Интериорен и екстериорен дизайн по аматьорски - тема 92

• 16 657
  • 335
  •   1
Отговори
# 300
Не е лоша идеята с бара. За леглото дали от тази или другата страна - действително може на място да се пробват как ще стоят различните варианти. Няколко неща обаче ми идват на ум.
Дори да е зад бара, леглото трябва да си има табла, защото барът не е толкова устойчив. Ако двама човека седнат на леглото и се облегнат на бара, той ще падне 100%. Много е тесен, за да е устойчив. Същевременно няма как барът да се застопори за земята, защото трябва да може да се мести, ако се наложи да се ремонтира пералня, хладилник (ако е вграден).
Друго за леглото - по-добре да е от тези, които плътно лежат на земята, като първото. Крачетата на второто легло ми изглеждат много ниски - колкото да влиза само прахоляк и да не може да влезе прахосмукачка, много трудно ще се чисти под леглото, особено като няма достъп от всички страни.
И за височината на бара - не става ясно този на снимката колко е висок, но ще стои по-добре ако барът е с височината на кухненския плот, а не като класическите по-високи барове.

# 301
С уговорката, че всички изказани мнения са просто лични виждания, на мен това с бара и леглото пред него никак не ми харесва.

Първо смислово е някак абсурдно. Спалня до кухня...
Второ затрудненията около ставането от леглото, за което някой вече каза.
Трето става струпване на много мебели в едната част. Изглежда наблъскано.
Ако е за допълнителна работна площ - и масата за хранене може да служи нещо да си нарежеш, да разбъркаш.

В последните години хората се водят по общите тенденции и копнеят за остров. Разбираемо е. В случая с неговия прародител - барплота. Това не са лоши неща, но са чудесни за големи площи.
За мен лично колкото по-малко е помещението толкова по обрано откъм всякакви допълнително преграждащи пространството мебели трябва да е. В това число преградки, плотове, острови и пр. Харесвам такива неща, но те се открояват прекрасно само на голяма квадратура. Или поне на средна. За малка трябва да са табу.

Малката площ стои добре с просто замислени конфигурации.

# 302
  • Sofia
Въпросът е как на малката площ да се осигури място за кафемашината и термоканата (моите два задължителни уреда), за които няма място на кухненския плот. Трябва да се сложат на място, което е с височина на плот. Точно такава идея ходих да търся в Икеа. Гледах подвижни колички, ето такива помощни плотове
https://www.ikea.bg/products/tornviken-kuhnenski-ostrov/00393371/
както и тази маса, която е хем маса, хем с по-висока част тип плот
https://www.ikea.bg/brand/resaro/

И понеже допълнителен плот е нужен, той трябва да комбинира функционалност с тази за хранене, иначе ще трябва да има И местенце за хранене и стават две неща, заемащи място.
Тази маса Resaro не е лош вариант, само дето наживо никак не ми хареса.

А иначе, зад барът ще остане диван, тази забележка с невъзможността да слезеш от леглото е много точна и очевидно леглото ще трябва да отиде от другата страна.

# 303
  • Майничка
Чи лу е напълно права за удобството при спане.
Аз бих позиционирала леглото перпендикулярно на дългата празна стена, ще заеме повече място, но ще е удобно за достъп и от двете страни, със следното подреждане:
- 70см. отстояние от ъгъла, за да се отваря балконската врата, в които може да се сложи 28см библиотечка Били на Икея,
- късата част на спалнята (140, а защо не 150 или 160),
- свободно място ок.150-170см, което може да се запълни впоследствие с някаква мебел с плот, при необходимост.
На другата дълга стена, с кухнята:
- разтегателното кресло (200см),
- маса с падащ плот за стенен монтаж (има различни конфигурации, но вземам за модел тази на Икеа (70 х 60), която да се монтира на височина над вратата на пералнята. На фиксираните ок.20см спокойно може да стои капсулна кафемашина.
- едни 50см, които са достатъчни, за да се отвори вратата на пералнята (особено ако се отваря като балконската врата), като същевременно масичката ще служи за плот пред фурната.
И 3 стандартни дървени сгъваеми стола, с удобни облегалки и допълнителни дебели възглавници, които могат да се изпозват и на балкончето.

