Отговори
# 930
Не знам,Мьос.
Вече поопознах госпожите, говоря с тях,не ми се струват лоши.Други родители,чиито деца посещават отдавна, също са много доволни.
Е,в началото им казах да го оставят,да яде каквото иска,обикновено хляб и плодове.
Веднъж едната ми каза,че е настояла да хапне,да опита.Все пак той е вече по цял ден там,трябва да яде по нещо.
Аз хубаво ще кажа да не го карат,ама все някога трябва и с това да свикне.
Не знам,не знам..

# 931
  • Пловдив
Лейла, някои свикват...други не. Имаме познати деца, които ядяха определени неща. Сега в у-ще е същото.
Но...кажи им да не го насилват. Моя беше повърнал, щото нали пълнени чушки не яде, ама Close Все още не ги Wink

# 932
Лейла, на въпроса ти как е при нас детската градина... От 15 септември до този момент е изкарал точно 4 дни до обяд. Вчера и завчера го пуснах за първи път след травмата със зъбчето и днес ми цъфна пак болен. И той не иска да ходи. Снощи още нямаше признаци, че се разболява, но се събуди плачейки и казвайки, че не иска на дг. От друга страна пък го наблюдавам как се държи, когато си го прибирам. Спокоен е, няма признаци на стрес. Затова и до някаква степен съм спокойна, че може би просто е период, през който трябва да премине. За храненето - поговори отново с тях да не го притискат. Може би с времето, когато се поуспокои и свикне повече с хората и реда там, ще се поотпусне да пробва нетипични за него храни. С притискане обаче, категорично няма да стане. Затова поне този стрес да му отпадне.

# 933
Шефа също е скаран с манджите.Яде в градината хляб и таратор предимно,като, когато имат възможност,му дават допълнително от таратора.Или дружката му отстъпва нейния 😁.Личи му,прибира се озверял от глад.Нищо чудно да насилват Малчо да яде,и от там кошмарите свързани с това.Някой даде добра идея,да играете у дома да детска градина.Близка така беше разбрала,колко мънички парченца плодове дават на децата (а мислеше,че е по цяла ябълка примерно) 🙄

# 934
Благодаря ви  за подкрепата и съветите!

Ще говоря после просто да не го карат и това е.

И той се прибира озверял,всичко изяжда.Е,аз съм му приготвила любимо нещо,иначе сигурно пак няма да яде.

Лав,бързо оздравяване!

# 935
Добро!

Прити, как си?
Азалче, толкова се радвам за хубавите новини при вас! Беше ме страх да попитам тези дни и чаках да пишеш.
Вятърчето много добре е описала моя случай с ДГ като дете, което го "пуснаха" за да се социализира, но така и не му понесе. За сметка на това пък на предучилищна ходех с огромно желание. Е, тогава компенсирах и с всевъзможните вируси и болести, но няма как. Със социализацията не съм имала проблем. За сметка на това- все още не ям сумай ти неща, които свързвам единствено с краткия си престой в ДГ. И там не ги ядях- стисках челюсти и битката приключваше, по- големият ми зор беше следобедният сън. Както и да е- лош спомен само, хубаво е, че имаше кой да ме гледа и родителите ми взеха правилното според ситуацията решение.
Моите и двамата също ги прибирах прегладняли от градината, задължително имах някакви снаксове/  плодове под ръка, защото първият им въпрос беше "какво има за ядене"; нищо, че вътре са изяждали по 2- 3 порции и на обяд и на следобедна, че и си вечеряха стабилно след това.
Супа на закуска ОБОЖАВАМ, особено пилешка или топчета; таратор- също!!! И сарми, зелеви. Joy
Нищили сте картофите, четох. Една от най- близките състудентки на Тилката е литовка. Всеки път като се прибира вкъщи, се връща с картофи в багажа. Родни, литовски, най- хубавите и вкусните, разбира се. Grinning И докато не свършат, кара само на картофи във всевъзможни варианти. Много я бъзикат по повода, защото си ги пази като злато и рядко и се "откъсват" от сърцето да почерпи с половинка печен/ сварен и т.н. картоф, когато се събират у тях.
Болните да оздравяват, Марулята да не се дава на гадта, Тринидадова да мине да се похвали. Hug

# 936
Азалче,не помня дали казах,че много се радвам за доброто развитие при вас! Heart

И мен ме притеснява дали няма да изпусна тази тънка граница и дали не взимам решения,малко или много,под въздействието на всеобщо приетото.Може да съм от "модерните" родители, но спокойствието за детето ми е преди всичко.

Аз съм ходила на детска градина, на училище, в университет,но въпреки това имам проблеми със социализацията.

# 937
Значии, това мъжете не са хора Rage Imp

# 938
  • sf
Кисела съм! Носът ми е запушен, ама трябва да ида на работа. Ще видя шефа дали иска да си взема болничен или да пръскам бацили 😆

