Работещите майки

• 1 857
  • 46
  •   1
Отговори
# 15
  • Melmak
Мисля, че също зависи и колко си харесваш работата. Моя близка е прекрасен човек, обаче мега интроверт, не се кефи на работата си. И почти не събира детето с никого, не го води с други деца. Детето е много готино, ама е много залепено за нея до някъде, защото тя на никого не го дава. И сега като вече иска, не иска ще го дава на ясла, тя самата не желае. Не иска и да работи. Еми.. ок, аз обаче съм друга и ако не отделям време за себе си, всички около мен ще страдат. Не желая да съм жертва на детето си. С това, че имам свой живот и интереси, не ставам лоша майка.

# 16
КПП, разбира се, че оставям детето да играе самостоятелно, това даже е доста важно и не го прекъсвам докато е фокусирано. Насърчавам подобни занимания, не правя нещата вместо нея. Ако я видя, че се затруднява, питам дали иска помощ, но без да натрапвам.

# 17
Макар и да не съм в същото положение, ще си позволя да изкажа своето мнение и опит.
Ако работата ми позволяваше аз да определя по колко часа на ден да работя, кои дни да работя или да бъда хоум офис със сигурност бих вършила и това с огромно желание.
Когато разбрах, че съм бременна учих магистратура и понеже бремеността ми беше не особено лека в началото много хора ме съветваха да прекъсна, честно казано и на мен самата ми минаваше тази мисъл през главата. Но знаех, че ако го направя това ще ми навреди психически и емоционално. Знаех, че контактите с колегите, обучението в което аз горя, ще ми бъдат от полза. Реших да продължа и към днешна дата не съжалявам за това си решение. Знам, че съм помогнала на себе си, а и на бебо ( разбира се, ако лекарят ме беше посъветвал да почивам по цял ден щях да го послушам, но при мен съветите за активна почивка идваха от близки и приятели).
Бебо се роди и пак продължих посещението на лекции и упражнения, което определено ми помогна да не изпадам в депресия, а и смятам, че то усеща когато мама е спокойна и удовлетворена.
Завърших преди няколко месеца и сега имам огромна нужда да правя нещо, което не е свързано с отглеждането на бебо -докато той спи, за 1-2 часа докато е с баба си или баща си.

Относно това дали го оставям да се занимава самостоятелно - да правя го. Когато го видя улисан в някоя негова си игра не го прекъсвам. В началото се бутах и аз да съм с него, но често той дори се дразнеше от това и започваше да нервничи.

# 18
Аз работя фриленс от втория месец. Като беше на 11 месеца детето се върнах г/д на 4 часа на нормалната ми работа. Не ми е било лесно, особено в последно време, работех във всеки един момент, в който детето спи, баща му го гледа или ако съм при нашите (лятото изкарахме два пъти по две седмици при тях) и някой се занимава с нея.

Честно казано ми дойде в повече в един момент, нямах време за себе си, гледах да излизаме тримата уикенда, гледах и на тренировки да ходя, абе луднах. Но нямаше как да мисля само за режими на сън, кога е яло детето, какво ще яде после. Това ме убиваше, еднообразието, да не си ползвам мозъка по предназначение. Аз съм много активен човек, бих казала и с кариера. Приятно ми беше да съм у дома с детето, разбира се, но САМО това да правя не беше вариант.

На 1 г. и 3 м. я пуснах на ясла, тя е много социална и бързо се адаптира. Имаше една-две седмици плач при оставяне и взимане, но тя много обича да е с деца, бързо мина. В момента я оставям с усмивка и я взимам така.

Аз се върнах фул тайм. Ами колкото и да съм изморена в края на деня, ментално по-добре се чувствам.

# 19
Ще ви следя и аз, понеже ми предстои връщане на работа скоро. Но още съм в морална дилема - да си поцикля ли още някой друг месец у дома или не.

