Любители на котки - Тема 210

• 30 558
  • 764
  •   3
Отговори
# 435
# 436
Сладък Ришко 🥰 пожелавам му още поне толкова години да ви радва. Отдавна искам да питам защо той е с едно оченце? От какво е пострадал миличкия?
Така го си го взехме.
Скрит текст:
Хора във Варна видяли тумба малки котенца. Всички хапвали само едно не можело да се добере до храната. Забелязали, че нещо не му е добре очето. Взели го, завели го на вет и се оказало, че трябва да се махне. Чувала съм, че понякога от една болест става това при малки котета. А може и да е било наранено, никой не знае. Но като го оперирал ветът и минал периодът от десетина дни за пазене хората му затърсили дом. Някой тука беше писал (вече дори не помня коя потребителка). Аз се навъртах вяло из темата, предимно четях . Тогава изведнъж го видях. Стори ми се с много ивички, харесах си го, усетих го някак. И така.

Последна редакция: нд, 02 ное 2025, 06:43 от Защо ме търсиш?

# 437
Защо..., топли ми душата вашата обич с Пиратя.Heart Ти го обичаш като твое дете, той те обича като мама. Heart

Последна редакция: нд, 02 ное 2025, 02:38 от cardhu

# 438
  • В страната на мечтите
Здравейте!
Извинявам се за грубото нахълтване в темата, но търся съвет как да помогна на  моята пухкава принцеса. Порода европейска късокосместа, 11г, кастрирана, прибрана от улицата като бебе  и живяла до преди два месеца като единствен домашен любимец без контакт с други котки.
С партньора ми се нанесохме в общо жилище, той доведе котарак на 2г, британска късокосместа, кастриран, и  котка на 14г, мейн куун, също кастрирана.  Двете възрастни дами се игнорират взаимно, там няма никакъв проблем. Котаракът обаче проявява агресия срещу моята котка, гони я, нахвърля ѝ се, два пъти имаше драскотини по муцуната. Тя от страх отказва да излиза от стаята на дъщеря ми, която е приела за свое убежище, наложи се там да ѝ давам храна. Тоалетните им са в различни части на апартамента, но когато ѝ се ходи, тя се прокрадва, оглежда се и се ослушва постоянно, почти  лази по земята, върши работа за секунди и после бяга с 200км/ч обратно в детската стая. Котаракът като я усети, хуква след нея. Тя съска и ръмжи, но той като скочи, тя веднага се предава и ляга на една страна, свила ушички. Ако успеем да го изгоним навреме от стаята, ляга пред вратата и ѝ препречва пътя...

Не знам как да ѝ помогна. Ако някой се е сблъсквал с подобен проблем, ще се радвам да сподели съвет. Благодаря!

# 439
Life_is_love, сбъсквали сме се...
Смятам, че току-така котки не можем да събираме. Някои се харесват, други се търпят, трети агресират. Според мен могат да заживеят в пълен мир само ако става дума за някакъв такъв случай както при Доня - къща, в която котките идват, влизат, излизат. Т.е. почти са били наясно с кои събратя са. Като не се харесват излизат на двора, поскриват се някъде. И така. Но в затворено място, незвисимо къщичка или апартамент, съжителствата може да се получат, а може и не.
Да си го кажам най-сетне направо - не зависи почти никак от нашата воля.

Все пак съвет: сложи и тоалетната да е в стаята където обитава котанката, не само храната ѝ.
Не си давай парите за успопкояващи дифузери и машинки. От личния ми опит... когато нехаресването е силно просто не помагат.

# 440
Life_is_love, стана ми  тъжно за твоята котка😔. Напоследък въобще не издържам да гледам или слушам как едно животно тормози друго. И аз мисля, че напълно трябва да я изолираш. И тоалетна, и храна и вода да са й на удобно и да не й се налага да трепери как ще се срещне с младежа. След време може и да дойде момент да се заобичат, но за сега това си е напрежение за нея, според мен. Прибери я в стаята и не му позволявай на малкия да я тормози.

