🌷ИСТАНБУЛ🌷 [тема 68]

• 7 737
  • 128
  •   1
Отговори
# 90
Жалко, че е само за Истанбул. По курортите досаждат повече.
И Турция пак е добре. А в Тунис и Египет какви нахалници са, не ми се говори, директно ти слагат в ръцете или ти преграждат пътя, та да им влезеш в магазинчето, мега досадници.

# 91
Може ли имената на аквариумите и къде се намират? Кой от двата си заслужава повече според вас? Колко струва билета? С група ли се влиза и има определено време или всеки самостоятелно и стоиш колкото искаш?

# 92
Здравейте,
може ли да ме насочите с имена на улици или конкретни магазини, където има евтини качествени реплики на маркови дрехи в старата част на Истанбул или по Истикляр   ?

# 93
  • Бургас
На Истиклял реплики няма.
В официалния магазин на Nike има индирим в момента, клин PRO купихме с 30 лв. по-евтино, отколкото в БГ, че ме пощури тийнейджърката.

Ето и една истиклялска маца, да не съм длъжник на темата:)

# 94
Здравейте, трябва да ми се провери едно лекарство дали го има и колко струва. Някой дали ще ходи тези дни. Или има ли такава група. Благодаря! 🤗😘

# 95
  • Бургас
https://www.ilacabak.com/

Проверяваш в този сайт по активна съставка на лекарството. Цените на лекарствата в Турция са фиксирани и са едни и същи навсякъде. Стига да става дума за лекарства, а не за хранителна добавка.

За Истанбул карт - 165 лири струва в момента. Позволява зареждане с 300 лири максимум и такса 10.5 лири. Може няколко пъти веднъж един след друг да се зареди, но понякога не става.
Което не е особено удобно, защото островите са 115 лири в посока, за трима души една карта не стигна. Плащах с кредитна.

Слязохме първо на Хейбелиада и не съжалявам. Буюкада ми се видя много комерсиален, много туристически, все едно съм в Слънчев бряг.
Има автобусчета, които въртят из островите, 120 лири е с Истанбул карт. И 205 лири без.
Който се притеснява, че не е сезон - всичко пак е красиво, цветно и зелено. Много спокойно беше на Хейбелиада.

Фериботите в момента вървят само от Кабаташ на държавната компания. Но има и частни, от Еминьоню и Каракьой. На островите има и тяхно разписание, цената е 150 лири, не може с Истанбул карт.

Маца от Хейбелиада, с особено отношение към националния символ.

И маца от Буюкада, благодарна на вгражданено на поилките в градската среда.

Този е малко спам, и другите двама също.

Последна редакция: сб, 01 ное 2025, 08:41 от Tintina

# 96
  • София
https://www.ilacabak.com/

За Истанбул карт - 165 лири струва в момента. Позволява зареждане с 300 лири максимум и такса 10.5 лири. Може няколко пъти веднъж един след друг да се зареди, но понякога не става.
Което не е особено удобно, защото островите са 115 лири в посока, за трима души една карта не стигна. Плащах с кредитна.

Още малко уточнения за зареждането и таксите с Истанбул карт.
Снощи се прибрах от любимия ни град. И за 5 дни престой  и пропътувани и платени над 1600 лири за две карти мога да кажа следното.
На автоматите за зареждане на картите при кеш плащане такса не съм забелязал да ми вземат.
Слагам 100 лири, зареждат ми 100 лири в картата.
При плащане с кредитна или дебитна карта на автоматите- таксата е 3.5% върху сумата, която плащате. Тоест ако заредите 100 лири ще Ви вземат от картата 103.50 ТЛ.
Плащам навсякъде с Револют, като картата е вързана с основна сметка турски лири. Като отида в ОАЕ основната сметка на картата става дирхами. Така ми е по-лесно, а не да се чудя как ще ми превалутира при плащането. Още повече, че в събота и неделя има и такси.
И тъй като още на втория ден ми писна да плащам такси при зареждането с карта, а кеша го пазя за пазарите и малките магазинчета, където го предпочитат започнах да зареждам картите в супермаркети BIM.
Без значение дали плащам за зареждането на картата в брой или с дебитна/кредитна карта такса не ми се начислява. Зареждам 200лири, плащам 200лири. Зареждането на картите става на касите.
Може да има и други супермаркети, в които се зареждат Истанбул карт, но на нас ни беше удобен този супермаркет и затова зареждах в него.

# 97
  • Димитровград
Aз в Мигрос на касите съм зареждал Истанбулкарт.

# 98
Справочник за любителите на турската кухня.😍
https://www.instagram.com/p/DQeh7zrCFdo/?img_index=5&igsh=ZmowNXEwZmMwaW5s 

# 99
По повод 20 годишнината на ПЕГАСУС: промоция днес и утре за полети между 17 ноември и 28 март на цени до Истанбул от 20 евро. Багаж по 5 евро/посока

# 100
  • на последния етаж
Били ли сте в Истанбул за Нова година? Аз съм била преди 25 години на организирана екскурзия. Но как стоят нещата при самоорганизираните пътувания? Как избирате ресторант за празничната вечеря? Цените как са в града по това време? Бяхме ходили по Великден една година и цените бяха много завишени.

