Клатещ се зъб след удар

• 353
  • 11
  •   1
Отговори
Здравейте.Ще се опитам да съм кратка.
Вчера моя хубостник паднал в училище и то по лице..Сега е с един паднал зъб(преден горен)а другия се клати.Устната е поддута.Бяхме на лекар и казаха,че нищо му нямало ще мине.Нищи не ни изписаха да мажем нищо не казах за клатещият се зъб.Възможно ли е клатещият зъб да се заздрави?Млечен е но нямаше изглед скоро да падне.За сега има едва 1 сменен зъб.

# 1
  • София
На лекар или на зъболекар сте били? Млечния зъб е въпрос на време да падне след като е почнал процеса на смяната с постоянни ще изпопадат лека полека всички. Не го мислете толкова а отидете на зъболекар ако продължи да се клати. Ако нон стоп го ръчка и бута обаче зъбчето ще отиде. Моя син така падна с колело и даже счупи единия. Казах му да забрави да ръчкоти другия и след известно време и той падна, но не веднага както се опасявах.

# 2
И на лекар и на зъболекар.

# 3
  • София
На училище е и има само един сменен зъб в устата си ли? За мен е нормално вече и горните да падат, ако е първи клас да кажем.

# 4
  • София
Съдбата на този зъб е да падне дори и временно да се стегне което според мен е възможно пак повтарям ако не се бута постоянно с езиче. Щом и лекар и зъболекар не са предприели мерки, значи няма какво особено да се направи.
Живо и здраво да е детенце и да няма повече такива инциденти.

Последна редакция: вт, 30 сеп 2025, 11:33 от Линдичка

# 5
Късмет му е, че е млечен зъбът. Стига да мине болката, дори и да падне, той е млечен. Ще изникне нов на негово място.

# 6
1 клас е да (на 6г и половина).И на каката късно започнаха да се сменят.

# 7
  • София
В случая няма проблем, защото както Ви казаха това е млечен зъб. И на голямата ми дъщеря падна и уж тогава и се разклатил повече ама според мен и преди това е бил тръгнал. Няма място за притеснение.

# 8
  • над кукувичето гнездо
Ако зъбът не промени цвета си (към розовеещо, или синеещо), значи всичко е наред.

# 9
Моята дъщеря така падна по зъби на пода, и удари предните млечни зъби. Единият май нищо му нямаше но от другия от венеца течеше кръв. Разклати се, поизкриви се, промени си цвета (потъмня), не сме и ходили на зъболекар специално за това. Това с потъмняването било кръв отвътре в зъба. После падна, след 3-4 месеца беше около 6 годишна, но дотогава малко се изкриви но заздрави и не се клатеше. Позабави се постоянният, но си и беше нормална възраст за смяна. После си изкараха постоянни хубави зъби. Нямаше проблеми.

# 10
Няма да има проблем с това зъбче. И да падне при хранене, на тези години вече скоро ще порастне постоянния зъб.
Наше близко момиченце е толкова безразсъдно, че все му се случват разни неща. На 4 успя да събори върху себе си един шкаф и едно зъбче беше избито. Зъболекарят каза, че няма проблем. Аз се опасявах, че мястото на падналото зъбче ще се запълни от съседните и за новото няма да има място, но и до сега, когато е на 7, има някакво място. Предполагам, че ако новото зъбче порастне накриво, ще се оправи с шина.
При вас зъбчето даже не е паднало още, така че всичко ще е наред.

# 11
Няма да се заздрави, но е млечен, така че няма проблем. Следете за промени по зъба и венеца, както и дали болката намалява.

Дъщеря ми като малка счупи предните 2 зъба на "колибка". Нямаше симптоми и така ги оставиха. След това обаче счупи наполовина при инцидент преден постоянен. Изградиха го и видимо нямаше проблем. Болката обаче не отшумяваше, дори се засили. Назначиха ѝ рентген и на снимката се видя, че има счупване на съседния зъб (под венеца, в корена).

При вас, ако няма засилващи се симптоми, едва ли ще има нещо повече.
Дано всичко е зад гърба ви!

Общи условия

Активация на акаунт