостатъци.
Нищо чудно да са ударили 1 боя, да са ги направили приемливи и да са продали. И аз така направих преди над 20 г. скрих мухъла, освежих леко стаите, разчистих. Купи ги някакъв млад меринджей и след като плати установи, че стените са криви, блока има пропадане, а и северните стени мухлясват редовно. Отделно, че при сняг не се чисти и стръмните улички стават на пързалки до края на април. Но който купува лятото не го мисли....

# 608
https://narod.bg/2025/11/02/%D0%B3%D0%B8%D0%B3%D0%B0%D0%BD%D1%82 … 1%82%D0%B0%D0%BC/
Огромен комплекс за 6000 души, 2400 апартамента на площ 110 дка ще се изгражда поетапно до 2040 г. в Пловдив.

# 609
Не търся да купувам, вече писах, че продадох в пика и добре направих, защото сега знам, че съседите продават същото на по-ниска цена а не могат да го продадат защото никой не иска да дава толкова. Така, че нека не съм наясно. И съседите преди да решат да продават си мислеха, че не съм наясно. Ама сега аз имам кеш а те за момента имат само паметник, който хипотетично струва нещо, стига някой да го купи обаче. И като си продадох имота в пика със същите пари два месеца по-късно си купих същия имот на по-хубаво място и ми останаха 90 бона. Чудя се защо след като всичко е тип-топ никой не купи този хубав имот в който живея в момента? Сега ще си живея на по-хубаво и ще си имам 90 тупалки печалба.
Дай ни обявата на съседите, може някой от нас да се заинтересува.

# 610
Deep,кога според теб е бил пика и как успя за 2 месеца да купиш да купиш същия имот на по-хубаво място, т.е. за 2 месеца ли се е сринал пазарът? Аз сега не следя лично, около мен или купиха на баснословни цени, или в отдалечените квартали на супер зелено, само едните не знам още изчакват ли или и те са се включили някъде. Та не останаха активно търсещи около мен.

# 611
........ Сега се сетих имам един познат брокер в момента продава над 10 негови имота, а пари не му трябват, явно е много прост.
Така е, всеки уважаващ себе си брокер има кристално кълбо и знае всичко за поне 10г напред.

Преди около две-три години, цените на имотите стигнаха ниво, където според мен беше психологически таван за средностатистическия купувач и реших да наблегна на продажбите. Но след няма година, цените продължаваха да се покачват. Причини за това много - лихви, банки,инфлация, строители, демографски фактор и др. Хората видяха, че продадеш ли нещо и се забавиш да купиш друго,с тия пари вече не можеш да купиш същото, трябва да добавиш 10,20 или повече процента от стойността за да си на нула. За това се бърза, парите да се вкарат пак в имот и да не се обезценят. Тази борба със спекулата и инфлацията, докараха имотния пазар до голямо търсене и бързо необосновано според мен, покачване на цените. Показателно е, че много хора накупиха архитектурни недомислици, само защото няма какво друго да купи . Други пък погледнаха назад и решиха, че от старото по-хубаво няма. Въпрос на време е пазара да се успокои, и малко ще са хората, които няма да могат да си обслужват кредитите и ще продават евтино. Повечето ще си задържат имотите и ще чакат, същото чакане имаше след 2008г. Все пак кофти е да дадеш 300к за жилище и да трябва да го продадеш за 150к.... И после какво ще правиш с тия 150к....

# 612
Въпрос на време е пазара да се успокои, и малко ще са хората, които няма да могат да си обслужват кредитите и ще продават евтино. Повечето ще си задържат имотите и ще чакат, същото чакане имаше след 2008г. Все пак кофти е да дадеш 300к за жилище и да трябва да го продадеш за 150к.... И после какво ще правиш с тия 150к....
Е, ако лихвата остане на 2.5% ще могат да си плащат вноските, защото са колкото са ги планирали. Но ако се качи?
На 200к кредит лихвата при 2.5% годишно е 5к, или 416 евро на месец. А при 5% става 832, или над 1600 лева месечно само за лихви, главницата отделно.
А 300к ако някой е теглил, и лихвата стане 5%? Да не кажеш, че не може - гледам правиш паралел с 2009 г, тогава колко беше? Някъде 7-8% ми се върти в главата.
Отделен въпрос е, че банката почва да нервничи, ако има кредит за 200к, а обезпечението стане 150к. Повечето хора може да не продават, но някой ако му се наложи да продаде, текущата пазарна цена по актуални сделки определя оценката на обезпечението.

# 613
Преди време Мъск без да оповестява публично си купи голямо количество от определена крипто валута, при което това повиши цената й. След това вече публично заяви, че ще си купи от валутата, това я изстреля в космоса. И продаде без никой да разбере всичко което беше купил, а цената се срина. Той генерира милиарди с този ход. Какво общо има това с имотите? Ами много. В момента цените не са такива заради голямото търсене на "стоката" по предназначение, а от пишман инвеститорите които търсят и купуват. Знам човек който има 100 апартамента, за да продължи всичко това има два варианта: или да се увеличи населението или тези с по 100 апартамента да продължат да купуват, което пък води до друг извод, че рано или късно всичкото това ще се влее в пазара. От другата страна са ипотеките, пари лесно се теглят но много от младите не знаят как се връщат 😀 ще бъде интересно определено. А то вече хората които търсят за живеене сякаш малко се светнаха и взеха да се пазарят, и хубаво правят. Влезте в имот бг или друг сайт и вижте как вече се виждат зелените стрелки надолу, което преди 4-5 месеца не можеше да се види. Все пак нещо се случва

# 614
За да продадеш за 146К, да купиш по-добро на по-хубаво място и след всички разходи около сделката да ти останат 90К, явно пазарът вече е сринат Simple Smile
Тези със стоте апартамента да му мислят, че са изтървали момента да продадат и да ги превърнат в 400. Понеже колко още може да се срива този пазар...

Общи условия

Активация на акаунт