🌷ИСТАНБУЛ🌷 [тема 68]

• 15 103
  • 199
  •   1
Отговори
# 180
Здравейте, искам да попитам следното:
Планираме пътуване до Истанбул с личен автомобил, но не знаем какво ще ни изискват на границата, автомобила е на мое име и не съм шофьор ще трябва ли да направим предварително пълномощно, шофьора е мъжа ми?
Благодаря!

# 181
  • Димитровград
Никога не са ми искали свидетелството за правоуправление. Само лична карта, малък талон на колата и зелена карта.

Последна редакция: чт, 04 дек 2025, 15:46 от papaone

# 182
  • Пловдив
На мен веднъж ми искаха шофьорска книжка, не знам защо. Два пъти съм била на скенер на КА и веднъж на канал на Лесово, ама канала беше в България.

# 183
  • Сърцето ми остана в Истанбул...
Здравейте! Другата седмица ще пътуваме до Истанбул, не съм била от над 30 г. , тогава пътуването беше с цел пазар, но сега ми се иска да видя нещо и от забележителностите. Ще пътуваме с туристическа агенция и програмата е утвърдена. Моля да ме насочите кое си струва да се види и кое можем да пропуснем, иска ни се повече да се насладим на храната и разходките. В програмата е включено Принцови острови, Синята джамия, Хиподрум, Египетски обелиск, Змиевидна колона, Немска чешма, Водохранилището. На другия ден имаме Моловете, Златен рог, Чамлъджа, Пеещи фонтани, вечеря на корабче по Босфора. Предварително благодаря на всички!

Синята джамия, Хиподрума и Египетския обелиск, Змиевидната колона и Немската чешма са едно до друго. Там ще ви държат не повече от час. Това е т.н историческа обиколка. Водохранилището Йеребатан предполагам, също е сравнително наблизо. При тази програма следобед ще ви остане време за разходка и храна.
Не знам кои МОЛ-ове са включени, дори обикновено е само един. Аз лично не бих дала пари, за да ме закарат до МОЛ. Първия път и аз така се излъгах и останах много разочарована. При желание бихте могли и сами да се справите с градския транспорт. Трябва само да си набележите кой МОЛ искате  да посетите и с Гугъл Мапс ще се ориентирате как да стигнете и с какъв транспорт до конкретното място. Трябва само там да си закупите и заредите Истанбулкарт. Има много информация и клипчета от къде да си вземете и как става зареждането.
Под Златния рог - предполагам имат предвид трансфер до желязната църква Св. Стефан, отбиване в Балат и евентулно качване до хълма Пиер Лоти.
За следващия ден - за ходенето до Чамлъджа едва ли ще съжалявате, но за пеещите фонтани си е чиста загуба на време. Най-хубавото от вечерята на яхта по Босфора е самата разходка. И аз не бих повторила, още повече че парите които искат агенции не си заслужават. Това е по мое мнение. Все пак ако имате възможност, време и желание посетете всичко и си преценете сами. Моя съвет е да потърсите клипчета в youtube за тези места и да си прецените. Успех и хубаво време в Истанбул!
Никога не са ми искали свидетелството за правоуправление. Само лична карта, малък талон на колата и зелена карта.

Моя позната ходи наскоро. Тя е само собственик на колата но не и шофьор. Искаха й пълномощно за шофьора, за предпочитане на турски, но може и на английски. Явно всичко си зависи на какъв митничар ще попаднете.

# 184
# 185
Mitko_dvd ще споделиш ли къде хапнахте балък екмека? Ние миналия път не бяхме впечатлени и все си мисля, че не бяхме на правилното място.

# 186
И аз очаквам Митко да каже, да има и още една опция. Ние хапнахме при Марио и много много ни хареса. Иначе е скромно, почти на улицата, с две три масички, но много вкусно. В Каракьой, на крачка от трамвайната спирка.
Mario The Fishermen https://share.google/Iuv3Lm7CAettU5EZB

# 187
Разбира се,аз и преди съм го качвал,ето заповядайте:
https://maps.app.goo.gl/4swUyzUecPvJgtYCA

Сега имам чувството че бяха още по хубави от първия път.

# 188
  • София
Mitko_dvd ще споделиш ли къде хапнахте балък екмека? Ние миналия път не бяхме впечатлени и все си мисля, че не бяхме на правилното място.
Не съм Митко, но мисля, че познах мястото - https://maps.app.goo.gl/Hz3Nc9mwqXKTzvXG6
Аз не ям риба, но на мъжа ми му хареса. На мен не ми хареса околността. Това е  уличката. Сега забелязвам, че отгоре са чадъри. В действителност не стои цветно и красиво като под чадърите на други места, а като мрачен навес. Единственото заведение, което работеше беше въпросният Еюп Уста Балък. Наоколо беше запуснато и мръсно.

Редактирам - друго заведение е.

# 189
Ние ще сме в азиатската част след седмица. Дали може да ми препоръчате заведение за балък екмек по-близо до нея? Също така къде може да видим новогодишни украси? Сега сядам да разглеждам, за да направя програма.

# 190
  • Сърцето ми остана в Истанбул...
Също така къде може да видим новогодишни украси? Сега сядам да разглеждам, за да направя програма.

Разглредайте в Инстаграм. Пълно е с предложения къде да отидете и съответните адреси. Много е красиво на Галатапорт! Също и в МОЛ Vadi Istanbul, в Кадъкьой също имат невероятна украса. Целият град е украсен впечатляващо! Все още не съм имала възможността да го видя по това време на годината, но ми е в програмата!

# 191
Нови цени на музеите

Музеи -цени от 1 януари 2026г.
ЦЕНИ НА БИЛЕТИТЕ ЗА МУЗЕИТЕ В ИСТАНБУЛ 2026г.

Увеличение от 01.01.2026 г.

Цени за чужденци

Долмабахче (Селамлик, харем, музей на живописта) - 2000 лири
Музей на живописта - 600
Дворцова градина - 150
Топкапъ - 2750 - с харем и църквата Света Ирина
Отделно харем - 1050 лири.
Ая Ирини - 1050 лири.

Музеи в Азия:
Дворецът Бейлербей - 800 лири.
Дворецът Кючюксу - 300 лири.
Бейкоз Меджидие - 300  лири.
Музей на кристалите Бейкоз - 400 лири.
Музей на ислямската цивилизация - 400 турски лири

Музеи в европейската част:
Дворецът Йълдъз - 900 лири.
Дворец в Маслак - 280 лири.
Дворецът Айналикавък - 280 лири.
Дворец Ъхламур - 280 лири.
Музеи на дворцовите колекции - 280 лири.

Комбиниран билет:
Долмабахче + Йълдъз + музеи в Европа - 2750 лири.
Долмабахче + музеи в Азия - 2750 лири.
Музеи в Азия - 1050 лири.
Пълен пропуск за Долмабахче + музеи в Европа и Азия - 3500 лири.
Фабрика Хереке - 100 лири.
Фабрика за порцелан Йълдъз - 300 лири.

Линк към информацията.

https://www.tursab.org.tr/apps//Files/Content/ecde08b6-d2d1-4623 … -81e355d9779f.pdf

# 192
  • Варна
Здравейте. Някой може ли да препоръча хотел в Истанбул в стария град, който да разполага с частен паркинг?

# 193
  • Варна
Колко стана магистралата до Истанбул?
Някой има ли скорошна информация?

# 194

Общи условия

Активация на акаунт