🌷ИСТАНБУЛ🌷 [тема 68]

• 8 108
  • 133
  •   1
Отговори
# 30
  • Пловдив
Здравейте! След две седмици пак ще ходя до любимия Истанбул. Нямам търпение, последно бях преди година и половина, домъчняло ми е. В Одрин ходим редовно, но не е същото.
Да попитам - вярно ли е, че аквариумът Sea Life е затворен?

# 31
Здравейте! След две седмици пак ще ходя до любимия Истанбул. Нямам търпение, последно бях преди година и половина, домъчняло ми е. В Одрин ходим редовно, но не е същото.
Да попитам - вярно ли е, че аквариумът Sea Life е затворен?
Леголенд, музеят на мадам Тюсо и аквариум   Sea Life Aquarium Forum Истанбул завинаги са затворени.

# 32
Малко гледки от мен. Не беше изобщо страшен лифтът, даже беше много готино.

# 33
Умна маца. Легнала на кърпата за 1000 лири, не на тази за 300 Grinning

# 34
Здравейте,
Със семейството ми обмисляме да посрещнем Нова година в Истанбул. Никога досега не сме били в Турция и съм малко обуркана от многото оферти на туроператори в България. Като цяло събитието си го представям да е на корабче по Босфора, но ако някой има лични наблюдения, впечатления и всякакви сувети, ще съм много благодарна да сподели. Също и препоръки за добър и надежден туроператор.... Искам нещо пищно и запомнящо се, с много музика и танци...

# 35
Обикновено тържеството приключва около 1:30-2 часа след полунощ.
 Ако ще ходите с агенция, те правят най-вече празника в ресторант ГАР.
Аз лично не го харесвам.
200 лева е някъде куверта - салата, основно, десерт и 1 чаша алкохол. Има и диджей. Зависи какви туристи има записани, пускат музика за конкретната страна.
Преди 2 години имаше много българи записани и пускаха чалга плюс хвърляне на салфетки. На останалите чужденци не им допадна особено държанието на нашите сънародници, но всеки сам си преценя.

# 36
Много благодаря за отговора, marinadp!
Да, точно така, едната опция ми е за ресторант Гар. Другата е за корабче по Босфора. Иначе видях и оферта на Караджъ турс, при тях се празнува на покрива на хотел Grand Washington...
Ох, това, което споделяте за музиката, направо ме отчайва, аз ако исках чалга, щях да си остана в България и искам-не искам, пак щях да я слушам по принуда 😰 Искам автентичен турски фолклор.....

# 37
Здравейте, включвам се с основно и насочващо питане относно самоорганизирано пътуване до Истанбул. Чудим се дали да го посетим между Коледа и Нова година. Ще бъдем с дете на 5 години. Ще пътуваме със собствен автомобил, като обмислям около 3 нощувки. Моля за насоки как е времето, подходящо ли е за дете, то е свикнало да пътува, но искам да има и нещо интересно и за него за да не му доскучава. Колата ще я оставим в паркинг и съответно трябва да ползваме градски транспорт. Моля за насоки дали в това време на годината си струва да се посети, или да го отложим за друго време. Не сме го посещавали и ако везните наклонят натам, тепърва ще се върна да чета темите и да задавам още въпроси. Благодаря ви предварително!

# 38
Пегасус са пуснали промо за лятното разписание догодина, от края на март до края на октомври.
София-Истанбул са по 27 евро на посока.

+ 5 евро на посока за чекиран или голям ръчен багаж.   Този до 3 кг е безплатен

Промото е днес и утре.

# 39
Здравейте, Съфорумки и Съфорумци!
След 10 дни ще сме в Истанбул, не съм ходила от преди ковида, но сигурно е още по магнетичен Simple Smile
Вече съм нагласила програмата какаво ще посетим. Макар, че ми дадохте отговори на някои мои въпроси имам още малко, ако някой може да ми помогне мнооого БЛАГОДАРЯ.
Прилагам текста скрит за не заемам място на страницата, че е малко дълъг.
Скрит текст:
Ден 1
1)   хотел Buyuk Keban до  Топкапъ – (Топкапъ + Харема + Св. Ирина, наблизо след св. Ирина се намира и св. София. До Двореца е и парк Гюлхане - за кафе и почивка?!
разстояние – около 3 км.
          раб. време двореца Топкапъ: От сряда до понеделник: от 9 до 18 ч.
          билет: (Topkapı Sarayı + Aya İrini + Harem - 2400  TL) İndirimli Bilet Fiyatı: 180  TL???
                      (Harem - 900  TL) İndirimli Bilet Fiyatı:120 TL???
                      (Aya İrini- 900  TL) İndirimli Bilet Fiyatı:90 TL???

