🌷ИСТАНБУЛ🌷 [тема 68]

• 8 121
  • 133
  •   2
Отговори
# 120
Този район Балат, мен по принцип не ме кефи. Веднъж останах там почти седмица, на гости, отдавна беше. Отзад си е маалата. За пред туристите са българското и гръцкото килисе и хубавата гледка от Халич (златния рог).
В Капалъчаршъ вече ходя, само ако е кофти време и вали... та малко на закрито, дето се вика. Напоследък отсядам в азиатската част, близо до Босфора, разбира се и близо до някое искеле, да си взимам вапурите и да си плавам Wink
Хаха, не, не е добре. Писането от телефон няма никаква връзка. А и винаги може да се редактира, преди да се публикува. Няма нито "е", нито "i" Wink Yıldız - Йълдъз. Ако някой бърка твоето име (каквото и да е то), системно и съзнателно... едва ли ще ти е кеф Wink

# 121
  • Сърцето ми остана в Истанбул...
Другото нещо което не сме били е прословутия бик в азиатската част и квартал Мода,а може и улицата да е само,не знам кажете Blush

mitko_dvd в Кадъкьой е хубаво. Аз не мога да предложа конкретно място, защото обичам да се разхождам. Прословутата статуя с Бика не е далеч от ФТ. Ще се ориентирате с Google map. Ако времето е прилично, може да се разходите и в Мода. Ние бяхме там пролетта и беше много приятно време за разходка, е имаше и малко дъжд и вятър, но то пък няма пълно щастие Smile. В Къдьой близо до статуята с Бика имало улица с много магазини за дрехи на известни марки които шият на ишлеме в Турция. Не съм ходила, но чух добри отзиви. Били качествени и на сносни цени.
Също така, ако имате желание аз бих ви препоръчала да отидете и до Арнавуткьой, Бебек, Саръер. В началото на Саръер, преди втория мост над Босфора е и парка Duatepe Parkı със страхотна гледка към Босфора.

# 122
Саръйер е хубав район. А от Кадъкьой не мисля, че мястото с бика е нещо уау, лудница и леко циганийка. Кв. Мода е много по-приятен (също в район Кадъкьой), вижте френската катедрала, къщата-музей на Баръш Манчо, приятни заведения... Или пеша, или с трамвайчето идете.

# 123
Митко, аз заминавам довечера за 3 дни, за малко ще се разминем, жалко.
Но затова пък ще имам пресни впечатления от хотела, които ще споделя.

Планирам в единия от  дните разходка до  кв. Йешилкьой  (Сан Стефано ). За около 45 мин. се стига според гугълмапс с авт 72Т от спирката точно пред хотела.
А още първия ден-  един район  в Кадъкьой  с трудното име Yeldeğirmeni 😀, но сега не мога да намеря видеото, за да илюстрирам какво ме вдъхнови да го включа в  програмата си.
Като през цялото  време ще съм в търсене на важното ми лекарство, т.е. влизане във всяка аптека , която ми се изпречи на пътя.
Дано извадя късмет още в Кадъкьой, че тази мисъл ми разваля очакването за хубаво прекарване, още повече, че прогнозата за времето вече е доста добра.
Изобщо този път нямам много подреден план в главата си, а в движение ще избираме посоката и местата за разглеждане от записите в моя ИГ архив.

Като се върна ще разкажа как е минало това ноемврийско посещение.

Последна редакция: ср, 12 ное 2025, 16:02 от pepel_ot_rozi

# 124
Тъй като вече не мога да се редактирам, пускам нов пост специално за Митко, заради неговите съмнения относно хотел Битер.
Настанихме се  и стаята ни е супер,  още повече, че е за четирима, а резервацията ми беше за двойна стая и сега се ширим и разхвърляме за четирима. 😀
Митко, да знаеш за всеки случай, ако имаш възможност за избор - стая  N°405.
Реновирана, чиста, с малка тераса, но със страхотна гледка. За банята - душ кабината е удобна, с нов душ. Да кажем, че мога да намеря някакви недостатъци като липса на повече закачалки и място край мивката, но това сякаш е "обща болест" на хотелите от този клас.
Парното вече работи, има и климатик.
Сутринта ми направи впечатление, че имаше страшно много клиенти (дори група с малък автобус), които вече си тръгваха, но толкова хора на закуска досега не бях виждала.
Дали не е станал популярен не само в бг-мама?😂😂😂
Ето два колажа от мене, които няма много да ви покажат, но хотелът напълно отговаря на моите критерии за чистота, цена и удобно местоположение.
Може да са занижени 😂, но важното е, че съм доволна и този път.

📍Друго от днешния ден - и при кешовото зареждане на Истанбулкарт има такса. На 200 лири е 2 лири. Не зная процент ли е или твърда, защото само такива банкноти имам.😀 Ще ви снимам бележката, ако ви интересува.

📍Направи ми впечатление, че феритата на Турйол не са толкова претъпкани, даже напротив, а цените са еднакви (Еминьоню- Кадъкьой 49 лири).
Може би Шехир имат по-добри отстъпки, но за чужденците е все тая, а се пътува по-спокойно.

📍Днес обиколих всички кадъкьойски аптеки 😂 и имам слаб успех, но все пак е нещо. Утре малко по- яваш яваш, че това нервно препускане не ти дава възможност да се насладиш на разходката.
Все пак да кажа, че този район Yeldegirmeni е много симпатичен  , колкото можах да видя от него. С малко хипстърски вайб, но не ми беше удобно да снимам готините кафенета с готини посетители.
Ще има второ посещение при  следващо ходене.