# 101
  • Варна
Били ли сте в Истанбул за Нова година? Аз съм била преди 25 години на организирана екскурзия. Но как стоят нещата при самоорганизираните пътувания? Как избирате ресторант за празничната вечеря? Цените как са в града по това време? Бяхме ходили по Великден една година и цените бяха много завишени.

Разбиранията за ЧНГ в Турция са мнооого различни , много по малко го празнуват от байрямите . За много места 1 януари си е нормален работен ден. Почти няма начин да е самоорганизирано , освен може би на корабче/яхта по Босфора. Шанса за греда от ЧНГ в Турция е много голям и да съжалявате особено ако попаднете в изцяло турска група - просто турците празнуват по различен начин като меню , обичаи , музика и т.н.и т.н.и т.н.и т.н. - то и при гърците е различно и според повечето в отрицателна насока и не случайно масово се празнува в Сърбия и Македония. За Турция ако се търси по традиционо ЧНГпарти по нашенски търсете големи ТА - примерно ЕМЕРАЛД и то в хотел с  голяма бг.група в отделна зала и по възможност с топъл басейн и СПА. Веднъж на връщане в автобуса се качи малка група които са били само те българи в хотела и сред турците - освен само турската  музика е нямало дори чаша шампанско навръх в 0 часа сервитьорите  отсервирали и в 01 00 вече си били по стаите. Малко по японски - като гледаш към жилищните блокове към 00 30 повечето гасят  лампите - посрещнали там ЧНГ и си лягат че на другия ден са на работа.

Последна редакция: чт, 06 ное 2025, 10:41 от peterky2002

# 102
  • Бургас
Върнахме се и ние.
От 20 години не бях ходила в Истанбул, много се притеснявах основно от тапите и шофирането. Обаче онзи Истанбул не е този, който видях. Тапи на влизане нямаше, на излизане също. Прекрасно уреден транспорт. Даже маратонът не ни повлия - в този ден избрах пешеходен маршрут и такъв, който да не засяга трасето. В Гугъл карти ограниченията в транспорта бяха отразени.

Скрит текст:
Първи ден следобед - Истиклял, трамваят на носталгията (на спирката котката седна в мен, явно искаше да я прибирам за БГ, не стана нейната работа), старинното метро.
Втори ден - принцови острови, уникален Хейбелиада.
Трети ден - Аквариум Флория и Кузгунджук следобед. Аквариумът ме разочарова, имах големи очаквания, но след Къщата на морето във Виена не успя да ме впечатли. Само VR-ът си струваше. Кузгунджук го харесах, но Балат ми допадна повече, по-спокоен е, по-красив, няма такива улици с голямо движение, каквато е главната в Кузгунджук. До Балат стигнахме пеша от хотела.

Тази уличка е прекрасна:
https://maps.app.goo.gl/Xyw4kuEUGijNzk766

Препоръчвам и кафенето до цветните стълби.
Четвъртият ден остана за Балат, Желязната църква, а следобед - подземното водохранилище и площадът пред Султанахмед и Св. София

За Битер хотел:
Скрит текст:
Също имах по-големи очаквания след хваленето в темата, но хотелът е остарял и амортизиран. Персоналът е невероятно любезен, паркингът е голям плюс, местоположението и дотам. Душът счупен, казанчето тече, мивката тече, таванът олющен - едно огромно петно мазилка се подава под боята. Не че не се издържа, за едно спане става, по цял ден сме навън, но ако някой има препоръки за нещо по-добро - приемам.
И още котки.
Скрит текст:

# 103

И по-различно мнение. За миналата Нова година празнувахме в ресторанта на Хилтън, Черкезкьой.
Невероятно красив празник с оркестър на живо и певица. Някъде към 150 човека бяхме, само ние българи. Музиката беше обичани турски песни и световни хитове. Туркините бяха стегнати като за ревю. Танцуват невероятно красиво. Хотелът запазих след Коледа през букинг, вечерята през сайта на хотела.
Не мога да я объркам с никоя друга Нова година, много се впечатлихме.
Храна и местен алкохол имаше до три часа( ние дотогава стояхме). Шампанско с допълнително заплащане. Управителят ни разреши да свалим две бутилки и почерпихме с удоволствие масата в съседство.
Имаше  скромна заря ресторанта грееше в украса. Сервитьори и готвачи, повече от необходимото. Вечерята - разкош, по избор без ограничение, със сервитьори.
Цената изненадващо ниска.
За тази година, чакам фамилията да каже кой на къде и ние пак към Турция. Надявам се, цените в последния момент отново да са наполовина.
Единствено ни дотежа на връщане - чакахме на Лесово три часа.

Последна редакция: сб, 08 ное 2025, 06:55 от Tony Maria 22

# 104
  • на последния етаж
Ние сме семейството - двама възрастни и двама тийнейджъри. За това се чудя и къде да резервирам за вечеря в самата новогодишна нощ.

Общи условия

Активация на акаунт