Майски бебета 2025

• 1 073
  • 33
  •   1
Отговори
Здравейте, майчета на майчета! Two Hearts
Откривам темата с въпрос относно захранването, започнахте ли вече или ще изчакате 6 навършени месеца?
Моята бебка е на 4 месеца и 2 седмици, започнах захранването преди три дни по препоръка на педиатър.
Почнахме с тиква и много се хареса. Simple Smile Flowers Jack O Lantern

# 1
Здравейте и от мен! Синът ми навърши 5 месеца на 8.10 и ще изчакам шест навършени за захранването. Още не съм решила как да го започнем, много сложно ми се вижда всичко. 😆

# 2
Здравейте. Нашето момче в понеделник ще стане на 5 месеца и мисля да започна със захранването тогава. Така и направих и с баткото. Тогава започнах с тиква, сега отново ще е така.

# 3
  • Varna
Моят господин Беби стана на 5 месеца на 03.10. Започнах захранване вчера с картоф. Реших да захранвам с купешки пюрета, но нещо яко съм се напрегнала. Това захранванр ми се вижда като ядрена физика + бонус: има 1000 подхода и различни препоръки и гледни точки по темата...

# 4
Моят господин Беби стана на 5 месеца на 03.10. Започнах захранване вчера с картоф. Реших да захранвам с купешки пюрета, но нещо яко съм се напрегнала. Това захранванр ми се вижда като ядрена физика + бонус: има 1000 подхода и различни препоръки и гледни точки по темата...

И аз преди да почна бях влязла в голям филм, ама като видях с какъв апетит си хапва се поуспокоих. Ще го карам по полека, по няколко дни на зеленчук и така, за никъде не бързаме 😊
Купихте ли вече столчета за хранене? Търся си с колелца и хубава степенка за краката, имате ли препоръки?

# 5
  • Varna
Аз ще карам с икейското! Grinning Изобщо не ми се купува скъпо столче като знам каква тежка участ го очаква! Smile
Поръчала съм степенка от китайците, ще взема и възглавничката за гръбчето и сме готови.

# 6
Здравейте мами! Моят господин направи 5 месеца на 05.10 и днес за пръв път дадох пюренце от картоф. Мина по-добре от очакваното, нямаше дърпане и бутане на лъжици, но той е голям лакомник. Имаме столче от 2 месеца, но още не съм го извадила от кашона. Малко се притеснявам да го слагам в столче, при положение, че не може да седи. Вие ползвате ли столчета и слагате ли ги да седят в количката?

# 7
  • София
Здравейте,
Мислих, че е някаква заключена темата, а то не сте били писали още.
Моята дъщеричка след 1 седмица ще е на 5 месеца. Педиатърката ни искаше още от 4ти месец да почна да я захранвам, обаче на мен ми се видя рано, защото не ми изглеждаше готова, а и нямаме някакви проблеми, че да се налага ранно захранване.
Тези дни й давам Вит Д с лъжичка и постоянно я бута с езиче. Интересно ми е как ще й давам да яде пюре, ако не може да задържи лъжичката в устата си без да я бута?!
В момента събирам пюренцата. Схемата на ХИП ми се вижда много агресивна и някак бързо се въвежда всичко, и то от това, което те предлагат (смесени пюрета и тн), а аз искам да започна с отделни зеленчуци и сама да правя смесване в различни пропорции. Бебка е с атопичен дерматит след една ваксина и ме е страх да не ми прави и други реакции, та ще го карам по-полека, може би с по 1 зеленчук на седмица.. Така до 2-рата годинка ще е опитала всички зеленчуци и ще мога да включа кашите 🤣🤣🤣
Тъмна Индия ми е, ще се водя и по нея и ще преценявам на място.
Иначе взех пюренца на holle, Hipp, alnatura, да има разнообразие. Чист картоф е само на Слънчо.
Аз няма за сега да си правя сама пюренцата. Искам да видя как е консистенцията, тя как ще ги яде и вече натам, като знам как се развиват нещата може и да почна да готвя

# 8
  • Varna
Верно ни е много умряла темата.. не знам има ли шанс да се раздвижи, предвид че се пише доста във Вайбър групата, но аз там не смогвам и днес видях, че са ме изритали Sweat Smile

Аз гледам няколко схеми и си правя моя си интерпретация Smile Изтеглила съм си на Хипп, Плазмон и БиоНино, също и един списък кои зеленчуци кога се въвеждат и какъв ефект се очаква от тях. Днес сме на ден 5 и добавих пащърнак към картофа! Храним се в шезлонга, защото не може да сяда самостоятелно и не смея да го подпирам в столчето.

