Пазарът на недвижими имоти в БЪЛГАРИЯ, какво се случва реално-тема 93

• 33 581
  • 752
  •   1
Отговори
# 735
Смятате пазарната, но не и рационалната (не се сещам по-подходяща дума) страна на нещата. Един такъв инвеститор може да предложи сигурност и удобство на наемателя и пак да поиска цена, а наемателят ще я плати, защото знае, че няма опасност след 6 месеца на инвеститора човешки да му се включи другата личност, съпругата или порасналото дете. Ще паднат цените на имотите, които не са конкурентни, но това не е подбиване, а съвсем стандартен пазар. Дайте да не смесваме нечий пърсънъл проблем с международната сводка.

# 736
Да , точно Блек рок и колегите им пука за нещо освен пари. Понеже в България не се спазват договори има много добавена стойност да дават под наем.
Ако утре станете портфолио менажер с 500 милиона евро, които трябва да ги инвестирате така , че да бият държавни бондове  следващите 30 години . Къде ще ги вкарате?
Имате избор на всяка една държава и град. Нещо си мисля , че Малинов долина , Люнин и Ливадите няма да са в топ 10 .
Това са глупости на брокери, един фонд  направил хостели, или 2-3 сгради съд стотина апартамента пролет не правят.
 Ако толкова много се вдигнат наемите някой собственици с празни апартаменти ще ги пуснат и цените ще стоят ниски.

# 737
За мен позитивите за един фонд  са , евро, ниските данъци и факта , че ще се разтворят много социалната ножицата.
Последното не го разбрах, а за първите две не съм съгласен.
Фондовете за недвижими имоти не плащат корпоративен данък - в цял свят и в БГ. Раздават печалбата като дивидент и всеки инвеститор си плаща данъка върху него, според ставката в държавата, където е резидент. Еврото за Блекрок не е плюс, те са в САЩ и всяка валута освен долара е валутен риск. Ако падне еврото, в долари ще имат по-малък доход. А за европейските фондове е все тая, нали и досега сме във валутен борд и курсът не е мръднал от 1998 г.
Фондовете искат предвидимост, спазване на закона, работеща съдебна система да си защитят правата, и положителна демография. Нищо от това у нас го няма. Също предполагам искат да има строителни и ремонтни фирми да им вършат работата с договори и фактури, а у нас и това няма. Майсторите работят на парче и в сивия сектор.

# 738
Те фондовете си правят техни фирми за ремонти, че и строителни.
Като се казва, че ще дойдат фондове, не го приемайте буквално.
Че ще изсипят 2 милиарда и ще изкупят целия Младост и Дружба.
Тук, там, ще дойде някое фондче, ще купи няколко сгради.
Не говорим и за супер фондове.
То и сега вече има чужди инвеститори, дето строят на по 50 декара безброй кооперации в нищото. Там до Нови Хан ли беше едното.
Просто не се говори за тях.
Вие не знам какво очаквате. Да съобщават всяка стъпка по БНР и да обнародват в народен вестник с духова музика?
И като мръднат пазара с 3 %, това не се знае колко ще се отрази на цени, наеми. Може да е 3, може да е 6%. Може и да не се отрази, щото кой ще се забие в Нови Хан, даже извън него в някакъв апартамент. Трябва да му е 1/2 от софийската цена. А такива няма и в Бургас даже. (разбира се, земята в полетата около Нови Хан със сигурност са по-евтини от терен в Бургас. А строителство толкова на едро продполага и икономии и ниска себестойност. Та, не се знае.)

# 739
Конкретно строителни фирми и майстори с фактури и прочее има и сега. Просто се ползват от други фирми. Дребните риби и особено частта уинабита и скруджовци, които се ужасяват от еднократни разходи за 2 лв няма да наемат фирма, която издава фактура.

# 740
Всички дават фактури вече, просто като искаш да цената е 30% отгоре.
Не знам дали сте правили ремонт скоро, нормалните хора майстори работят на малки бригади по 2-3 ма. Големите фирми майсторите им сутрин бяха с двулитровка бира и кафе в асансьора. Като се уцелиш с тях или след тях не се дишаше. Смятайте за качеството на работа.