Наясно съм, че визията ще е повече на хотелска стая, отколкото на кухня, и всичко ще клони в посока "Полегнала е Тодора", но пък ще е удобно за спане.

# 304
  • SF
Стаята да се раздели на две половини - където е кухнята да бъде целия дневен тракт от другата страна да се спи, почива, лежи, чете, дреме. Може някакво отделяне с ламели да се направи.
Представям си го студио, в което хората само спят, а времето си изкарват по ски пистите, плажове или където се намира това местенце. Да се обзаведе като комфортно малко по-голямо хотелско студио, подобно на тези, които наемаме за седмица ваканция.
Имат си кухненски бокс, фотьойл, до който може да се сложи масичка, още един такъв, може да не е същият, но се оформя като ъгъл с дивани.

# 305
  • Sofia
Нещо такова ли

ПП. А ето така става с диван зад бара, също ми харесва

# 306
  • SF
Втория вариант.
На първия леглото заема много централна част на стаята и създава усещане за разхвърляност.

# 307
Въпросът е как на малката площ да се осигури място за кафемашината и термоканата (моите два задължителни уреда), за които няма място на кухненския плот.

А дали би могло да се състави нещо като шкафче за тях с плитък Metod  в същите цветове като вече избраната кухня. Направих някакъв набързо с цвета на вратичките доколкото ги помня. 60 см широк. Или ако трябва 80. Идеята ми е да се сложи отрстрани до кухнята, малко отдалечено разбира се. Стига да има контакти.

# 308
  • Sofia
Може, те даже имат такова в Икеа. Готовото, показано горе е подобно. Но то ще е само шкафче и остава въпросът къде ще се хапва. Но също е вариант, да, начертала съм и с него + малка разтегателна маса.
То това са двата варианта - шкафче + маса или бар, който комбинира същото шкафче с бар (както е на това от Икеа горе на снимката)

# 309
NMB, нарисувай стаята и мебелите в мащаб. Така както е в момента, не дава реална представа за отстоянията.
Колко точно е дълга стената с прозореца?

# 310
  • Sofia
Препоръчайте програма, моля. Нещо лесно и безплатно. Че сега чертая в мащаб на хартия по едни кутийки Simple Smile

# 311
# 312
60 см на плота са предостатъчна площ за кафемашина, ел.кана и място за приготвяне на храна.
Може да се ползва една голяма дъска за рязане, която да се слага на мивката като допълнителен плот, когато се ползва котлонът, от този тип (за този котлон няма ли място на терасата?)

# 313
Може, те даже имат такова в Икеа. Готовото, показано горе е подобно. Но то ще е само шкафче и остава въпросът къде ще се хапва. Но също е вариант, да, начертала съм и с него + малка разтегателна маса.
То това са двата варианта - шкафче + маса или бар, който комбинира същото шкафче с бар (както е на това от Икеа горе на снимката)

Ами тук не става ли?

Или евентуално след това по дългата стена да има от тези малките диванчета и маса пред него. Ако диванчето идва ниско за масата за хранене може да му се сменят крачетата. А има и по-високи диванчета. Примерно такъв тип Jysk.

Все се каня да питам какво е изложението на студиото?

# 314
Относно мястото за работен плот и кафемашина и кана.
Икеа имат издърпващ се плот

Може да се сложи и издърпващ механизъм за машина (аз имам такъв, не знам как точно се казва на български). Системата е вградена в шкафа на по-ниско ниво, върху плота стои машина по избор, при издърпване механизма излиза напред и после го повдигаш нагоре. Нещо такова.
Не знам дали Икеа го имат. Снимките са от интернет.

Общи условия

Активация на акаунт