Пазарът на недвижими имоти в БЪЛГАРИЯ, какво се случва реално-тема 93

• 33 581
  • 752
  •   1
Отговори
# 720
От големите играчи винаги страдат малките им клиенти, там няма "бъдете хора, влезте ми в положението".

Напротив!

Именно, когато са регулирани отношенията печелят и двете страни, включително и малките клиенти. Тук всичко е "на светло" и няма място за шикалкавене, както от страна на наемодателите, така и на наемателите.

# 721
Да, де, няма място за "бъдете хора" Wink Виж какво става в темите и групите за професионалните фирми за управление - "блокираха ми пари за чистене и боядисване, как може такова нещо, нормално е да личи, че е живяно".

От това ще спечелят и малките наемодатели.

# 722
От кога Иво Димовски е фактор и каквото каже, това става? Тоя човек е неуспешен мениджър изгонен от Германия, който си плати, за да стане самопровъзгласен имотен инфлуенсър. Той няма никаква история с успехи преди 2022-23. Какво е това овче поведение?
Звъннете на Путин да му кажете кога ще свърши войната, че и той не знае, но щом Димовски е казал, значи е ясно.

# 723
ами, да се регулира пазарът. Наемодателите ще претърпят някои ограничения, вкл. всички ще почнат да  си плащат данъците. Обаче ще има и плщсове - това са много важни и значими: наемателите няма да си въобразяват че могат да избягат и да оставят кочина - искам да има регистър и история на наемателя. преди да подпишеш с някого, да можеш да го провериш дали е бил читав на предното си жилище. КОИто наемат за първи път и нямат такава история - плащат троен депозит - само и само да ги пуснеш през прага. Издаване на имота - както са го получили. Прехвърляне на временно на партидите на сметките - на наемателя: така няма наемодателят да бере грижа дали ще остане ощетен.
Като погледна така - май ме устройва подобен сорт регулиране. Може да има някаква клауза за регулиране на наемите - но едва ли ще се случи, понеже тук пазарът е многообразен и има и кочини, има и средна класа, има и луксозни жилища - които не могат да са под една шапка.
Тези законодателни промени биха били възможни само ако дойдат чуждестранни корпорации тук, и покрай тях и дребните риби като нас.

# 724
Тези фондове ако купят изцяло нови сгради,това е ново предлагане. При равен брой наематели,следва наемната цена да намалее. Мен ме съмнява за 3% доходност тепърва да навлизат. Като гледам на пазара на офис площи колко празни има, не ми е положителна настройката. Но може на запад да има много ентусиасти да инвестират в такива фондове, аз не бих.

# 725
Здравейте, извинявам се, че така нахлувам в темата, но нито в тази, нито в обсъждането на обявите има обобщени въпроси и отговори, затова питам директно. Колко е в момента обичайният процент комисионна, която агенциите взимат от купувачите?

# 726
  • Бургас
За наем - 30-50-100% от наема.
За продажба - 3% без ДДС или както се договорите.

# 727
Стандартно 50% без ДДС  за наем,т.е. 60%, 3.6% за продажби. Това повечето големи фирми.
Под 50% за наем не съм срещала, на 2.5-3% по-малки брокерски фирми за продажби, доста по-рядко.

# 728
Благодаря ви за отговорите!

# 729
50 - 100 % за наем
3% без ДДС за покупки и продажби

# 730
Още нещо, което Иво Димовски и други почнаха да споменават все по-често, неминуемо до няколко години на имотния пазар у нас ще влязат големите фондове от ранга на Блекрок, и това ще вдигне цените с едни 20 % може би
Не го знам кой е този Иво Димовски и дали си пие кафето сутрин с Лари Финк, та да му знае плановете. Но съм готов да се хвана на бас с него (или с теб, ако желаеш), че до няколко години Блекрок няма да почне да купува апартаменти в България. Може би след като/ако цените им спаднат, а наемите се вдигнат.
Таргета им за доходност е над това, което наемният пазар тук може да предложи в момента.

# 731
За този господин знам , че продава семинари, курсове, беше писал книга с някакви флипъри от Варна или Бургас. Основата на книгата беше  да купиш евтино и да продадеш скъпо, даже идваше с някаква малка екселска табличка на стойност 20-30 лева.
 Лошо няма , което ме дразни е, че не казва , че получава преференциални условия  от строители да ги рекламира. Ще ти обясни за инфлацията, фондовете, качеството на живот, как да направиш “добра “сделка , но няма да каже тези строители ми дадоха да капарирам пет апартамента първи от сградата на 10/90 защото ще им правя реклама.
За фондовете да дойдат не мисля, че ще е скоро. Има предпоставки, но демографията и политическата мафия са най-голямата пречка. Ако си един мениджър и се чудиш, къде да вкараш да кажем 50-100 мил евро със стабилен растеж за следващите 15-30 години , България сигурно няма да е най-отгоре на списъка.

# 732
За фондовете да дойдат не мисля, че ще е скоро. Има предпоставки, но демографията и политическата мафия са най-голямата пречка.
И кои са предпоставките? Точно демографията е най-важна. Има ли растеж на броя нови потенциални наематели (платежоспособни) спрямо наличния брой жилища.
Освен това не ги виждам да купуват един по един отделни апартаменти в отделни блокове. Такива фондове им излиза сметката, когато управляват цели сгради и комплекси. Тоест, трябва да построят нови такива, тъй като съществуващите са разпродадени на парче.
И какво, значи нова конкуренция, още повече жилища на пазара, това само би подбило наемите на съществуващите. Освен ако не се появят изневиделица десетки хиляди нови наематели. Откъде?
Ето по-горе писаха най-големият такъв фонд е някакъв бутиков с 200 жилища в София. То ако не са барем 1000, не си струва да пратят мениджър от Блекрок командировка да проучи пазара, пък да пуснат нов фонд, да правят проспект, набиране на капитал, счетоводители, банкери, та какво ли още не.

# 733
Има и друго. На запад масово се отдават празни апартаменти.
Да обзавеждаш и ремонтираш трябва много оптимизация и е вид "дребен бизнес". Като се работи на едро много лесно разходите могат да излязат извън контрол и да се мине на червено.
Т.е. за да се наложат у нас трябва да предложат необзаведени, но на по-ниски цени, отколкото ги спрягаме тука. Т.е. може да идат на 2% (без да съм ги смятал)

# 734
За мен позитивите за един фонд  са , евро, ниските данъци и факта , че ще се разтворят много социалната ножицата. Тоест много млади хора, за съжаление няма да могат да спестяват , живеят като по Инстаграм и спестяват да си купят нещо на 2400-3000 кв метър.
Един наистина голям инвеститор ще иска да купи 200-300 декара , да си построй бизнес сгради и жилищни, да има метро и най-важното хора да живеят и работят там.
 Никой нормален няма да вкара такива пари в страната с най-висока корупция и най-лоша демография в ЕС.
 Мокри фантазии на разни брокерчета, хайде на кутийките , че фонда ще ги купи утре и няма да има за синчето.
Без да съм проучвал пазара в ЕС , Полша са в пъти по-добра опция от България.

Общи условия

Активация на акаунт