🌷ИСТАНБУЛ🌷 [тема 68]

• 7 713
  • 128
  •   1
Отговори
# 120
Този район Балат, мен по принцип не ме кефи. Веднъж останах там почти седмица, на гости, отдавна беше. Отзад си е маалата. За пред туристите са българското и гръцкото килисе и хубавата гледка от Халич (златния рог).
В Капалъчаршъ вече ходя, само ако е кофти време и вали... та малко на закрито, дето се вика. Напоследък отсядам в азиатската част, близо до Босфора, разбира се и близо до някое искеле, да си взимам вапурите и да си плавам Wink
Хаха, не, не е добре. Писането от телефон няма никаква връзка. А и винаги може да се редактира, преди да се публикува. Няма нито "е", нито "i" Wink Yıldız - Йълдъз. Ако някой бърка твоето име (каквото и да е то), системно и съзнателно... едва ли ще ти е кеф Wink

# 121
  • Сърцето ми остана в Истанбул...
Другото нещо което не сме били е прословутия бик в азиатската част и квартал Мода,а може и улицата да е само,не знам кажете Blush

mitko_dvd в Кадъкьой е хубаво. Аз не мога да предложа конкретно място, защото обичам да се разхождам. Прословутата статуя с Бика не е далеч от ФТ. Ще се ориентирате с Google map. Ако времето е прилично, може да се разходите и в Мода. Ние бяхме там пролетта и беше много приятно време за разходка, е имаше и малко дъжд и вятър, но то пък няма пълно щастие Smile. В Къдьой близо до статуята с Бика имало улица с много магазини за дрехи на известни марки които шият на ишлеме в Турция. Не съм ходила, но чух добри отзиви. Били качествени и на сносни цени.
Също така, ако имате желание аз бих ви препоръчала да отидете и до Арнавуткьой, Бебек, Саръер. В началото на Саръер, преди втория мост над Босфора е и парка Duatepe Parkı със страхотна гледка към Босфора.

# 122
Саръйер е хубав район. А от Кадъкьой не мисля, че мястото с бика е нещо уау, лудница и леко циганийка. Кв. Мода е много по-приятен (също в район Кадъкьой), вижте френската катедрала, къщата-музей на Баръш Манчо, приятни заведения... Или пеша, или с трамвайчето идете.

# 123
Митко, аз заминавам довечера за 3 дни, за малко ще се разминем, жалко.
Но затова пък ще имам пресни впечатления от хотела, които ще споделя.

Планирам в единия от  дните разходка до  кв. Йешилкьой  (Сан Стефано ). За около 45 мин. се стига според гугълмапс с авт 72Т от спирката точно пред хотела.
А още първия ден-  един район  в Кадъкьой  с трудното име Yeldeğirmeni 😀, но сега не мога да намеря видеото, за да илюстрирам какво ме вдъхнови да го включа в  програмата си.
Като през цялото  време ще съм в търсене на важното ми лекарство, т.е. влизане във всяка аптека , която ми се изпречи на пътя.
Дано извадя късмет още в Кадъкьой, че тази мисъл ми разваля очакването за хубаво прекарване, още повече, че прогнозата за времето вече е доста добра.
Изобщо този път нямам много подреден план в главата си, а в движение ще избираме посоката и местата за разглеждане от записите в моя ИГ архив.

Като се върна ще разкажа как е минало това ноемврийско посещение.

Последна редакция: ср, 12 ное 2025, 16:02 от pepel_ot_rozi

# 124
Тъй като вече не мога да се редактирам, пускам нов пост специално за Митко, заради неговите съмнения относно хотел Битер.
Настанихме се  и стаята ни е супер,  още повече, че е за четирима, а резервацията ми беше за двойна стая и сега се ширим и разхвърляме за четирима. 😀
Митко, да знаеш за всеки случай, ако имаш възможност за избор - стая  N°405.
Реновирана, чиста, с малка тераса, но със страхотна гледка. За банята - душ кабината е удобна, с нов душ. Да кажем, че мога да намеря някакви недостатъци като липса на повече закачалки и място край мивката, но това сякаш е "обща болест" на хотелите от този клас.
Парното вече работи, има и климатик.
Сутринта ми направи впечатление, че имаше страшно много клиенти (дори група с малък автобус), които вече си тръгваха, но толкова хора на закуска досега не бях виждала.
Дали не е станал популярен не само в бг-мама?😂😂😂
Ето два колажа от мене, които няма много да ви покажат, но хотелът напълно отговаря на моите критерии за чистота, цена и удобно местоположение.
Може да са занижени 😂, но важното е, че съм доволна и този път.