За малките фондове и да дойдат , дават някакви дребни пари за тях да имат изложение и да имат в портфолиото “международни” и “развиващи се пазари” един вид сега не правят пари ама един ден…
И като чакат 6 месеца до една година да им пуснат битов ток и не им излязат сметките…

Аз лично съм живял в сгради собственост на фондове. Там наема се вдигаше с 50 $ всяка година за новопристигащите и 100 $ за тези , които вече живеят. Няма такъв филм Петърчо ми харесва и няма да му вдигам наема.
Ново пристигналите емигранти свикнали да живеят като в Бг да си оставят торбичката с боклук до врата, обувки или стелка 50-100$ на инцидент, получаваш имейлче със снимка и глоба, културна работа.
 Дават се не обзаведени , на бяла боя( Шървин Уилямс, само 20 колограма разфасофка), като се изнесеш 400$ за пребоядисване такса.
Иначе имаха външен и вътрешен басейн , фитнес ама като половината сграда е пълна със социално слаби индийци и пакистанци не е уау.
Съгласен съм , че е хубаво е да има конкуренция , наемателите ще спечелят. Фондовете които знам в България са БЛД и Болгар кепитал. Едните търсят потенциалните наематели дигитални номади/ чужденци, а другите имат общежития за работници до Нови хан.
Конкретно строителни фирми и майстори с фактури и прочее има и сега. Просто се ползват от други фирми. Дребните риби и особено частта уинабита и скруджовци, които се ужасяват от еднократни разходи за 2 лв няма да наемат фирма, която издава фактура.

# 741
Аз лично съм живял в сгради собственост на фондове. Там наема се вдигаше с 50 $ всяка година за новопристигащите и 100 $ за тези , които вече живеят. Няма такъв филм Петърчо ми харесва и няма да му вдигам наема.
Наемите се движат според баланса търсене/предлагане. Вдигаха се по времето на Обама и Байдън.
Като дойдат в града 1000 нови мексиканеца тази година, а са построени само 500 нови жилища, ще се вдигнат, разбира се.
Сега Тръмп като взе да гони нелегалните, ето какво става с наемите в САЩ - давах го преди една седмица:

У нас ако дойде голям инвеститор и построи 5000 нови жилища, смятай дали няма да се обади на Голямото Д и да каже Абе я пуснете малко непалци и афганистанци, че трябва бизнесът да върви...
Те и в Америка така правят, чрез лобисти, ама винаги едни фирми лобират за едно, други за обратното, та политиците им се чудят как да жонглират, не че са много по-различни от нашите, но все пак поне са понатрупали първоначален капитал, а нашите гладници са пази боже сляпо да прогледа.

# 742
Дават се не обзаведени , на бяла боя( Шървин Уилямс, само 20 колограма разфасофка), като се изнесеш 400$ за пребоядисване такса.
Да, ама сещаш се у нас ‘средния клас’ с мебелите Виденов като седнеш три пъти отгоре и се вдлъбнат, и после ти излизаш виновен, че не пазиш. И даваш не 400 долара, ами няколко по толкова, колкото ти е бил депозитът, защото нали новичкото трябва да се дава с 2-3 депозита и накрая все се намира за какво да не ти ги върнат. Та на мен всякак ми изглежда по-добре фонд. Дългосрочно, сигурно, уредено.

# 743
Наемите и цените на имоти  се вдигнаха защото им прегряха принтерите да печатат пари. Тръмп иска същото, въпрос на време.Панелката от Татово време и тя гони 3 хил.
Депортациите засягат определени квартали, да отразява се на статистиката, но е еквивалента на наемите в Нови хан да се сринат от 500 на 300 лева.
Малко странна бизнес идея, да инвестираш в имот обаче за да проработи трябва да подкупиш политик да вкара хора.

Нарцис, с фондовете ти си купуваш мебелите , местиш си ги и ти взимат депозита да пребоядисат. Затова ти вдигат наема с 100 всяка година защото знаят ,че първите 2-3 години не ти се разправя. Пак те таковат, но е  по-така.

