Трудно дете на 6

• 355
  • 7
  •   1
Отговори
Здравейте.

Отчаяно пиша този пост, пробвали сме вече и сме минали през къде ли не, но все още имаме приблеми с поведението на детето ни.

Като цяло става въпрос за шест годишно момиче в последна група в детската градина. Късно проговори и все още се борим с говорни проблеми, в момента ни мъчат нейните поведенчески проблеми по - скоро.

В нова градина е от тази есен, преди това бяхме само в частни градини, искаше ми се и сега, но яприеха и я записахме и все пак с идеята малко да се поотърси от центъра на внимание, в което може би е била постоянно поставяна.

Използваме услугите на логопеди и психолози ежеседмично, от години, по четири пъти в седмицата.

Ситуацията е, че тя няма страх от нас всякаш или приема думата ни за въздух. Понякога изпада в кризи, хвърля предмети, почва да пее и танцува, когато нещо я ядоса или се страхува, не иска да спи в училище, не спазва правила, знае какво трябва да прави, обещава, че ше го прави и в другата минута буквално отива и прави пак това, което е ибещала, че няма да прави. В частната градина не спеше на обяд, защото не искаше и не може да спи на обяд просто. Не и се спи. Но сега изискват това нещо или поне да е тиха, но това при нея е трудно. Нещо си говори, пее си и може да събуди другите деца.

Според психолозите това е начин да провери границите и проявява такива поведенчески истерии когато не е център на внимание.

Повярвайте ми всичко и всякак сме пробвали. И не ни се получава много.

Моля, ако някой от вас е срещнал такъв или подобен проблем с детето си, бих се радвала да чуя вашата история и съвети.

Поздрави.

# 1
Минете обследване в Александровска болница, детска психиатрия Свети Никола. Късното и трудно проговаряне в съчетание с описаното поведение са симптоми на нещо. Направете консултация и с невролог. Поведението на детето има причина, то самото страда от състоянието на нещата, но страдат и околните. Спането на обяд или поне лежането е проблем в държавните детски градини - нямат ресурс да изведат детето и затова настояват да лежи и да е тихо. На първо време защо не го запишете полудневно? Да, ще е сложно единия родител да мине на четири часа, но е изход за детето.

# 2
Забравих да вметна-  Моля без съвети от сорта с обследване в Александровска. Тази стъпка е изключена от нас - по наше нежелание след много разучавания и според мнението на психолозите. Не се заяждам, просто споделям. Евентуално много бих се радвала да чуя лични истории на хора минали по подобен път. Благодаря.

# 3
Психолозите работят с детето, което очевадно има проблем без да знаят върху какво точно работят?
Имам новина, не е заяждане, а личен опит - нищо не решава проблема, но трябва да сте наясно с какво се борите. Защото детето има проблем, който обяснява поведението му. А ако знаете какъв точно е проблемът ще знаете и как да подхождате. Ваша воля. В първите клас ще е в пъти по-зле, повярвайте ми, минала съм по този път. Имам и доста наблюдения покрай моето дете и над други деца, а и работя с ученици почти 26 години и от там имам наблюдения. Диагнози не поставям, но мога да усетя кога има нещо, което не е наред.
Искате ли малко въпроси, не ми отговаряйте на мен, отговорете на себе си:
- детето в термин ли е родено
- нормално раждане ли е или с усложнения?
- било ли е на кислород?
- консултация с невролог правена ли е?
- изследвания от типа на ЕЕГ, скенер или ЯМР правени ли са?
Мозъкът е разделен на центрове. Те са обособени, но и свързани помежду си с неврони.
При проблеми по време на бременността, по време на раждане или преждевременно раждане заради недостиг на кислород може да настъпят увреждания в мозъка. Не всичко е видимо при раждането.
Знаете ли, че когнитивният център и този, отговарящ за емоциите трябва да са разделени? Ако не са диференцирани настъпват проблеми с усвояването на материала в училище, но и с контрола на поведението и емоциите? Пример ви давам,.не поставям диагнози. Докато не сте наясно на какво се дължи поведението на детето Ви не можете да му помогнете.
В екипното обследване има детски психиатър, логопед и психолог. То затова се казва екипно, защото всеки от тримата специалисти прави своите наблюдения по време на срещите си с детето, след което дава заключенията си в своята област, а детският психиатър прави обобщението и издава епикризата.

Последна редакция: пт, 03 окт 2025, 20:13 от Mama Ru

# 4
Chocolate_91, детето ви е още в последната група на детската градина. Вие сега имате много добра възможност да й помогнете преди училище. Иначе в първи клас ще ви се види ад. Нямам опит с проблемите от вашето запитване. Но от опит мога да кажа, че първи клас е едно изпитание за много други деца - дори за леко по-разсеяни , по-дребни, неподготвени с четене и писане, с неизградена дисциплина, тези, на които им се рисува, вместо да смятат и т.н.
Затова вземете мерки сега - после наистина ще ви е по-трудно. Помогнете му - то на вас разчита. Потърсете специалисти, които имат знания - частни занимални, учители, вие ще прецените. Успех!

# 5
Забравих да вметна-  Моля без съвети от сорта с обследване в Александровска. Тази стъпка е изключена от нас - по наше нежелание след много разучавания и според мнението на психолозите. Не се заяждам, просто споделям. Евентуално много бих се радвала да чуя лични истории на хора минали по подобен път. Благодаря.

Карайте така тогава, като не желаете да бъде прегледано от детски невролог и детски психиатър.
Нямате си идея, какво ви чака, като почне училище.

# 6
И аз мисля, че всеки преглед може да е само от полза. Дори деца с много по-малки затруднения имат нужда от допълнителна помощ. За вас най-важно е детето - пробвайте навсякъде, за да видите къде е най-полезно за вас и него.

# 7
Миналата година е имало отново тема за детето, там са получени отново добри съвети, отново в тази посока. И тогава, и сега са се изказвали две жени, които съм засичала в много теми и много добре знаят какво и защо съветват. Но Вие не се вслушвате. Не сте направили всичко, след като отказвате категорично нещо, за което очевидно сте насочвани и друг път и не Ви е чуждо.

Общи условия

Активация на акаунт