Агресия между родители

• 2 376
  • 33
  •   1
Отговори
# 15
Комплекси от една страна, от друга желание да компенсират децата за това, че не им обръщат достатъчно внимание.
Бих добавила и липсата на адекватна финансова култура. Сега не искам да обобщавам на едро, но моите впечатления са такива.

200% сигурно е така. била съм свидетел как дете пада докато тича към родителите си,дошли да го прибират. веднага се изстреля репликата - абе внимавай повече. тия дънки са 100 лв.

лично аз предпочитам да си заминат "марковите" дънки, отколкото детето да е с лицеви травми.

# 16
  • София
Това с демонстрацията на стандарт е ...

Ако семейството разполага с възможности, това е обичайното облекло на всички - не за 200 лв, за 500 лв ако иска да има маратонки. Някои неща са скъпи, защото дават комфорт, удобство, направени са от специални материали и са здрави. На мен ми е странно, като примерно, детето е облечено като рекламно лице на марка, ама майка му се оплаква наляво и надясно, че трепери, че трябва да иде на зъболекар и коронката ѝ е цели 400 лв. Виждала съм и дете, облечено в скъпи марки, а майка му търси дънки за себе си в магазина за втора употреба, щото всичко много скъпо.

Скъпите вещи на малки деца - като айфон последен модел са меко казано безсмислица, защото това дете не може да използва възмоностите на телефона, а той бързо старее. Ама данък обществено мнение е висок и за някои хора е много важно какво ще кажат хората.

Пак казвам - ако това е стандарта на семейството, не за 200, а ако ще и за 500 лв да има маратонки, ама тогава никой и не казва на детето, че това струва ХХХ пари.

# 17
Опитвам се да се абстрахирам по принцип от антипатиите си към определени родители ( които са неизбежни) и да не ги пренасям към децата. Но пък се е случи веднъж без да разбера, да настъпя майката по неподозиран от мен мазол и в последствие да го науча, което неминуемо премина в атаки към детето ми. Не всеки има психиката и културата да разграничи нещата. Понякога дори на пръв поглед интелигентни хора.
Колкото до подаръците извън конкретни поводи, винаги ми е било срамно и неудбно да помился за подобен начин да си "купя" отношение от педагог. И за двете страни ми се струва принизяващо. За щастие има и блестящи педагози и човеци, при които подхода към децата е плод на професионализъм, призвание и мироглед. Но се е случвало с очите си да видя как да се поднася дребно подаръче на госпожа от ДГ. На пръв поглед безобидно, даже мило. И да, отношението към детето на тези родители е специално. Галеничето на групата. За останалите същата госпожа декламира на вратата разни ежедневни изцепки, които малко или много са част от обичайното поведение на децата от тази възраст. Никакво отношение към развитието на разни умения, усвояване на материал. Не! Тази същата госпожа рязко и странно промени поведението си към мен. Незнайно дали защото съм толкова положително впечатлена от колежката ѝ, че вероятно не мога да го скрия и ми е изписано на лицето или пък да се е очаквало нещо материално от мен, за което да не съм се сетила. Никак не искам да го вярвам на 100%, но странно защо малко преди да се промени отношението, същата госпожа след направен комплимент от мен за нова прическа, ме занима надълго и широко с едни хранителни добавки за коса и кожа, като всичко изглеждаше като препоръка и отзив на доволен човек. Сега се чудя дали не се е очаквало от мен да ѝ набавя нова доза от тях. Ноо...това са само бегли предположения. Все пак четейки и слушайки какво се случва из родните ясли и градини, вече не изключвам всякакви варианти и тълкувания.

Последна редакция: чт, 16 окт 2025, 10:50 от Novariel

# 18
Или да си купите и вие от добавките.

# 19
Да, така го схванах тогава и аз. Но търсейки обяснение за това рязко дръпване, се хващам за всевъзможни причини и тълкувания.

# 20
Ох, болна тема е това. На госпожата в 1-4 клас плюс на занималнята се събираха безумни суми, купуваха се гривни Пандора и т.н. Пълна комплексарщина е това.

# 21
О,ние купувахме златни колиета,огромни букети и ги "водихме" заедно с децата в доста скъпо заведение за завършване на 4 клас. Със съпруга ми се шегувахме,че в 5 клас ще вдигат нивото и трябва да се мисли за нещо по така и като завършат децата ,например в Хилтън да им направим парти. Няма да играем на дребно...Laughing

# 22
Тая мода с подаръците дойде след демокрацията. По мое време пари не се събираха, за 15.09, за 08.03 и края на учебната година всяко дете даваше по един букет и това беше. За децата ми, се събираха пари за всеки празник и се купуваше злато и то големи грамажи, не 2-3 грама, понеже бяха модерни масивните златни накити, сега за внучето пак се събират, ама не знам какво купуват, когато пратят мен на родителска среща, снахата ми е казала да давам колкото и за каквото искат и да не се разправям и питам.

Последна редакция: сб, 18 окт 2025, 22:42 от bubolina73

# 23
То вече и букетите не са просто букети. Трябва да е най-големия. За мен и една роза показва уважение, ама ако не се изръсиш с 50-100 лв за букет, който ще изсъхне и ще се хвърли след 2 дена, не ми го хвали.