# 20
  • София
Моите са на 9 г. и на 4 г. Каката я пробвахме на 1 г. и 6 м на ясла, беше ужас, за съжаление беше от постоянно боледуващите деца, взехме бавачка за около година и половина, за да мога да започна работа, макар че реално финансово не ни беше много изгодно. Малкият тръгна на 1 г. и 6 м на ясла, Слава Богу при него нещата бяха с една идея по-добре. Аз сигурно съм единствената, която се е върнала на работа преди 2-та година при нас, а сме много хора ние. Не можех повече да си седя в нас, побърквах се. Ако имаше как да работя, докато ги гледам, сигурно щях да опитам. Нашите баби не са в града и рядко можем да разчитаме на тях.

# 21
Здравейте, много ме вълнува темата и ще споделя моя опит. Работя на свободна практика от вкъщи и много харесвам работата си. Преди да родя мислех, че нищо особено няма да се промени и ще успявам да съчетавам работата в намален обем и гледането на дете. Първите месеци що-годе се получи понеже бебето много спеше и имах по няколко часа на ден (макар и недоспала от през нощта). Обаче след 5-6 месец когато вече бебето имаше нужда от повече занимания - стимулиране да пълзи, игри, четене, захранване, и т.н. ситуацията драстично се промени. Спрях да работя, беше ми много трудно тъй като удовлетворението от работата ми липсваше. В същото време бебето ни беше дълго чакано и се чувствах виновна ако друг го гледа. Той също беше болезнено привързан към мен и след 9-я месец да го оставя на друг човек беше невъзможно. Така зарязах работата и се отдадох на майчинство докато той стана на 1.5г. Тогава ходихме при майка ми 2 пъти за по месец-два и успявах да работя докато тя го гледа (за съжаление живеем на 300км в различни градове). На 2,5г тръгна на държавна ясла - няма такъв кошмар, постоянно болен, ние с баща му също всички вируси прекарахме. Пак не можах да работя. Сега е на 3,5г. и започна детска градина - пак е със сопол от първия ден. Аз продължавам да не работя 😄 Стигнах до извода, че ако нямаш баби под ръка, най-добрия вариант ако искаш да работиш е детегледачка до 3г. Не съжалявам, че спрях да работя, макар и често много да се измъчвам, защото много обичам да се занимавам с детето си и времето с него колкото и банално да звучи е наистина безценно. А и друго дете едва ли ще имаме. Все пак за мен идеално би било ако след като детето направи 1,5г. имам 4 часа сутрин да работя, да уча или каквото друго имам необходимост да правя с мозъка си извън майчинството - а това се постига с детегледачка - друг е въпросът как се намира читава такава.

# 22
Ние също нямаме на разположение баби и дядовци, които да могат да погнат за по няколко часа или да се отзоват от сутринта за вечерта. Оставянето при тях е свързано с пътуване и затова се случва инцидентно.
Пробвахме вариант с детегледачка, не беше успешен - нещо не се харесахме взаимно с жените, с които се виждахме, а не е като да имам особени изисквания - просто техните ми дойдоха в повече.

Основното ми притеснение е, свързано с боледуванията в градината. Като цяло е здраво детето, но при последния вирус откара 2 седмици. Вероятно отново ще започна са се оглеждам за платна помощ, така че ако имате препоръки за сайтове/агенции, които предоставят такива услуги - споделяйте.
ФБ групите ги отписвам - пълно е с много анонимни хора, които са доста несериозни и само си губя времето в комуникация. Искам фирма, която предлага проверени хора.