Последна редакция: нд, 02 ное 2025, 10:47 от Роси_

# 441
Ох, много е гадно това, стана ми жал за котанка.
И моите напоследък се побийват, особено се причакват пред тоалетната един друг в засада. Ама все пак се случва да си спят на един и същи диван спокойни, имат къде да се скрият ако нещо има драма. Търпят се като цяло, но не се харесват. И аз нямам решение Sad

# 442
Една сутрешна протяжка

# 443
  • Варна
Последните няколко дни запетайчето всяка сутрин е с едно затворено от гурли оченце. Като го промия, го отваря. Бистри са очите, засега изчаквам с капките.
Алечка започна да я разхожда по малко из градината. И тя се кокори на всяка тревичка. Grinning
Женя ме беше притеснила тези дни. Няколко дни поред повръща всяка сутрин. Най-накрая изкара фитили с косми. Днес не е повръщала. Така или иначе я гласим за профилактичен преглед с Мага другата седмица.
Не знам за вашите котки, но моите домашни не знаят как да пасат трева.
Женя като повърне има цели стръкчета.
Тоест не знае как да опасе само връхчетата. А трева да искаш при нас-свежа, крехка и зелена.

# 444
Стейси, знае си котето - цел на тревата е да предизвика повръщане. Ако опасе само връхчетата, ще ги храносмели, а смисълът е да прочисти стомаха.

# 445
Ако се разделят котарака ще остане с впечетление, че територията е изцяло негова и ще я напада винаги като я види. Ако обаче не я изолирате в даден момент може да започне да си върши тоалетните нужди в стаята от страх.

Това е поведенчески проблем и няма лесно решение. Може да опитате да ги изолирате за две седмици в отделни стаи да се забравят (котарака също, за да не възприема целия апартамент като негова територия), прилагане на успокоителни каишки/изпарители и т.н. междувременно и да ги запознаете бавно след това, в YouTube има клипове как се прави с размяна на миризми, помещения и т.н. Обаче риска да не се получи е голям, може докато британеца е изолиран да се "влошът" отношенията му с другата женска и т.н.

Общо взето на принципа "Проба-грешка" докато нещо проработи или ги разпределите в отделни стаи.

# 446
  • Варна
Стейси, знае си котето - цел на тревата е да предизвика повръщане. Ако опасе само връхчетата, ще ги храносмели, а смисълът е да прочисти стомаха.
Аз си мисля, че да опасат връхчетата на тревата е достатъчно да предизвика повръщане и да изкарат космените фитили. Цели стръкчета ме притесняват. Ядат трева от корен.

# 447
Мариета, много ми е сладка бялата ти котка!

Цитат
Не знам как да ѝ помогна. Ако някой се е сблъсквал с подобен проблем, ще се радвам да сподели съвет. Благодаря!
Аз не съм се сблъсквала с подобен проблем, но бих препоръчала строгост към британеца - категорични не, когато напада котката, пръскане с вода, забрани на нападателното поведение и неща от този род.
С две думи да се поеме контрол над ситуацията и да покажете, че вие сте водач на прайда и като такъв от една страна защитавате  нападнато коте и от втора непреклонно забранявате нападателното поведение на котарака. Би трябвало и двете животинки да разберат тази стратегия - котките са умни.
А някои от тях са и доста чувствителни и ако не предприемете мерки, рискувате здравето на вашата котка, може да развие различни поведенчески и здравословни проблеми от стреса и стараха на който е подложена. За британеца също е полезно да бъде потушена агресията му.

Аз да си похваля моето улично коте, много бързо научи името си. Както писах, около ограждението в което живее, строят пързалка - голям проект, ще стане огромна

Сега нямам директен достъп до ограждението, но когато я повикам - Моли, Моли - чува, пресича основите на пързалката и идва при мен . Много е умничка!

Всъщност съветът ми по горе донякъде е свързан с нея. Аз храня основно Моли, ако се появи някоя от другите котки, давам, но не позволявам да ядат от нейната храна - другарчетата и от заграждението много бързо се научиха да не се доближават до нейната "порция". Стоя при нея докато се храни и тя усеща, че има закрила, яде си спокойно, не се плаши дори от преминаващите хора и разхождани кучета.

Последна редакция: нд, 02 ное 2025, 16:01 от Sweta

# 448
Не го мисли, инстинктивно знаят какво и колко да изядат.

# 449
  • Варна
Да напомня само на някой, който не знае-стръкчето, като се подаде от задния изход, никога не се дърпа насилствено, защото така може да се наранят червата. Перисталтиката ще го изхвърли накрая.
Който има проблем със съжителство между котки, да има предвид, че може да се наложи завинаги да живеят разделени.
У нас беше така над 10 години. Мила беше непримирима в отношението си към Маги. Затова Магито живя в отделна стая. И аз много пъти съм се чудила как нвкъде имат по много котки, които си живеят и спят заедно. При нас беше късата клечка.

Общи условия

Активация на акаунт