Интериорен и екстериорен дизайн по аматьорски - тема 92

• 16 671
  • 335
  •   1
Отговори
# 270
  • софия
Алтернативна възможност на системите за закачане 🙂

# 271
  • Майничка
Виждала съм самоделна система в една галерийка, въжето минава през скобата за закачане на първата картина, отдолу има стопер, който фиксира скобата, а въжето продължава надолу и минава през скобата на втората картина, под която също има стопер.
Говоря за скобите с назъбена част, а стоперите приличаха на клеми на ел.верига, с болтче за затягане.

# 272
Отдавна не съм следила тема и се извинявам, ако сте обсъждали въпроса със системите за окачване на картини - за, против, негативни страни, откъде. Разбира се отворена съм за алтернативни възможности, че след всяка нова картина, която купуваме, се чудя как да я нагодя към свободно място на стената, а ми се иска да ги подредя, не просто закача. А да спра да купувам - няма как да стане 😶🌫
Ще бъда благодарна за мнение или да ме насочите, ако някъде е обсъждано.
Имала съм във всяка къща.

1. Откакто се помня в ателието на баща ми е с обикновен метален корниз с кукички. Релсата е боядисана с латекса на стената и си изглежда съвсем прилично и ненатрапчиво. Пример:

2. В едната къща се амбицирах да го направя да изглежда “купешки” и сложих релси, на които отгоре се залепя полиуретанов корниз и ги скрива. Хубаво е, разбира се, но в крайна сметка не виждам смисъл от толкова криене.

3. В друга къща таванът е с открити греди и съответно при ъгъла със стената е начупена линия. Опънах под гредите едно тънко стоманено въже и кордите висят от него. Всичко е видимо. Корди и кукичките с винтче за регулиране на височината купувам от амазон.

Ако обичате молдинги, може най-просто с дървена дъска със съответните кукички или направо да забивате в нея малки пирончета за по-леките рамки.

# 273
  • софия
Благодаря, Barbabeau. Може ли примерна снимка на т. 3: "тънко стоманено въже и кордите висят от него. Всичко е видимо." Ако най-накрая реша да правя нещо в тази посока, това ми звучи най-ненатрапчиво и универсално. Като имаща опит с различен вид, какви са твоите наблюдения върху неудобствата от подобно решение?

# 274
Намен тези решения не ми харесват за дом.  Навяват ми чакалнята на лекарски кабинет. Картините висят някак странно в горната част.

# 275
  • SF
На мене също не ми харесват. Може би са удобни за галерии, ако ще се сменят редовно с други. Вкъщи тези въжета не ги искам да висят от таваните.

# 276
Ето такова “висене” имам предвид. Картината в долната си част е прилепнала към стената, а в горната е издадена напред.

Вчера имаше един много обширен коментар за поставянето на картините. Защо е изтрит? Нямах време, а исках да го прочета 🙁

# 277
  • Майничка
Не е изтрит, стои си на предната страница.

# 278
  • SF
Това е окачване, подходящо за високи тавани и когато картините са над зрителното поле. Виж на съседния пример, когато картината е разположен близо до пода, това окачване вече не е подходящо.
За коридора вкъщи не е подходящо. Ще имаш чувството, че нещо ще ти падне върху главата. Разваляш цялата геометрия на жилището. Ако нямаш скосени тавани, ще го получиш като усещане. Ако холът е просторен, там може да си позволиш, но да не е в близост до високи мебели на стената.
Още един голям минус е прахолякът, който ще се събира много удобно "в джобчетата" между картините и стената.

Последна редакция: сб, 10 яну 2026, 12:51 от Esmee

# 279
Не е изтрит, стои си на предната страница.
Явно имам някакъв проблем. Не го виждам. Кой номер мнение е?

# 280
Какво се спестява с този начин на окачване с релси горе до тавана? Пробиването на стената ли? И че ако след време решиш да поставиш друга картина като размер на рамката няма да се налага отново да пробиваш други дупки?

# 281
  • Майничка
264 на Ondine и е цитиран в копие със спойлер в 266 на zvanche.
...

Защо ме търсиш, да, спестява пробиването и позволява често разместване, без следи от дупки. А също и окачване на места, които по-трудно се пробиват или повърхността е много неравна.

# 282
264 на Ondine и е цитиран в копие със спойлер в 266 на zvanche.
...
Боже … видях го, а четири пъти въртя страници напред-назад. Съжалявам за спама.

# 283
Ето такова “висене” имам предвид. Картината в долната си част е прилепнала към стената, а в горната е издадена напред.
Има чалъм да се регулира тава увисване. Зависи на каква височина е прихваната самата подрамка. Ако виси напред, трябва захващането да се измести по-близо до горния ръб.
Картините трябва да са леко отлепени в горния край, но не да висят. Ако са залепени като пощенски марки, също е странно.

Последна редакция: сб, 10 яну 2026, 12:40 от Barbabeau

# 284
Това не зависи ли малко от самата катина като стил? За изобразително изкуство - да, хубаво е, напомня ми начина, по който висят в галерия. Но за шир потребата тип постери, с каквито сега са залети бюджетните интериори, идва малко притенциозно сякаш.

Общи условия

Активация на акаунт