Осмокласници 2025/2026 - тема 3

• 32 709
  • 761
  •   1
Отговори
# 585
Всъщност 8 дни не са малко дни. Това по повод големината на куфара и изобщо багажа. Задължително втори чифт обувки слагам винаги.
4-5 дни екскурзии, тези които обсъждаме последните два дена, аз май не видях. Все са си по седмица.

Аз визирам екскурзиите от по 4-5 нощувки. Нашата беше 4 дни/3 нощувки - Лондон.
Това с багажа е въпрос на прецезиране и подредба и до самия чавек, разбира се.
Едни взимат всичко "за всеки случай", други редуцират багажа си до най-необходимото (аз например).
Години наред като се тръгнеше някъде влачех със себе си куфари и сакове, ей така да има.
Накрая използвах малка част от багажа и се научих да си прецезирам и подреждам рационално.
То е като със самото му стягане - едни си стягат багажа с дни, други за 20 минути са готови.
Може би наистина е добре да се предостави избор, кой какъв багаж да си купи и носи.

# 586
Мисля че всички тук умеем да стягаме багаж и нареждаме куфар.
За 8 дни, без да се пере естествено там по хотелите, се предвижда минимум 8 чифта бельо , чорапи и тениски.

Видях че има спомената веднъж 4 дневна екскурзия, повечето обаче са едноседмични.
Не е геройство да си пратиш детето с два чифта гащи и малък куфар. ==това визирах аз Simple Smile

# 587
Помня, че на първата екскурзия с преспиване в първи клас голямото беше 4 дни без чорапи. Не ги намерило, а само си подреди куфара.

# 588
teta75,  така да бъде.

# 589
  • Куциндрел
Кат сложиш и едни чехли за хотела... събира се багажа.

# 590
Нашата екскурзия до Лондон е отпаднала поради липса на желаещи. Ей, така трябва- бойкот, за да видим как ще искат такива суми...
Колега е с дете в 1 АЕГ, бях споменала, че фирмата е същата, цената май е същата като при нас. Има 60 места и всичко се е запълнило, останали са деца в резерви :-О Направили са груба сметка, че на сайта на агенцията подобна екскурзия е по- евтина на свободно, отколкото предложената за групи. Брутално е това!Докато има кой да плаща, ще има и кой да иска, това е...
Говорим за 3 нощувки, хора, 3 нощувки...да, самолетът не е лоу кост, но все пак. 2000лв. общо не знам дали биха стигнали.  Агенцията е ТА Мондел Травел. Зачетох се аз по- подробно и откривам- декларацията е по оферта за пет- дневна екскурзия от 05-08.04.2026г.Angry Как ги сметнаха се чудя...Включени са 3 нощувки+ 3 закуски в хотел 3*

# 591
Учениците поемат разходите на учителите, при нас ще пътуват общо 5 възрастни. Вероятно това е причината офертата да е по-скъпа,  сравнено с индивидуална такава. Не съм сигурна , но така мисля че се процедира при тези ученически екскурзии.

# 592
В България е 1 учител на 15 деца. За чужбина сигурно е на по-малко.

# 593
Еднакво е и за РБ, и за навън....
Чл. 8. (1) Броят на персонала се определя съобразно формата на туристическото пътуване, броя, възрастовия състав и специфичните нужди на децата и учениците, както следва:
1. един възрастен на всеки 5 - 7 деца от детските градини и деца в предучилищна възраст;
2. един възрастен на всеки 10 - 15 ученици от I до XII клас.
(2) За всяка група деца и ученици за туристическо пътуване се определят лица за ръководители на групата, като директорът на институцията определя едно от тях за главен ръководител на групата.

https://lex.bg/en/laws/ldoc/2136974827

Последна редакция: чт, 30 окт 2025, 16:50 от teta75

# 594
В някои агенции в цената е включено не само самия разход за учителите, а и допълнително заплащане за техния ангажимент. Преди няколко години на едни познати екурзия до близка държава със самолет за цялото семейство излезе колкото искаха на детето от училищна екскурзия с 12 часа път с автобус по същото време.

# 595
Да, и това го има.
В наредбата мернах че се водят в командировка, но силно се съмнявав у-щето да им плаща комансировъчни за чужбина, които не са по 20 лв дневни както са в страната, нощувки отделно...та явно правят някакви врътки.
Наредбата 'мълчи' по този финансов въпрос.
Или е в някой др.нормативен акт уредено...ама надали де.

# 596
Учителите не получават заплащане за труда си да водят деца на екскурзии. Наредбата мълчи по този въпрос, защото се предвижда те да правят това без заплащане. Получават само покриване на преките разходи, щото все пак няма как иначе. В нашето училище например учителите не получават и командировъчни от училището, защото не се водят в командировка - ползват от личния си отпуск за целта. Резултатът е че почти никой не се навива да води ученици на екскурзия. При тия условия и аз не бих.

# 597

Не съм виждала такъв договор, но това са си граждански правоотношения и страните имат право да си договарят и възнаграждение.
Не казвам че всички го правят.
Но явно законът няма нищо против. Simple Smile

# 598
Много хора въртят големи бизнеси свързани с неща за деца. Като изрекламират хубаво екскурзията и детето като ревне искам ние родителите се поддаваме. Големият не е толкова по тези неща, но малката иска навсякъде. И като ми кажат Банско 3 нощувки над 500 лв и припадам. И после са по 4 деца в един апартамент. А за състезанията и в чужбина колко даваме не е истина. Обаче най-много ме издразни като задължиха всички състезатели да купят нова екипировка със специално лого. И сега си има по 2 от всичко, а хич не са евнини нещата. И понеже федерацията за нищо не става и ние покриваме всичко. Но как да му кажеш на детето ти ще тренираш, защото е хубаво, но няма да ходиш на състезания, защото някакви идиоти печелят на гърба на родителите?

# 599
  • Куциндрел
Мдам, не знам причината, по която надуват така цените. Първи клас моя ходи на хотел, където топлата вода била на бойлер, по трима в стая, отоплявали се с конвектор. И пак сумата беше някъде около 400 лева за 3 дена.
За сега нищо не чувам за екскурзии от новото училище.
Вчера 4ка по английски. Питах го - как успя да я докара, при положение, че там е начален английски, а той е почти ниво B2. Не получих адекватен отговор, освен че щом е над 3, всичко е наред, защото знае, че за 3ка ще го накажа.

Общи условия

Активация на акаунт