2)   Топкапъ – Истанбул аквариум Аквариум Флория (Istanbul Akvayum).
– около 17,3 ( 18,6) км.
раб. време на аквариума: 10:00 – 20:00 часа
билет: 1150 TL
3)   Истанбул аквариум до  хотел Buyuk Keban – 17,6-17,9 км.
      или
4)   Истанбул аквариум до Еминьоню  - 20,5 км.
5)   Еминьоню - до кула Галата – разстояние 1,3 – 1,5 км. (пешеходна разходка)
6)   От кула Галата до хотел Буюк Кебан – пеш 3,3 км = 48 мин.;
раб. време на кула Галата: 08:30 - 23:00 часа
билет: 30 € (от сайта)

Ден 2
МАРШРУТ:
Еминьоню пристанище с корабче до музей на техниката Рахми Коч (пристанище Хаскьой) -  с такси до Миниатюрк (разглеждаме) .
ВРЪЩАНЕ: пак с такси от Миниатюрк до Музей на техниката Рахми Коч (разглеждаме) – после от (пристанище Хаскьой)  до музея пак на корабче и се връщаме на пристанище Еминьоню. Разходка с корабче по Босфора -1:30 час (с Bosfora tour), Разходка на Египетския пазар и към хотела.
1)   хотел Buyuk Keban до  Еминьоню – 2 км.
2)   Еминьоню до Miniatürk- –  с корабче – ___________ цена
или с 50Е (35 ТЛ) за 21 мин. , минава на всеки 10 мин.
раб. време Миниатюрк: от 9 до 19 часа.
билет:  900  TL
Забележка: това което гледах на картата маршрута на корабчето е от Фериботен терминал (ФТ) 1. ФТ-Еминьоню, 2. ФТ- Kasimpasa, 3. ФТ- Fener, 4. ФТ-Haskoy (до музея на техниката там слизаме).
Гледам че има още 3 ФТ, които са 5. ФТ-Аyvansaray, 6. ФТ-Sutluce- дали можем да слезем тук на №6 и да продължим до Миниатюрк
ОБРАТНО:
3)   Миниатюрк до музей на техниката Рахми Коч – 2,3 км.
раб. време Музей на техниката: отворен от 10:00 AM до 5:00 PM
                    От вторник до неделя, затворен в понеделник.
билет: 450 TL,
                          Обиколка с подводница и ферибот: Прилага се допълнителна такса
-   с такси - ___________________
или
-   с 50Е/50N (35 ТЛ) за 8 мин., минава на всеки 5 мин.
-   музей на техниката Рахми Коч (пристанище) Фериботен терминал: Хаскьой)- с корабче до Еминьоню – цена: ______________
-   от Еминьоню до Хотел Buyuk Keban – 2 км. – (пешеходна разходка или такси)

4)   Разходка с корабче по Босфора -1:30 час (с Bosfora tour) - ______ цена
-   Разходка с корабче от Еминьоню до Ортакьой или до Юскудар? –това в някой пост го бях мярнала, кое да гледам?
-   На картата гледам РУМЕЛИ ХИСАР е почти до 2-рия мост на Босфора. Има ли вариант да се качим на корабче до там , но без да слизаме никъде и да ни върне на ФТ Еминьоню?
Преди години когато ходиме на такава разходка нямам спомен кое е пишело, помня че гледахме БОСФОРА ТУР-1:30 часа и така си платихме(тогава бе15 ТЛ на човек, но пък лирата беше по-скъпа). Дали ги има тези турове сега и каква им е цената?! Ако някой може да ме информира, много благодаря.
5)   Разходка на Египетския пазар и към хотел Buyuk Keban.- може би пеш.

