Двойно име на бащата?

• 2 288
  • 69
  •   1
Отговори
Здравейте! Очакваме дете, но се питаме как ще се получи бащиното име 😆 Името на бащата е Иоан-Стоян... и какво се получава? Дали имаме възможност да използваме само едното име - Бебе Иоан Иванов? Помощ

# 1
Интересен казус. И аз не знам.

# 2
  • Далечният изток
Бащино Йоан-Стоян. Без наставка -ов.
Примерно Петър Йоан-Стоян Петров.
Няма как да използвате едното име. Бащата има две.

# 3
  • София
А Петър Йоан-Стоянов не става ли? Теоретично си питам. Не че е супер, но Йоанов-Стоянов съвсем не е добре, а някои родители не харесват модата с бащино без "ов".

# 4
  • Далечният изток
Сигурно става, но на мен не ми звучи добре.

# 5
По закон детето може да вземе фамилиите на бащата и на майката.
Но не знам дали може едната фамилия да замести презимето.

# 6
  • Далечният изток
Не разбира се.

# 7

Вие така си мислите, но законът беше променен преди 1 година и е точно така , детето може да получи име от страна на майката. И то ще е презиме.

Последна редакция: пн, 13 окт 2025, 09:58 от Lanarte

# 8
  • София
Открай време при липса на баща "бащиното" име се образува от името на майката (или на нейния баща, но това са подорбности). Иначе и аз мисля, че няма как да бъде заменено или махнато бащиното име. Май при деца, родени в чужбина, при издаване на български акт за раждане преписват чужбинските по тамошен акт, а в много чужбини може и без бащино. Но за това не съм 100% сигурна, може да съм в някаква заблуда.

# 9
  • Далечният изток

Вие така си мислите, но законът беше променен преди 1 година и е точно така , детето може да получи име от страна на майката. И то ще е презиме. Но предполагам, че това е за случаи, когато детето няма баща.
ММм добреее. Хайде сега да видим и променената разпоредба в закона /който и да е той/....

Законът за гражданската регистрация, който има значение в случая, по отношение на имената последната промяна е от 2017та.

# 10
Интересен казус, ако детето при брак на двамата родители може да вземе за презиме и фамилия тези на майката. Иначе, гарантирам, че преди 2017, ако няма баща (брак) детето взема за презиме името на майката или на дядото по майчина линия.

# 11
  • Down south
Интересна тема.
Иоан-Стоян. Как се произнася първото име на бащата.
Вероятно бащиното ще бъде производно.

ПП Хипотетично, ако родителите решат детето да има две имена, като баща си, какво се получава в крайна сметка?

# 12
  • Далечният изток
Добре де, има конкретен казус... Защо сега се коментират имена, когато детето няма баща не мога да разбера?!

# 13
Интересен казус, ако детето при брак на двамата родители може да вземе за презиме и фамилия тези на майката. Иначе, гарантирам, че преди 2017, ако няма баща (брак) детето взема за презиме името на майката или на дядото по майчина линия.

Ами имаме брак и не ми се ще да го записвам на мен.. Вяра Grinning

тоест смятате, че Бебчо Иоан(ов) не е възможно, а само Бебчо Иоан-Стоян(ов), защото името е двойно... мн дълго

# 14
  • Далечният изток
Със сигурност.

Може да отидеш в общината, в ГРАО, да попиташ длъжностно лице.

Общи условия

Активация на акаунт