Осмокласници 2025/2026 - тема 3

• 32 706
  • 761
  •   1
Отговори
# 600
Много хора въртят големи бизнеси свързани с неща за деца. Като изрекламират хубаво екскурзията и детето като ревне искам ние родителите се поддаваме. Големият не е толкова по тези неща, но малката иска навсякъде. И като ми кажат Банско 3 нощувки над 500 лв и припадам. И после са по 4 деца в един апартамент. А за състезанията и в чужбина колко даваме не е истина. Обаче най-много ме издразни като задължиха всички състезатели да купят нова екипировка със специално лого. И сега си има по 2 от всичко, а хич не са евнини нещата. И понеже федерацията за нищо не става и ние покриваме всичко. Но как да му кажеш на детето ти ще тренираш, защото е хубаво, но няма да ходиш на състезания, защото някакви идиоти печелят на гърба на родителите?
Аз съм го играла това два пъти. Изолираха детето. Слагах го отстрни. И му казваха да не пречи на "състезателите".
Сега намерихме опция да си тренира без да ни карат да купуваме парцали и да висим по мазета.

# 601
Нашия клуб няма да я изолират, но тя иска да ходи на състезания. Печели и медали. Европейска шампионка стана тази година, но това ни струваше над 2000 лв. Само транспортът ни беше от федерацията. Иначе поне обикаля Европа.

# 602
  • София
Има ли някой запознат как стои въпросът с отсъствия заради тренировки? Синът ми 4 дни в седмицата е до 15 часа и това се оказва проблем за тренировките. Казаха ни, че бележка от клуба не важи за тренировки, само за състезания, което го разбирам. Чудя се има ли правна възможност за един час по домашни причини когато се налага и да се сумират часовете.

# 603
Не мисля, че може часово да се ползват. Дори и за 1 час, пишете бележка за цял ден от полагащите се 15 дни.

Ако 4 дни всяка седмица е необходимо да бъде освобождаван от час, това няма ли да е проблем за учебния материал?

От колко часа са тренировките? Може да помислите да го карате с кола или такси за по-бързо придвижване.

# 604
  • София
Домашните причини са за цял ден, не може на части. И да, за тренировки не се извиняват отсъствия. Евентуално ако са извънредни преди някакъв турнир няколко дни може и да ги зачетат, но не и регулярни седмични тренировки. Не само за спорт, и за курсове и т.н. извънкласни не извиняват отсъствия.

# 605
  • София
От 15 часа. Всички други свършват в 13.30-14 часа. Ще умуваме,  но нищо не мога да измисля, за съжаление.

# 606
То няма и какво да се измисли реално.
Ако ти е толкова важно, говори с директора да видиш какво ще предложи, може пък да има вариант...за който не си се сетила.
Друго няма какво да направиш.

# 607
  • София
Има ли санкции при неизвинени отсъствия над определен брой освен спирането на прословутите детски? Ако няма, предупредете, че ще отсъства последния час, защото не може да пропуска тренировките и да си му пишат отсъствия. Знам, че зависи от правилника на съответното училище.

Честа практика е треньорът да отиде да говори с директора на училището, за да пускат детето, защото е наложително.

Последна редакция: чт, 06 ное 2025, 11:23 от Magenta2022

# 608
  • София
Нямам никаква идея как стои въпросът с неизвинените отсъствия. Може би ще помоля за среща с директор за варианти и последствия. Не ни е опция спиране на спорта, защото преминава през тежка емоционална криза и според лекарите спортът е естествения му антидепресант.

# 609
За мен по-удачното е да се говори с треньора да ходи в 15,20-30 ч. примерно. 4 дни седмично е много да се пропускат последните часове. Ако имате възможност с бащата да го карате за по-бързо придвиждане или пък да му ангажирате такси.

# 610
По наредба за даден час следва да има брой присъствени часове, за да се формира оценка в края на срок и година.
Ако присъствието падне под този брой, не се формира оценка....или пък ако има достатъчно оценки, се формира все пак.
Нещо такова беше.
 Годишна оценка не се формира на учениците, обучавани в дневна, във вечерна и в
комбинирана форма, по учебен предмет или модул, ако отсъствията на ученика от учебни часове
през втория учебен срок надхвърлят 25 % от учебните часове по съответния предмет или модул,
предвидени по училищния учебен план за съответната паралелка, и това не позволява да бъде
осъществен минималният брой текущи изпитвания по чл. 12, ал. 1. В този случай ученикът полага
изпит за определяне на срочна оценка по чл. 7, ал. 3, т. 2

Но не виждам кой ще ви търпи ... училището ок ли ще е с такова поведение? Вие си ги познавате и знаете как са там нещата де, говорете и питайте.

# 611
  • София
То, ако е групов спорт, няма как треньорът да направи тренировка само за един в по-късен час. Но директорите проявяват разбиране, ако треньор и родител ги помоли за съдействие. Знам, че става при професионалните футболни клубове.

Иначе по наредба при 25 % отсъствия по даден предмет и невъзможност да бъдат поставени достатъчен брой текущи оценки по този предмет, ученикът се явява на изпит за поставяне на срочна оценка. Пиша по памет. В нашето училище има такава практика на отсъстващи последни часове, но учителите дават шанс на децата да ги изпитат през срока достатъчно пъти

# 612
  • София
Да, с това мисля, че съм наясно общо взето.  Възможно е да не се формира оценка и да се отиде на изпит. Разчитаме и на клуба да промени тренировките на 15.30, както бяха преди, но кога, не се знае, защото залата е заета за състезания. И баща му редовно го кара, това също.

# 613
Ако е групов спорт, просто ще се включва по-късно. Тук става въпрос за 4 дни в седмицата, всяка седмица, не е някакво изключение. Говори първо с клуба/треньора. Ако не му се оформи оценка при систематично отсъствие, отиде на поправителен или повтаря годината, ок ли сте с тези варианти? Втория срок как ще е....

# 614
  • София
Да, говорено е с треньора,  чакаме да променят графика. За втория срок разчитаме на по-благоприятна програма,  защото доколкото виждам в плана, са 3 часа седмично по-малко. Нищо не ми се струва добре, нито да отсъства от училище,  нито поправителни, нито закъснения за тренировките,  защото те реално започват даже в 14.30, сами загряват. Той като влезе 15.40-50 в залата, какво остана... Часовете в училище са даже до 15.05. Шах и мат сме малко. Имат вечерна тренировка пък точно в деня, в който свършва рано, в 2.

Общи условия

Активация на акаунт