# 744
Викаш, трудно е да местят катуна.
Въййй, май пак ще се купува Виденов. Ама тогава ще е "нашето гардже"
Хубаво е да си с фонд!

Ся, като си припомня, (и аз съм бил в Канада в такива условия), не местиш кой знае колко, защото фурната и хладилника са ти осигурени, модел 1940та, пералните и сушилните също са ти осигурени, общи по мазетата на блока, срещу скромно жетонче от 5$ имаш удоволствието да ти раздърпат дрехите.
Гардероби често има вградени.
И остава да местиш бюра, скринове, маси, столове, дивани.

# 745
  • Край морета северни и южни
Аз в Белгия бях наела чрез такъв фонд стая в апартамент като студентка и не съм имала проблеми. Много по-професионално се случват нещата така спрямо това да наемаш от някоя баба рентиерка.
Вече като бях на командировки от по няколко месеца в Чехия и Словакия там вече нямаше много такива фондове и фирми и се налагаше с наемодатели да се разправям. То не бяха лоши условия, едната изведнъж реши да си продава апартамента и трябваше да напусна.

# 746
Малко странна бизнес идея, да инвестираш в имот обаче за да проработи трябва да подкупиш политик да вкара хора.
Не съм казал това. Естествено, всеки инвестира в имот само ако си прави сметката, че ще има хора, на които да дава под наем. Но ако после се окаже, че няма достатъчно хора? Инвестицията вече е направена и трябва все нещо да се възвръща, затова по-добре да дадеш на нисък наем, отколкото да стои празно. Точно това се наблюдава в момента в САЩ, наистина предимно на места, където набутаха последните години много имигранти.
За у нас се въздържам да прогнозирам, само отбелязвам, че логиката на наемния пазар е сравнително еднаква навсякъде:
- има повече наематели, отколкото свободни жилища => наемът догодина се качва
- има повече свободни жилища, отколкото наематели => наемът догодина не се качва, или дори пада. Независимо, че се печатат пари и в други браншове има инфлация.
В България може и да си има особености, например можеш и празен да си държиш имота, поддръжка не плащаш, данък и такса смет минимални, така че не губиш много. Фонд обаче не може да си позволи това. Първо, че инвеститорите ще питат къде е дивидента, второ че голяма част от капитала е заемен (кредит) и лихвата си върви, така че не върви да държат празни имоти.

Относно мебелите: голяма работа да се преместил. Вземаш един U Haul за 50-100 кинта и с един-двама приятели за една сутрин си се преместил. Кухня не местиш, защото винаги има (задължителна е), също не местиш гардероби, защото във всяка спалня задължително има дрешник (closet) иначе няма право да се води спалня. На практика местиш само дивана, леглото, и маса със столове. Или хич не ги местиш, а за $1000-2000 си купуваш нови от Икея, което ти е един наем все едно.
Е, и личните си вещи, но тях и тук ги местиш.

Последна редакция: сб, 15 ное 2025, 18:59 от chris78

# 747
Крис, прав си, не е изгодно да даваш под наем, изгодно е да живееш под наем. Наемателите трябва да са благодарни. Чужд капитал и чужда амортизация за без пари.

# 748
  • Бургас
Айде, айде. Наемателите у майкини са все с мебели от "Мартинели" по 20 000 лв. дивана. Като не щат нов Виденов, има квартири у баби, с мебели от соца, по на 60 г. с китеници и губери, ама здрави. Е, и бабата те навестява редовно да пита що се къпеш зимата, но това е чарът на имота.
Въобще, на наемния пазар има за всекиго по нещо, но най-бързо се наемат новите с Виденов. Неясно защо.

# 749
Грешка - световно и у нас Икеа е първенец за мебели - и като се търси обзаведена квартира, и като се купува обзавеждане за квартира. У нас може да се каже, че Юск също играят. Разбира се, ‘инвестицията’ е на друга цена, както винаги, и не по джоба на дребния бизнес, отново както винаги.

Общи условия

Активация на акаунт