# 9
Ох и на мен не ми се понрави вайбър групата, просто нямам капацитета да следя по 2к съобщения на ден 😃

Аз май ще следвам схемата на хип (с леки изменения), тъй като ми се струва най-подредена, а както вече споменах - нищо не ми е ясно. 😄

# 10
Здравейте! Включвам се и аз в темата, ще бъде полезно да си обменяме информация и опит за захранването. Ние ще започнем около 5 м и две седмици, което значи  следващата или по-следващата седмица. Аз мислех да е в 6-тия месец, но по препоръка на педиатъра и понеже вече показва, че е готов, ще започнем по-рано. По препоръка на педиатъра ще изчакаме да мине седмица след ваксината и тогава ще започнем. Мисля с тиква или картоф. Разглеждах схемите на Хип и Био Нино, чета книгата на Маги Пашова, не съм се спряла на конкретна, може би ще си взема нещо и от трите.

# 11
Здравейте, може ли да ми кажете как да влезна във вайбър групата Simple Smile Благодаря Simple Smile

# 12
Момичета, имам чуденка. Смесвате ли настоящата храна с новата и така постепенно докато напълно се измести и после пак със смесване на следващ в случая при нас зеленчук? Или в първия ден с нова храна, давате старата храна и след това отделно 3 лъжички от новата? Аз започнах с тиква, минахме през картоф с тиква, след картофа тиквичка и сега сме на морков. Имах проблем обаче с домашното пюре от тиквичка и в последния момент се наложи да почна с моркова без нищо друго, та все едно почнахме отначало. Утре ще давам сладък картоф и се чудя да го добавя ли към пюрето от морков или да го дам самостоятелно за да опита вкуса, пък следващите дни ще си и ги смесвам. Засега не и давам повече от 40/50 грама общо като добавям и кърма задължително за по-течна консистенция.
Втори въпрос Grinning Имате ли вече столчета за хранене или ориентирали ли сте се? Масово попадам на препоръки за peg perego и столчето на IKEA, но няма да взема тях. Загледала съм се в това, но ме притеснява, че е еко кожа, дали няма да се скъса/надраска.. нз. Отделно нали трябва и да има хубаво място за опора на краката, на тези на чиполино и на лорели като, че ли са им доста теснички, не са с хубава степенка като на Stokke столчето например..

Благодаря на всички, които са изчели полунощ-ния ми ферман 😆

# 13
Момичета, имам чуденка. Смесвате ли настоящата храна с новата и така постепенно докато напълно се измести и после пак със смесване на следващ в случая при нас зеленчук? Или в първия ден с нова храна, давате старата храна и след това отделно 3 лъжички от новата? Аз започнах с тиква, минахме през картоф с тиква, след картофа тиквичка и сега сме на морков. Имах проблем обаче с домашното пюре от тиквичка и в последния момент се наложи да почна с моркова без нищо друго, та все едно почнахме отначало. Утре ще давам сладък картоф и се чудя да го добавя ли към пюрето от морков или да го дам самостоятелно за да опита вкуса, пък следващите дни ще си и ги смесвам. Засега не и давам повече от 40/50 грама общо като добавям и кърма задължително за по-течна консистенция.
Втори въпрос Grinning Имате ли вече столчета за хранене или ориентирали ли сте се? Масово попадам на препоръки за peg perego и столчето на IKEA, но няма да взема тях. Загледала съм се в това, но ме притеснява, че е еко кожа, дали няма да се скъса/надраска.. нз. Отделно нали трябва и да има хубаво място за опора на краката, на тези на чиполино и на лорели като, че ли са им доста теснички, не са с хубава степенка като на Stokke столчето например..

Благодаря на всички, които са изчели полунощ-ния ми ферман 😆

Здравей. Аз лично смесвам новата храна с вече въведената и давам, колкото поиска, обикновено между 70-100 грама изяжда за сега.

# 14
  • Varna
По схемите за захранване пише да се смесва с вече въведени зеленчуци. Писах си и с моя личен консултант Чатомир Джипитиев (Chat GPT Sweat Smile ) и той казва, че пъвоначално се дава само по един зеленчук - цитирам го:

🍽️ Защо ти казах първо само тиква:

Когато въвеждаш нова храна за първи път, идеята е да можеш да проследиш реакцията точно към нея – дали ще има обрив, колики, промяна в акото и т.н.
Ако още в първия ден я смесиш с картоф (който вече е въведен), няма как да знаеш със сигурност дали евентуална реакция е от тиквата или просто от комбинацията.

Затова класическите педиатрични препоръки (вкл. от Европейското дружество по детска гастроентерология, хепатология и нутриция – ESPGHAN) казват:

„Новата храна се предлага самостоятелно първите 1–3 дни в малко количество, след което може да се комбинира с вече приети.“

🥄 Как да направиш това на практика (без да остане гладен):

Неделя:

Предложи 20–30 гр чиста тиква (нов вкус, за проследяване).

После му дай мляко, колкото си пие обичайно — просто го дохрани след пюрето.

Понеделник:

Ако няма никаква реакция – можеш да направиш тиква + картоф (общо 100–120 гр), вече като „редовно“ хранене.

Общи условия

Активация на акаунт