# 23
Ще споделя и аз своя опит.
Имам частна практика. Когато забременях и родих първия си син, работех от вкъщи основно. Помощта от баби бе по-скоро спорадична, а аз работех, когато бебето спеше, денем, нощем, без значение. Истината е, че ми беше много трудно, опитах се да намеря човек, който да ми помага в работата, но не се получи. Дълго време отхвърлях възможността да наема някого да ми помага с бебето. Бях твърдо убедена, че това ще се отрази на емоционалната ни връзка, на развитието на бебето, имах си своите угризения по темата. Издържах до първата година на детето и се предадох. За мои късмет, попаднах на изключителна жена, която гледаше детето ми, като свое внуче бих казала. Изградиха силна емоционална връзка, аз също много се привързах към нея. В началото продължих да работя от вкъщи, докато тя извежда детето на разходка или се занимава с него, след няколко месеца се върнах и в офиса. Въпреки, че не бяхме по-цял ден заедно, смея да твърдя, че времето,което прекарвахме беше напълно пълноценно. Аз бях спокойна и не изнервена, че ме чакат 100 неща за вършене. Той беше обгрижен и доволен. Към днешна дата вече е ученик и смея да твърдя, че имаме изключително силна емоционална привързаност.
Беше с детегледачката до 3 годишна възраст, тъй като не исках да го записвам на ясла. Малко след това аз забременях отново и тя ми бе основната помощ и за второто дете и то по месец първи. Междувремено обаче, с раждането на второто ми дете, влязох в много тежък период на онкозаболяване на мой родител. Покрай тази въртележка работа-грижи за дома и децата - грижи и тревоги за страдащия ми родител, почти не разбрах кога порасна второто ми дете...Ако за нещо изпитвам угризения, то е именно за това. С първия ми син бях много по-отдадена на майчинството, макар и да не присъствах на 100% физически покрай него. Психологичното и емоционалното ми състояние, през бебешкия период на второто ми дете, изобщо не позволяваше да се отпусна и насладя на времето ни заедно. Отчитам го, като грешка днес и със сигурност още дълго ще имам угризения за това, въпреки че обстоятелствата наистина бяха такива, че нямаше как да е по друг начин. Той също вече е голямо дете, разбираме се, обичаме се, забавляваме се заедно, споделяме и сме привързани един към друг, но усещам понякога, че тази привързаност, като че ли се опитва да навакса, все още, пропуснатото ни време заедно.  Никога не съм имала проблем с това да се справям с домакинството и децата едновременно, организиран човек съм, когато ми се е налагало да работя, не е било за сметка на техния комфорт, без значение дали съм им осигурявала детегледачка или съм работила през нощта, ако се налага. Истинският проблем за мен беше в периода, в които бях емоционално нестабилна, поради останалите събития покрай мен и по-скоро смятам, че това доведе до емоционални пропуски в израстването на децата ми и връзката ми с тях. Нищо непоправимо, за щастие, но и самата аз се усещам на моменти, как сякаш се опитвам все още да "наваксам" пропуснатото. Хората наистина сме различни, някои предпочитат да са 24/7 с децата си години наред, други се чувстваме добре като балансираме с много "дини" под мишница и сме активни в професионален и личен план. Какъвто и да е случаят за мен и от моя опит, най-важното е човек да се чувства психически добре с избора си, така сме по-пълноценни за себе си и за децата ни. До ден днешен, ако се случи да си остана вкъщи, без служебни ангажименти в работен ден, и се отдам на чистете, готвене, подреждане, ме обхваща лека носталгия, че съм се отказала от това да съм основно майка и домакиня, но познавам себе си и знам, че макар да обичам тази роля, няма да ми е достатъчна, за да се чувствам цяла.

# 24
Tropic, а кога "презареждаше батериите"? Отразяваше ли ти се на продуктивността и колко? Аз ако трябва да работя така, мисля, че бих допускала куп грешки...
Иначе аз съм от тези, които пък изпитват вина точно, защото се занимавам само с бебето (на 8 месеца), не ме натоварва психически, но дори домакинската ми работа стои... Тя спи малко през деня, колкото да свърша основното, дори за по-голямо почистване няма време. Вечер ляга около 22ч, често и по-късно. Става около 6ч +/-.
Работата ми не позволява от вкъщи, но следващата година ще трябва да изкарам последен семестър дистанционно обучение. Не знам как би станало, освен точно нощем...