# 939
Аз се въздържах до сега да коментирам по темата с градините, за да не вкарам на Лайла някоя грешна муха в главата. Ама хайде, ето и моят опит.
Скрит текст:
Децата ми са породени, заради това са свикнали никога да не са сами и са доста социални. Имаха нужда от игри и общуване с други деца много отрано, вече много очевидно след 2 годишна възраст.
Първородният ходеше на почасова ясла от 18 месечен, основно за да свиква с езика и там много му харесваше. Бързо мина адаптацията - за около седмица свикна, водех го и го взимах спокоен. От 3 годишен тръгна на градина, във Франция беше задъжителна за всички навършили 3. Не бяхме настроени за проблеми, но детето истерясваше всяка сутрин, вкопчваше се в нас като маймунка и не искаше да влиза. Нямаше адаптационни периоди, от децата се очакваше зряло поведение и пълна самостоятелност от ден първи, родителите нямаха достъп до вътрешните помещения, нито получавахме особено много информация. Той така и не свикна да ходи на градина, винаги беше унил и посърнал. Когато беше на 5 се преместихме в Германия, там веднага тръгна на градина за да свикне с езика и... детето разцъфтя. Усмихна се, успокои се, светкавично проговори немски и се сприятели с децата, градинаря, персонала, ходеше с удоволствие и се прибираше щастлив. И светкавично забрави френски. Дотолкова го забрави, че година по-късно в 1 клас в училище не помнеше и дума в часовете по френски и до края - чак до 10 клас френският му беше най-противния предмет в училище. Много години по-късно ми разказа, че във френската детска градина учителката го обиждала, удряла го по ръцете и го наказвала в ъгъла, ако сбърка някоя дума, ако не му хареса рисунката или не се държи на масата с подходящите според нея маниери. Явно бързото забравяне на езика е бил някакъв компенсаторен механизъм за него.
Средния синковец беше походил на ясла във Франция малко, но без никакви драми. Беше на 3, когато се преместихме в Германия, но тогава с местата беше трудно и намерихме място за него чак след няколко месеца в една далечна, но новооткрита детска градина, с нов персонал и амбициозна директорка. И започнаха драмите. Адаптационен период имаше, аз ходех с него по няколко часа до обяд, но той не свикваше и не свикваше и... адаптацията много се проточи. Докато бях там, забелязвах проблеми между персонала и директорката, едно напрежение висеше във въздуха, едни странни погледи и подмятания. Децата усещат тези неща. Междувременно не спирахме да търсим място в градина наблизо и венага го преместихме, когато се отвори възможност. И там като при батко му - свикна светкавично, влюби се в учителката си, хареса си приятелчета. Ходеше с удоволствие, прегръщаше персонала, не искаше да си тръгва. Толкова се харесвахме с директорката и учителките, че взеха сестра му на 2 години и половина, вместо на 3. При нея свикването беше бързо, тя познаваше всички там и нямаше търпение да е като батковците си. Беше вълшебно време за всички ни. Децата растяха спокойни и щастливи там, обгрижени и обичани.
Децата са различни. И градината не трябва да е на всяка цена, не и не.

# 940
Азал, радвам се ! Страхотна новина!
  Лейла, всеки ще ти каже какво мисли от своя опит, а ти познавайки си детето , ще вземеш правилното за вас решение. Внучката ядеше само хляб и банан през времето,когато ходеше на ясла, доста късно прояде там. В градината пак така започна. Сега яде , но не ги насилват. Но има неща, които яде само в градината , вкъщи не.
    Обаче, аз ще си позволя да дам и друга гледна точка - помисли за себе си , за това какво искаш да правиш. Как искаш да се реализираш. Защото , ако сега жертваш себе си, развитието си , социалните контакти в името на това, детето да не ходи на градина , един ден може и да съжаляваш. За да е спокойно дено дете , важно е родителите да са щастливи и спокойни , атмосферата у дома да е такава. Изобщо не казвам да жертваш детето заради себе си, не ме разбирай погрешно, моля! И също не виждам нищо грешно в това една жена да бъде майка и домакиня.  Но трябва да има баланс. А вариант да ходи до обяд, или в частна занималня с малко деца?

Скрит текст:
Гаджето на сина ми работеше в известна столична детска градина, частна. Напусна,защото не можа да приеме методите на гледане и хранене на децата. За едната купчина пари, които дават за такси родителите, децата им са подложени на гадно тоношение. Едно от дечицата изпадало в стрес само като чуе тропанто на съдовете с храна. Стискали му устата и насила му тикали храна. Гаджето беше мъмрена , че се опитваше спокойно да го нахрани, използвайки всички "бабешки" приоми - самолетче, за мама , за тати, за зайчето. След като напусна, родителите ва пъти й звъняха да я питат може ли да гледа дететнцето пирнужда.

# 941
  • Пловдив
Мьос, то хубаво не на всяка цена, ама като си притиснат? Имам предвид, че и двамата родители(нормално) трябва да ходят на работа...тогава как да стане?
При нас, казвала съм, тъкмо тръгна на ясла и на 3-тия ден ме викнаха да почвам работа. Нямах вариант...

# 942
И ти си права, Мисти.

# 943
Това,което разказвате ме потресе,да.Не искам да повярвам,че може да се случва някъде.Недопустимо е,меко казано.

Успокоявам се с това,че когато го взема е спокоен.Ето вчера е идвал пожарен камион,дали са им да пръскат с маркуча Grinning Имаше театър,много му е харесало.Записали сме го на "футбол",също му харесва.Не искам да го лишавам от такива неща,които аз няма как да му осигуря.
Нямаме опция за друга дг,нито частна,нито държавна,а и за тази отдавна се борим.В една група е с деца,с които бяхме всеки ден в парка,когато бяха малки и майките все още в майчинство.И за това държах да е точно в тази. На 5 минутки пеша ни е,оставям го последен,взимам го първи,за сега мога.Иначе трябва да пътуваме с градския за около час в посока,ако го водя аз.Баща му излиза по - рано,а пък и не винаги пътува с кола,понеже работи с тежкотоварни превозни средства и съответно се придвижва с тях понякога.Просто това беше най - добрия вариант за нас.
Подпитах други майки,никой не се е оплакал,напротив.
Не знам..ще му дам още време.
Себе си ще пренебрегна винаги,такава съм.

Общи условия

Активация на акаунт