📍Друго от днешния ден - и при кешовото зареждане на Истанбулкарт има такса. На 200 лири е 2 лири. Не зная процент ли е или твърда, защото само такива банкноти имам.😀 Ще ви снимам бележката, ако ви интересува.

📍Направи ми впечатление, че феритата на Турйол не са толкова претъпкани, даже напротив, а цените са еднакви (Еминьоню- Кадъкьой 49 лири).
Може би Шехир имат по-добри отстъпки, но за чужденците е все тая, а се пътува по-спокойно.

📍Днес обиколих всички кадъкьойски аптеки 😂 и имам слаб успех, но все пак е нещо. Утре малко по- яваш яваш, че това нервно препускане не ти дава възможност да се насладиш на разходката.
Все пак да кажа, че този район Yeldegirmeni е много симпатичен  , колкото можах да видя от него. С малко хипстърски вайб, но не ми беше удобно да снимам готините кафенета с готини посетители.
Ще има второ посещение при  следващо ходене.

И за любителите на котките - аз не съм от тях, но истанбулските господари на града са друго нещо. 😂

Новогодишна украса, която и през деня е впечатляваща..

И други красоти...

Май за днес това се сещам, което може да ви е от полза.

Последна редакция: чт, 13 ное 2025, 18:41 от pepel_ot_rozi

# 125
Благодаря Пепелче за инфото,весело и приятно да ви е Hug,като стая ще питам ако може все пак ние сме трима,запазил съм тройна.

# 126
  • Бургас
Хубава е стаята. Нищо общо с нашата.

# 127
Днес малко снимки от Йешилкьой (Сан Стефано)- горещо препоръчвам разходка в този красив квартал, още повече, че е свързан с нашата история.

📍Симеоноолу кьошк, в който се твърди, че е подписан Санстефанския мирен договор (или е подготвен). Къщата всъщност е реставрирана след пожар и сега там си живеят някакви хора, така че само отвън може да се разгледа.
Обаче охранителят много  любезно и без да моля за това,  ми отвори вратата, за да не снимам през решетките на оградата. Не само къщата, а и дворът е прекрасен.

📍Арменската църква Surp Stepanos (Св. Стефан), която няма връзка с договора. 😀

📍Красиви стари и съвременни сгради...

📍Красива и много дълга крайбрежна алея,  парк, яхт клуб и много заведения наоколо..

Денят завърши в парка Гюлхане, тъй като отдавна се каним да стигнем до края на централната алея и да пием кафе в много нашумялото напоследък в ИГ кафене на брега на морето.
Обаче надникнахме в цистерната да видим новата изложба, после снимки до шарения  надпис Gulhane.
След изхода пък видяхме нещо ново за нас - археологическа "изложба" под открито небе, а една котка се гушна в моята приятелка и дълго не искаше да си тръгне (жалко, че не ми е разрешено да ви покажа тяхна снимка).
Накрая захладня, огладняхме и забързахме към Еминьоню- за балък дюрюм и кестени (сега са много вкусни, 100г - 100 лири) , а кафенето остана за следващия път.

Долу-горе това е всичко, пропускам дългото, но не и досадно пътуване с автобуса ( умишлено избегнахме час пик), защото минавахме през непознати и все хубави райони, пропускам и кофти еспресо и чийзкейк с шамфъстък и мирис на овче мляко 🫤 ( не си давайте парите) в Kahve Dünyası  , мързелуване на припек на "плажа" , последен щурм по аптеките (все пак Кадъкьой си остава фаворитът ми за аптечно обслужване 😀😀😀) и куп други безполезни дейности.😂

За утре нямам идея, но и много време нямаме преди отпътуването.
Може би една стара пивоварна Бомонти в Нишанташъ, превърната в място за развлечения и малко зяпане по лъскавите витрини.
Поне времето ще е хубаво както през изминалите два дни - пак извадих късмет. 😀

.

Последна редакция: пт, 14 ное 2025, 23:53 от pepel_ot_rozi

# 128
Пепелче , Истанбул те обича , затова е хубаво времето.
Благодаря за споделянето на красотите на Истанбул.

Общи условия

Активация на акаунт