# 25
Like Smoke, всъщност си права за соц модела. Обаче интересното е, че пък именно неговите възпитаници "съдят" майките, които не са на 100% с децата си 24/7. Интересно е защото се получава така.
Осъждащите са децата на соц.майките...децата които страдат от това, че израстнаха с вечно работещи майки, отглеждани от баби...такива като мен..
Моята гледна точка- децата растат прекалено бързо, остаряваме бързо и пренареждаме приоритети с възрастта.

Последна редакция: вт, 07 окт 2025, 20:53 от Рейна

# 26
Понеже темата ми излезе, а и съм родител минал вече през обсъжданата дилема ще си позволя да изкажа мнение - щом времето с детето ви кара да се чувствате непълноценни, изолирани и т.н., върнете се на работа. Няма как една майка да е майка докато се нервира на детето си.
Как разбирате това "да посветя цялото си време на детето" зависи лично от вас, никой не ви държи залепени за него и да му подавате играчки или телефон. За мен майчинството е в усещането за подкрепа, за присъствие, за обич във всеки един момент.
Точно времето прекарано вкъщи промени рабирането ми за живота, иначе и аз като по-неопитна си мислех, че ще пропилея безценни 2 години в отглеждане на деца....
Нищо подобно не се случи.
Обичам децата си безкрайно, била съм до тях във всеки един момент от израстването им, от създаването на навици, самооблужване и умения за общуване.
Чували сте израза  "децата се обичат с грижите" - напълно съм съгласна, вярно е!

# 27
Здравейте! Много интересна тема. Бих искала да попитам работещите майки - с какво се занимавате, какво имате предвид под частна практика - ако не искате да кажете професията, то поне сферата на дейност? Ще съм много благодарна за отговорите.
Питам това, защото аз не работя и не виждам как с моята квалификация бих (занимавах се с преводи) и ми е интересно дали някоя мама е в моята сфера и успява. Да ми даде надежда, един вид. Аз лично не мога, защото ми трябва изключителна концентрация и адски бърза реакция, защото 90 % от работата е спешна. Освен това съм и в чужбина, което прави работенето още по-трудно. Но да, често чувствам вина, че не работя, че съм домакиня, питам се постоянно дали правя достатъчно за детето си. И затова като ми излезе темата, реших да попитам, защото всяка ситуация е различна и всички фактори влияят.

# 28
  • Melmak
С преводите не е ли най-лесно за частна практика? Ако излезе проект и ти хареса, го взимаш?

# 29
Аз лично имам правна кантора и съм юрист. Работя с юридически лица основно.
 За бавачката, нашата е злато. Въпреки, че се виждат рядко със сина ми (вторник и четвъртък от 11 до 15 часа), той като дойде тя се разтапя. Усмихва и се, гали я. Супер спокоен е с нея, спи и се храни както когато е с мен. Тя го обожава, в момента му плете търлъчки. Имаме еднакви разбирания за отглеждането му и затова всичко е супер с нея. Тя си му е трета баба. Открихме я от агенция Розита. Много съм доволна от агенцията и смятам, че може би тя е една от най-добрите и сигурни в България. Много си подбират хората. Единствено, комисионната е по-висока, но изобщо не съм го мислила, когато става въпрос за детето ми.

Аз също съм дете, отгледано от бабите. И то основно, още на 8 месеца са ме пратили там и съм живяла до около 3-годинки при нея. Нашите са били студенти. После до края на 12ти клас си ходех там често, особено летата. Но аз съм само и единствено с положителни емоции, за мен е ценно, защото не съм била закачена постоянно за мама и в същата време съм имала разнообразно детство, наситено с емоции и различни преживявания.

Общи условия

Активация на акаунт