Turkish Airlines, Pegasus, AJet, Corendon, SunExpress, Freebird - Тема 2

• 5 134
  • 114
  •   1
Отговори
# 105
За два-три часа, едиствената опция е нещо на летището/салон, тук говорим за повече от 6 ч между полетите - за Touristanbul програмата.
Аз запазих полети с прекачване над 24 ч, точно с цел да се възползваме от Stopover програмата (безплатна нощувка в 4* хотел в Истанбул за economy tickets) обаче се оказа, че България като страна на тръгване не е включена в списъка със страните за тази програма. И сега може да се окаже че и за Touristanbul не може да се класираме , понеже сме с престой 24 ч 45 мин., а в неговите условия пише между 6 ч. и 24 ч престой. Писах им запитване, да видим какво ще кажат.

# 106
Аз съм "висял" 8 часа на голямото истанбулско летище Simple Smile
Въпреки, че бях с турските авиолинии, ВИП зоните им са за "от лъв нагоре" хе хе хе Wink
Но като цяло не скучах много, приятно е за разходка и за разглеждане, не е ужасно скъпо, аз си носех протеинови барчета и само откъм напитки се охарчих.
Има си местенца, където може да се поизлегнеш в сравнително удобни кресла, там подремнах 2-3 часа Simple Smile

Летището е огромно и определено ти трябват 2+ часа между полетите. От Варна за Алания /Газипаша/ висенето ми е удобно и отново бих го направил Simple Smile
Така вечерям у дома, такси до летището... и на другият ден в 10 часа съм на плажа Wink С тази "стратегия" успях да направя 12 плажа с 11 нощувки Wink Но това ми беше целта, основно слънце и загар... не туризъм Simple Smile

# 107
Летището им според мен е ужасно скъпо. Ние пихме две кафета, сипаха ни в някакви високи чаши, не сме искали такива големи и платихме около.....40 лв. За две кафета! Добре, че имахме за хапване - от града си бяхме взели гевречета някакви. Но! За друг път ще си знаем. Има диспенсъри с топла и студена вода. Ние празни шишенца имахме пластмасови за вода, и си  наляхме, но можехме и разтворими кафенца да си вземем или чай и пластмасови чаши и да си спестим 40 лв. Не съм за 40 лв., но ми се струва прекалено за 2 кафета.

# 108
Еспресото и другите типове кафета, американо и подобни са по 4-5 евро... 9-10 са лате, айс, мока, капучино и подобни Simple Smile
Това е едно от най-големите и най-скъпи летища в света, няма как Simple Smile
Прилагат се определени лайфхакове за целта, ако не искаш да ти е гадно от надценките, защото и 50 евро да дадеш не е болка, болката е другаде, в надцакването, ако го възприемаш така де...

Все пак това е сравнително удобно и "приятно" място да "преживееш" времето между полетите... Не съм бил по много летища, но това ми допада Simple Smile

И да... номера е да си в Domestic Area, гейт G, не в AIRSIDE Simple Smile
В гейта за вътрешни полети е по-тихо, по красиво и по-добре обзаведено и много по-евтино. Но там попадаш само на идване в Турция Sad

# 109
За два-три часа, едиствената опция е нещо на летището/салон, тук говорим за повече от 6 ч между полетите - за Touristanbul програмата.
Е да, но то и в сайта на Турските авиолинии като си правите резервации за полета, изписва при кои прекачвания има опция да направите и TourIstanbul. И не само часовете на трансфера имат значение, а и в кой часови пояс се случва всичко това.

Ако пък имате над 5 часа трансфер и сте решили да сте на летището, има едно гише, на което (след представяне на бордната карта) ви дават ваучери за храна и те важат за няколко заведения на втория етаж, горе долу за едно нормално фаст фуудс меню стигат (бургер, картофки, напитка). Иначе да, по-скъпо е и от норвежките летища, луда работа. И кутия баклава 50 евро .... тия са луди.

# 110
  • София
Последните години няколко пъти бях с по 8 часа престой на Истанбул. Първият път обикалях, вторият обикалях + висях в един от салоните, последните два пъти си взимах sleeping pod, защото бях след дълги полети, а не мога да спя в самолета. Имам Dragon Pass и ми излиза по-евтино отколкото са цените при тях (защото вечер таксата е повече).

Един път се възползвах от TourIstanbul, защото престоят ми беше от сутринта до следобяд. Трябваше уж да мога да се класирам веднъж и за вечерна обиколка с корабче по Босфора, но не ми излезе като опция и ме домързя да се занимавам да ги разпитвам.

Моята обиколка беше 3 часа, спряхме само на две места, останалото през автобуса. Накрая, естествено, даваш бакшиш на шофьора и гида. Спирките ни бяха Долмабахче и Египетския пазар. Не съм сигурна, че второто беше предвидено като спирка, но екскурзоводът ни заведе при негови познати да пазаруваме локуми, халва, чай и т.н. Но пък дегустирахме различни чайове. На Долмабахче имаше и закуска - геврек с Нутела и чай. Имахме време само да разгледаме градините на двореца, нищо повече. При спирката на пазара, който искаше, имаше време и за посещение на джамията до него. Багажът можеш да си вземеш в автобуса или да го оставиш на локер, който се намира близо до гишетата на TourIstanbul. За съжаление не помня цената, но не беше нещо чак толкова фрапантно за ръчен багаж.

# 111
На мен в крайна сметка ми отговориха, че не сме eligible за Touristanbul с престой от 24 ч. и 45 мин. Аз резервирах през getyourguide вечерна разходка с лодка по Босфора с вечеря и шоу програма.

# 112
Ее... не е столица. И не се изказвай лошо за Истанбул Sad

Туристическата столица имах предвид. В Анкара хептен нямам какво да се гледа.

# 113
Ее... не е столица. И не се изказвай лошо за Истанбул Sad

Туристическата столица имах предвид. В Анкара хептен нямам какво да се гледа.
Не е точно така. Има доста интересни места.

# 114
Нова линия на Pegasus:  АНТАЛИЯ-АБУ ДАБИ с опция за връзка от София.

НОВИ МАРШРУТИ:

Анталия - Абу Даби: от 19 януари
Истанбул С. Гьокчен - Любляна: от 26 януари
Адана/Мерсин - Ербил: от 11 март
Адана/Мерсин - Лондон Станстед: от 2 април

Анкара- Сараево: от 1 юли
Анкара - Скопие: от 2 юли
Анкара - Тирана: от 5 март
Бодрум - Базел: от 26 юни
Бодрум - Берлин: от 30 юни
Бодрум - Бремен: от 28 юни
Бодрум - Букурещ Отопени: от 26 юни