Снощи имахме много приятната изненада да видим Чаатай да промотира филма „Uykucu“. От любопитство посетих и линка за билети, за да видя каква е цената на билета. Много е евтин в сравнение с това, което е тук.(има се предвид Румъния)
Струва 120 турски лири (TL), което е около 2,5 евро. Разбрах от турско момиче, че сряда е ден за кино с отстъпка. Все едно показваш код, изпратен от мобилния ти оператор, и можеш да получиш 2 билета на цената на един (не знам дали все още е така). Вероятно затова Poll Films решиха да пуснат филма в сряда. И ще бъде пуснат едновременно във всички кина в Турция.
Проверих в кино в Zorlu Center - където вероятно ще бъде Галата в понеделник. Бях много изненадана да видя, че само 10 места са резервирани за сряда в 19:30 ч. Можех да си избера всяко място, което искам. В сряда имаше 5 или 6 прожекции на "Uykucu" в този киносалон и разположението на местата беше същото. Проверих и кино в мола, където се намира аквариумът Флория - само 6 места бяха запазени за една прожекция. Други кина в Истанбул (не проверих всички) имаха целия киносалон на разположение.
Тогава разбрах защо Poll Films мобилизираха Çağatay и Elçin, за да рекламират филма. Ще съжалявам, ако няма боксофис успех!
Ситуацията по-горе беше снощи в 21:00 часа. Да се надяваме, че хората ще се мобилизират и ще си купят билети.
29 октомври е националният празник на Турция и е почивен ден. Турците казват, че хората обикновено ходят на кино в почивен ден.
И аз щях да се изкуша да си купя билет, защото заминавам за Турция във вторник. Но в сряда имам круиз по Босфора и не знам кога ще бъде и каква програма ще имаме. Но определено ще „търся“ плакати из града.
Да се молим филмът да е успешен и да има колкото се може повече зрители, както в Истанбул, така и в останалата част на страната. Ако не го видим пиратски копиран в интернет, след няколко месеца ще бъде на платформа (да се надяваме Netflix), защото така казват турците, че се прави, а всъщност така е и при нас, с румънските филми. Някои турци са още по-оптимистични и казват, че ще бъде на платформа през ноември.

Не знам какви са навиците на турците и дали си купуват онлайн билети на предварителна продажба.
Може би просто ще видят, че филма вече е по-кината и ще отидат на кино.
Надявам се, че ще стане така!
Ели,с най- голямо удоволствие, знаеш!