И за любителите на котките - аз не съм от тях, но истанбулските господари на града са друго нещо. 😂

Новогодишна украса, която и през деня е впечатляваща..

И други красоти...

Май за днес това се сещам, което може да ви е от полза.

Последна редакция: чт, 13 ное 2025, 18:41 от pepel_ot_rozi

# 125
Благодаря Пепелче за инфото,весело и приятно да ви е Hug,като стая ще питам ако може все пак ние сме трима,запазил съм тройна.

# 126
  • Бургас
Хубава е стаята. Нищо общо с нашата.

# 127
Днес малко снимки от Йешилкьой (Сан Стефано)- горещо препоръчвам разходка в този красив квартал, още повече, че е свързан с нашата история.

📍Симеоноолу кьошк, в който се твърди, че е подписан Санстефанския мирен договор (или е подготвен). Къщата всъщност е реставрирана след пожар и сега там си живеят някакви хора, така че само отвън може да се разгледа.
Обаче охранителят много  любезно и без да моля за това,  ми отвори вратата, за да не снимам през решетките на оградата. Не само къщата, а и дворът е прекрасен.

📍Арменската църква Surp Stepanos (Св. Стефан), която няма връзка с договора. 😀

📍Красиви стари и съвременни сгради...

📍Красива и много дълга крайбрежна алея,  парк, яхт клуб и много заведения наоколо..

Денят завърши в парка Гюлхане, тъй като отдавна се каним да стигнем до края на централната алея и да пием кафе в много нашумялото напоследък в ИГ кафене на брега на морето.
Обаче надникнахме в цистерната да видим новата изложба, после снимки до шарения  надпис Gulhane.
След изхода пък видяхме нещо ново за нас - археологическа "изложба" под открито небе, а една котка се гушна в моята приятелка и дълго не искаше да си тръгне (жалко, че не ми е разрешено да ви покажа тяхна снимка).
Накрая захладня, огладняхме и забързахме към Еминьоню- за балък дюрюм и кестени (сега са много вкусни, 100г - 100 лири) , а кафенето остана за следващия път.

Долу-горе това е всичко, пропускам дългото, но не и досадно пътуване с автобуса ( умишлено избегнахме час пик), защото минавахме през непознати и все хубави райони, пропускам и кофти еспресо и чийзкейк с шамфъстък и мирис на овче мляко 🫤 ( не си давайте парите) в Kahve Dünyası  , мързелуване на припек на "плажа" , последен щурм по аптеките (все пак Кадъкьой си остава фаворитът ми за аптечно обслужване 😀😀😀) и куп други безполезни дейности.😂

За утре нямам идея, но и много време нямаме преди отпътуването.
Може би една стара пивоварна Бомонти в Нишанташъ, превърната в място за развлечения и малко зяпане по лъскавите витрини.
Поне времето ще е хубаво както през изминалите два дни - пак извадих късмет. 😀

.

Последна редакция: пт, 14 ное 2025, 23:53 от pepel_ot_rozi

# 128
Пепелче , Истанбул те обича , затова е хубаво времето.
Благодаря за споделянето на красотите на Истанбул.

# 129
# 130
Здравейте, ако някоя съфорумка от София ще пътува тези дни, моля да ми пише. Трябва да ми се купи едно лекарство. Благодаря! 😘

# 131
Здравейте, ако някоя съфорумка от София ще пътува тези дни, моля да ми пише. Трябва да ми се купи едно лекарство. Благодаря! 😘
Аз в четвъртък!

....В Къдьой близо до статуята с Бика имало улица с много магазини за дрехи на известни марки които шият на ишлеме в Турция. Не съм ходила, но чух добри отзиви. Били качествени и на сносни цени.

Можели ориентир къде е тази улица,защото ние основно отиваме на зяй пазар и покупка на дрехи Simple Smile

Пепелче и към теб едно питане къде е това кафе в Гюлхане?
Днес /утре чертая графика за домашните да знаят какво  и колко ходене ги чака Simple Smile

Последна редакция: сб, 15 ное 2025, 16:26 от mitko_dvd

# 132
  • ...до морето..
Още малко уточнения за зареждането и таксите с Истанбул карт.
Снощи се прибрах от любимия ни град. И за 5 дни престой  и пропътувани и платени над 1600 лири за две карти мога да кажа следното.
На автоматите за зареждане на картите при кеш плащане такса не съм забелязал да ми вземат.
Слагам 100 лири, зареждат ми 100 лири в картата.
...............
[/quote]

Роже, преди време беше пуснал линк за апартамент с гледка в Üsküdar. Би ли го пуснел отново, моля те?
Или ако имаш друго интересно предложение за азиатската част?
Благодаря!

# 133
Митко, това ми беше инфото за кафенето  (в последното видео от рийлса)
https://www.instagram.com/p/DOeH3PTiHiS/?img_index=6&igsh=dTgwYWJkeDg1bGZ3

Накратко: вървите до края на централната алея на парка, излизате на булевард Кенеди, пресичате и навлизате в крайбрежния парк.
 Там на брега ще го видите и ако ви хареса, сподели после тук, защото ние така и не стигнахме до там. Беше вече хладно за сядане на открито и бяхме гладни.😀

Ето обещаната снимка (и с автоматичен превод) за таксата при зареждане на Истанбулкарт.
Пуснахме банкнота от 200 ТЛ,  в картата се заредиха 198.🥲
Знам, че са стотинки, ама...🫤

Общи условия

Активация на акаунт