Дъщеря ви пие сок и въпреки това оцелява, защото човекът е най-издръжливото животно, но това, че изглежда добре след сока, не значи, че е усвоила "витамините".
Да, излиза, че и възрастните не бива да пият сок - това го пише в книжките за полезно хранене, разделно хранене и подобни. Плодовете и зеленчуците са най-полезни в природния си вид. Когато се смачкат, за да се изстиска сока, клетките се разрушават, изливат се ензими, които предизвикват процеса автолиза, или саморазрушаване, което е нормална реакция на всяко растение, ако се нарани целостта му.... а любимият на педиатрите витамин С се окислява на кислорода доста бързо... Не сте ли забелязали, че оставен на въздуха, сок от ябълка за 10 мин става кафяв - това е видимият резултат от тези процеси.
"Натуралният" сок, който се продава по магазините, далеч не е 100% натурален, и е обработен с много ензими, които го избистрят, за да има търговски вид, а също има и консервиращи обработки - пастъоризация, или направо консерванти.
Поради куп проблеми с детето ми, в един момент просто си намерих учебник по педиатрия.
Ще ви кажа под секрет, че в него пише за болести, болести и пак болести.
Това за кърменето, захранването и тн, се мярка бегло, и никъде никой не учи лекарите защо се почва с по-неутрални храни. По биохимия евентуално са учили, че вит. С се окислява бързо на въздуха, обаче биохимията е изпълнена с дълги, сложни формули, и веднъж отървали кожата след изпита, бъдещите доктори са се постарали да я позабравят.
В бебешкото стомахче се отделят главно ензими, които обработват млякото. Чак след 6-8 месец се отделят и други ензими, като постепенно количеството им се увеличава. Затова даването на други храни, освен човешко, или адаптирано към човешкото мляко, не е полезно. Пък ако сте така убедени, давайте сокове, нали ви казах, човекът е много издръжлив, понася всякакви грижи.