Ден 3
Сме с групата планувана е Желязната църква „Св. Стефан“ и няколко часа в МОЛ „Форум Истанбул“

Евентуално някой запознат с цените за такситата (начална цена и за км. как са цените)?
Дъщеря ми казва, че има някакво приложение за таксита и да ползваме него. Но все пак да питам за да имам база за сравнение.
Благодаря.
На местата съм писала работното време и таксите за посещения, дано пък и аз да помогна на някой. Ние ще сме в Истанбул от 31.10. до 02.11. за три дни и мисля туристическата агенция само за път и хотел, разходките сами, а и ще сме 7 човека и неискаме да бързаме след екскурзовода и групата. На някои места съм оставила чери и празно понеже не съм видяла информация или съм я забравила. Ще прегледам старата тема отново дано я попълня и с ваша помощ.
Хубав ден!

# 40
  • Sofia
Корабчето, с което ще ходите до Хаскьой не спира на Еминоню, независимо дали идва от Бешикташ или от Юскюдар. Трябва да пресечете моста Галата и да го хванете от другата страна, където е терминал Каракьой.

# 41
  • София
Здравейте, къде зареждате стикерите HGS? В сайта не можах да се регистрирам. Преди зареждах на 10-15 км след капитан Андреево посока Одрин, но последния път като ходихме  вече не работеше пункта.

# 42
  • Бургас / UK
Здравейте, къде зареждате стикерите HGS? В сайта не можах да се регистрирам. Преди зареждах на 10-15 км след капитан Андреево посока Одрин, но последния път като ходихме  вече не работеше пункта.
Пункта работи само в работни дни . В накой пощенски клон също става, но пак в работни дни. Аз имам приложението от години, но последните 2-3 седмици не мога да вляза в него , за да видя наличност, което е супер тъпо . Уж правят приложение, за да е лесно, а в същото време не можем да влезем , за да видим наличност и да дозареждаме .

# 43
  • Сърцето ми остана в Истанбул...
Кристалин, на Еминюню има много които предлагат тур по Босфора. Миналата година искаха по 200 лири на човек, но сега не знам. Иначе може да вземете ферибот до Емирган или Саръер, да се разходите и пак да се качите обратно до Еминюню. Около 50 лири е билета в посока. Аз препоръчвам да слезете на Арнавюткьой и от там да се разходите пеш до Бебек и Саръер. А по желание може от ФТ Бебек  да вземете ферибот до Ченгелкьой или Юскюдар и от там може пак с кораб до Еминюню или с Мармарай до Сиркеджи.

# 44
Кристалин, на Еминюню има много които предлагат тур по Босфора. Миналата година искаха по 200 лири на човек, но сега не знам. Иначе може да вземете ферибот до Емирган или Саръер, да се разходите и пак да се качите обратно до Еминюню. Около 50 лири е билета в посока. Аз препоръчвам да слезете на Арнавюткьой и от там да се разходите пеш до Бебек и Саръер. А по желание може от ФТ Бебек  да вземете ферибот до Ченгелкьой или Юскюдар и от там може пак с кораб до Еминюню или с Мармарай до Сиркеджи.
kotelina- Много благодаря за насоките, като се върна ще разкажа и съответно какво сме плащали. Дано да съм в помощ на някой като мен вечно питащ хихихих.
Сиена М.
Цитат
Корабчето, с което ще ходите до Хаскьой не спира на Еминоню, независимо дали идва от Бешикташ или от Юскюдар. Трябва да пресечете моста Галата и да го хванете от другата страна, където е терминал Каракьой.
Като преминем моста Галата от коя страна е Фериботния терминал Каракьой от ляво или от дясно за Хаскьой?
Преди съм ползвала корабче от Хаскьой до Каракьой и слязохме на пристанището от дясно на мост Галата (зад гърба ми остава Египетския пазар). Гледам на картата от двете страни на моста са фериботни терминали и за двата пише  Каракьой. Уф дано ме разбра, май объркващо го написах, сори.
Благодаря Ви!
diziler - От Еминьоню до Халич Паркъ, където е Миниатюрк ходи автобус 50Е
Ако се качим на този 50 Е каква е цената за билет без Истанбул карт и как мога да платя (от къде си  купувам билет ?) От приложената снимка (поста е в старата тема ) виждам че спирката е на булеварда от страната на Фериботния терминал, нали?

Последна редакция: чт, 23 окт 2025, 10:58 от Kristalin

Общи условия

Активация на акаунт