Априлски бебета ❤ 2026 (Тема 2)

• 2 252
  • 136
  •   9
Отговори
# 105
  • Ботевград
Добър ден. Мина ФМ и ще имам още един син💙 За таткото е 3то момче(аз имам и 3 момичета и едно момче) , нооо по-важното е че всичко е чудесно. Рисковете са доста ниски. Бебчо си отговаря точно на 12+4.. Мога да дишам спокойно вече.
П. С... Прегледа започна с думите.. "Пола е видим с просто око" и ни показа 🤭

Последна редакция: ср, 15 окт 2025, 19:35 от _Мама_

# 106
Ехааа, пета бременност. Браво за смелостта и честито момченце! Това е то пълна къща. От любопитство- как се справяте с толкова деца?

# 107
  • Ботевград
Трудно беше преди, когато големите бяха малки. Сега имам едно 4 годишно зверче.. Другите са големи и вече живота е много щастлив и прекрасен 🤭

# 108
  • София
Здравейте мами, зачудих се - утре се записвам официално за следене при моята лекарка и се замислих - кога започва да те защитава закона като бременна пред работодателя ?
Когато те регистрира лекарката  в системата - или когато входираш документа в счетоводството ? На мен за сега не ми личи, и не ми се иска да бързам да казвам. Знам,че няма да са особено доволни в офиса,че съм бременна / без конкретна причина, но то май-рядко е доволен шефа от този факт/ ,но ако нямам защита преди входирането на документа, няма да се мотая.

# 109
Добър ден. Мина ФМ и ще имам още един син💙 За таткото е 3то момче(аз имам и 3 момичета и едно момче) , нооо по-важното е че всичко е чудесно. Рисковете са доста ниски. Бебчо си отговаря точно на 12+4.. Мога да дишам спокойно вече.
П. С... Прегледа започна с думите.. "Пола е видим с просто око" и ни показа 🤭

Олеее, честито!! 🫠💙 Аз чакам да дойде 04.11 да разберем.

Аз въпреки, че имам около 4 години общо стаж с кърменето си взех на Хедра книгата "Всичко за кърменето". Винаги има какво ново да се научи ☺️

# 110
  • Melmak
Параноар, аз питах в счетоводната тема дали има някакъв срок, в който да уведомя работодател - няма. Като законът явно те пази и преди да стигнеш 12-14 седмица за жк. Самото записване за Жк не е свързано с работодателя ти. Сама трябва да го уведомиш и вече от тогава законът “те пази”. Аз лично казах на мениджъра си миналата седмица. Той се зарадва, в нашето счетоводство питах какво да правя, нищо. Общо взето при нас не махат майки, въобще хора не се уволняват така.

# 111
Обективно погледнато, законът не пази бременните. Всеки работодател има право да уволни и съкрати бременна, майка на дете до 3-годишна възраст и тн с разрешение от Инспекцията по труда, което не се получава никак трудно.

# 112
  • София
Аз също се съмнявам да се опитват да ме махнат или нещо подобно, особено като предстои най-натоварения ни период в годината /ноември и декемри /и абсолютно съвестно си върша работата, но дори при назначаване на жени в колектива има въпроси като, "ама ти нали не мислиш скоро да забревеняваш и тн , " - и от там имам малко неприятен "вкус в устата" и ми се иска да си вържа гащите, да изкарам спокойно бременеене на работа. Нямам намерение да излизам болничен и ми се иска да си работя до последно - ако здравословното ми състояние го позволява,но усетя ли напрежение или лошо отношение - ще си взимам болничен. Не желая да си творя живота и нервите  с такива хора.

# 113
  • Melmak
Обективно погледнато, законът не пази бременните. Всеки работодател има право да уволни и съкрати бременна, майка на дете до 3-годишна възраст и тн с разрешение от Инспекцията по труда, което не се получава никак трудно.
Да, с разрешение от Ит може, но не е баш като закона да не пази майките.

Параноар, ако не искаш да им казваш още, просто недей. Аз казах, защото съм в добри отношения с работодателя си и като цяло съм лоялен служител. А и се налага да излизам за разни прегледи, опитвам се да записвам часове възможно най-късно към 18:30, но не винаги успявам. И като се наложи да изляза от работа, казвам.

# 114
  • София
Сега ще се опитам да намеря извадка ,но бременна приятелка каза ,че се полагат 2дни /месечно ,ако не се лъжа/ - допълнително към годишния отпуск на бременната - за медицински прегледи през този период.

едит-
за сега намирам това , но без конкретика

Задължение на работодателя да освобождава служителката за медицински прегледи (чл. 157, ал. 2 от КТ).

Платен отпуск/освобождаване от работа за медицински прегледи в работно време
Работодателят е длъжен да освобождава от работа бременна служителка за медицински прегледи, когато е необходимо те да се извършват през работно време. За това време на бременната служителка се изплаща възнаграждение от работодателя.

# 115
  • Melmak
Ако искаш погледни тема Майчинството счетоводно. Там много добре обясняват всичко. Иначе, доколкото аз знам, също са длъжни да пускат за прегледи, но за допълнителна отпуска, не мисля.

# 116
  • София
Може да е излизала често и работодателя да е намекнал за нещо до два дни, аз също не намерих такава информация в интернет.

# 117
Аз под "пазене" визирах, че ако работодателят иска да освбоди бременна, няма закон, който да го спре. Слава Богу, сегашните ми работодатели са показали, че са много разбрани. Но предишните реагираха много зле на новината, че съм бременна, натовариха ме с допълнителна работа и по-кратки срокове и респективно на отношението не се върнах при тях след майчинството.

# 118
Мдаа, много зависи от работодателя. Аз преди бях в изпитателен срок и ме беше страх да кажа, та съобщих в средата на 5ти месец 😃 понеже съм хоум офис и няма как да ме хванат, а постоянно ходех да повръщам, та нямах никакви проблеми, доколкото знам има доста случаи на освободени по тази причина.

Иначе днес ми мина ФМ, всичко е наред. Казаха "май" момче 😁 чакам и бхс да излезе

# 119
Само в изпитателен срок е възможно да те махнат без да можеш да обжалваш уволнението като незаконно. Другият вариант е да те махнат, ако работата ти е тежка физически или си подложена на вредни изпарения или цялостно на вредни условия. Нямаш срок за казване също, хубаво е да се направи по-рано, за да можеш да излизаш спокойно за прегледи (въпреки че има работодатели, на които не им пука особено). Ако си в добри отношения със шефовете си, също е по-добре по-ранно съобщаване, за да могат да се подготвят от по-рано и да търсят заместник, ако се налага.
Аз иначе казах вече - започнах работа три дни след положителния тест. Но при нас е по-различно заради професията и съответно нямаше никакви зловредни последици за мен, та дори се израдваха.
Аз да се оплача - от вчера съм вкъщи с отпадналост и болки в гърлото, днес симптоми вече няма, но предпочетох и утре включително да почивам, за да се възстановя напълно. Днес ще ходя на преглед и ще помоля лекарката да ми предпише нещо имуностимулиращо.
По принцип рядко боледувам и имам силен имунитет, но никога не е късно да забременееш Sweat Smile

Общи условия

Активация на акаунт