# 24
Ехааа, от любопитство прочетох темата. Явно нещата са придобили невероятни мащаби в сравнение с моето детство, когато купувахме букетче за първия учебен ден. Това си е абсолютно подкуп на държавен служител...
Аз живея в западноевропейска страна и тук няма такова очакване за подаръци към учителите.  Ние подаряваме за Коледа на учителките от детската градина (частна) на по един ваучер за супермаркет, еднакъв за всяка.  и ги даваме дискретно, не пред други родители или деца. .

# 25
Моите деца са в първа група и имаха тържество, доколкото може да стане в тази възраст.
Бързо ми паднаха розовите очила, че има надежда, ако педагозите са добри, едно окупиране видях от група родители.
Чудех се защо едното дете ми говори, че лелите т.е госпожите не  давали стихче.
Като го разпитвам на кой дават и ми изреждаше 5-6 имена на деца, това беше преди месец и половина.
Миналата седмица обявиха тържество за тази, понеже постоянно ги въртя болни единия/другия  попитах едната госпожа за толкова кратко време на градина какво ще има, да били пробвали.
Хубаво, на входа на групата една майка ме посреща, че не може още да се влиза, имало репетиция, а тя трябвало да украсява и затова отива и бум вътре с калните обувки.
Ами, право се оказа детето, работили са с 6-7 деца за два реда стихче, със сигурност и за домашно са дадени, другите 2/3 деца за пълнеж.
И така гледах политкоректност към родители, които тръгнаха да предлагат планови ремонти посред зима.
Само в първа група сме, но трябва да се свиква, това е картинката

# 26
Ремонтите кой ще ги плаща?

# 27
  • Deutschland
Е как кой? Родителите.
При нас в немско имаше решение, родителите да съберем по 2€ за подарък на класа за Коледа и ореваха всичко. Тези, които не празнуват Коледа директно казаха НЕ. И това е настолна игра, с която и техните деца ще се занимават. Днес ще се правят коледни сладки и половината деца, няма да присъстват, защото религията е различна. Голям праз, едни сладки.

# 28
Моите деца са в първа група и имаха тържество, доколкото може да стане в тази възраст.
Бързо ми паднаха розовите очила, че има надежда, ако педагозите са добри, едно окупиране видях от група родители.
Чудех се защо едното дете ми говори, че лелите т.е госпожите не  давали стихче.
Като го разпитвам на кой дават и ми изреждаше 5-6 имена на деца, това беше преди месец и половина.
Миналата седмица обявиха тържество за тази, понеже постоянно ги въртя болни единия/другия  попитах едната госпожа за толкова кратко време на градина какво ще има, да били пробвали.
Хубаво, на входа на групата една майка ме посреща, че не може още да се влиза, имало репетиция, а тя трябвало да украсява и затова отива и бум вътре с калните обувки.
Ами, право се оказа детето, работили са с 6-7 деца за два реда стихче, със сигурност и за домашно са дадени, другите 2/3 деца за пълнеж.
И така гледах политкоректност към родители, които тръгнаха да предлагат планови ремонти посред зима.
Само в първа група сме, но трябва да се свиква, това е картинката

Със стихчетата е такава практиката - да. Само за едно тържество бяха дали текст за наизустяване на всички деца, и стана пълен хаос на тържеството.

А тези активистите навсякъде и винаги ги има. Все да подбутнат уж някоя тема, но да нагласят така нещата, че да уредят някой познат да свърши работата или нещо да се купи точно от еди къде си. Уж гласуване, ала-бала, ама пак се налага някой конкретен. Малко съм на кантар понякога да си трая ли, или да отстоявам лично мнение, но не е лошо поне от време на време да имат коректив такива хора, защото се самозабравят. Няма да изпадам в излишни подробности, но има хора, които и с цените на някои артикули спекулират, разчитайки, че "гордите" родители ще са развързали великодушно кесиите и няма да се впечатлят от фрапиращи завишения.

# 29
Предложението/решението го сложиха като съобщение - ние решихме т.е 5-6 родители, взели материалите и сега да се включат другите родители в изпълнение.
Подминах все едно не съм го видяла, аз също смятам за краткото време, че събират ли се пари да им ги хвърля без да взимам отношение.
Решението се отложи за лятото в следващо съобщение след няколко дни. Явно е имало оплакване към директор с мотив, че миризмата няма как зимата да се изпари за два дни. Гледах, че ходят нацупени после инициаторите.

Моето усещане е,  сигурна съм, че има и друга вайбър група, където се нищи труд и творчество, други инициативи, няма да се изненадам ако са включени там учители или директор.

От по-горна група се заговорих с позната майка, никак не е неплатежоспособна, останала е встрани от общия хор, защото е имала друго мнение за нещо обсъждано. Каза ми, че невербалбата агресия от други родители е продължила с месеци и пълен игнор и приложили, от тогава си траела и ги загушила в мрежите, и така

Общи условия

Активация на акаунт