Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - ТЕМА 45

• 2 225
  • 102
  •   2
Отговори
# 15
Класът на имота не е единставното заради, което се иска депозит-неустойка. Моят като напусне декември и е седял само 6 месеца, дори да не съм плащала за брокер, колко лесно ще намеря наематели баш по Коледа и след Нова година? Ако има нещо повредено или сметки, които не плати...
Кратскосрочните наеми са значително по-скъпи от дългосрочните, а гаранция,  че няма да си тръгнат като при majorica при липса на такава клауза за неустойка кава има тогава - никаква, още по-нехайно ще се отнасят.
Освен това задължително губя време в някакво почистване на имота и подготовка за нови огледи, занимавка с брокери или частни лица, губила съм време да вадя декларации при нотариус за регистрация по настоящ адрес, после да отрегистрирам от адреса и т.н.

# 16
Majorica, преди всичко и най-напред, след два поредни лоши опита, преговорете си със другия собственик договора и правилата които желаете да се спазват. Очевидно е, че освен малшанса, имате някакви разминавания и е възможно вие едно да искате, а той друго да говори на място на потенциалните ви наематели.
Двата депозита не са панацея, мекото говорене и отстъпките които може би сте готови да направите в преговорите са проблем.
Та вие не можете дори да вземете ключ от ел таблото! Това е абсурдно!

# 17
Majorica,мисля,че си права за всичко,но подхождаш много емоционално. Казусът с ел.енергията - в тристайни на нас много рядко отоплението стига 200 лв. Все пак си взела 2 наема за 1 месец,не споменаваш с или без брокер сте отдали. Ако е с брокер - наем и половина грубо, но поне брокерът да търси нови хора сега.
Сега фокусът ти трябва да е в издаване на жилището - да ти върнат всички ключове и ап. да е изряден,да активираш обявата за отдаване възможно най-бързо.

Самите наематели според мен са сериозни,щом за всеки случай са си взели и жилище под наем,докато чакат за общежитие. Принципно,да,редно е те да си платят тока,входната такса,водата за месеца. Но ако отдаваш на 1000 лв наем,всеки ден ти стъпва на 33 лв, по-добре да се фокусираш върху отдаването. Двоен депозит ще спре кандидатите. Сложи 200 лв отгоре за сметки,щом нямате ТЕЦ. Жилището,колкото и да сте вложили,е със стара за съвременните разбирания баня и трудно ще го отдадете с двоен депозит.

Наскоро викахме ключар да подменяме брава - 400+ лв излезе всичко. Човек не може да е максималист. Само да изчезнат едни наематели без да ти върнат ключа и ето,близо половин наем назад.

# 18
Second, принципно сте права, но в случаят вие как ще прозрете, че някой ви лъже и ще се изнесе след по-малко от месец? И на други се случва. Много от съседите директно плюват по вечния домоуправител ,но пък някои явно са о.к. Вие как бихте постъпили - ще водите дело за хиляди, за един ключ, ще се сбиете с него или как. А че синът ми е възпитан, повече от необходимото е така, но тай е собственик и този наглец се възползва от неговото примирие.

# 19
Ми аз лично бих инициирала общо събрание и бих поставила въпроса там. Всичко се случва и е редно да има ПОНЕ още един човек във входа ключ за таблото, дори да не е всеки. Сега не става дума това да се направи веднага и конкретно за случая, защото въпроса е принципен. Подозирам и че има опция домоуправителя да прави някви врътки с тока и затова да не е ок друг да гледа електромерите.
Иначе да, няма как да се избере кой какви намерения има. Просто в случая не ви е проблема двата депозита тип наказателни. Прав/а е HappyHeartbeat, че емоцията е в повече в случая. За конкретната ситуация бих помолила въпросния цербер, ако да не отидете лично, то поне да ви направи снимка на показанията и да ви ги прати, временен компромисен вариант.

# 20
Здравейте, бърз въпрос..за приятел питам. Под наем е и собственикът иска да продава апартамента и той трябва да се изнесе до края на Декември. Какви са правилата за огледите, които предстоят? Днес брокерката му казала с 5 часа предизвестие, че ще идват хора. Как трябва да се процедира, трябва ли да е упоменато в договора. Чужденец е и не искам да се възползват от незнанието му.

# 21
Здравейте, бърз въпрос..за приятел питам. Под наем е и собственикът иска да продава апартамента и той трябва да се изнесе до края на Декември. Какви са правилата за огледите, които предстоят? Днес брокерката му казала с 5 часа предизвестие, че ще идват хора. Как трябва да се процедира, трябва ли да е упоменато в договора. Чужденец е и не искам да се възползват от незнанието му.

ЗЗД - чл.237. (Ал. 1 доп. - ДВ, бр. 34 от 2000 г., в сила от 01.01.2001 г.) При прехвърляне на недвижим имот договорът за наем остава в сила спрямо приобретателя, ако е бил вписан в имотния регистър.
Договорът за наем, сключен преди прехвърлянето на имота, ако има достоверна дата, е задължителен за приобретателя до предвидения в него срок, но не за повече от една година от прехвърлянето. Ако няма достоверна дата и наемателят е във владение на имота, договорът е задължителен за приобретателя като договор за наем без определен срок.
Наемодателят дължи обезщетение на наемателя, ако последният бъде лишен от ползуването на наетия имот преди изтичане на наемния срок поради прехвърляне на имота.

За огледите няма правила в закона. Както се разберат. И каквото пише в договора. Толкоз.

Какво против има огледите наемателя? Иска да спъва наемодателя, или как...

# 22
  • Бургас
Аз съм почти готова с двустайния в Бургас. Имам питане от съседи да го ползват възрастна двойка , но не за цялата година, а когато идват да помагат за внуците. Не съм говорила с тях, защото има още някои неща за дооправяне. Ако дойдат да обсъдим нещата мисля да отделя паркомястото от общия наем и да не правя компромиси с цената му. Така или иначе предполагам, че няма да  имам проблеми да го отдам веднага а и там няма какво да се амортизира. Най-много да загубят дистанционното, но аз ще искам 100 лв депозит за такъв случай. За апартамента е по-сложно. Хем  ми се иска да е целогодишно, хем двама възрастни очаквам да пазят / знам, че е до човек, а не до години, но се предполага, че имат навици, а и позната  каза хубави думи за тях/. Върти ми се да направя компромис и да искам по половин наем за двата месеца до Нова година, а после  - цял, а те да идват когато искат. Като чета в последните постове как наемателите се изнасят преди изтичане на едногодишния договор нищо не ми гарантира, че ако пусна други ще стоят дълго.

# 23
Това не го виждам как ще стане...ще държите празно, и те да влизат когато им скимне за по месец два ли?
Не разбрах идеята, честно казано...

Отдава се с договор, те когато искат да влизат, когато искат да не влизат...тяхна работа, това вас не ви касае.
Вземате си наема всеки месец и сте си ок.
 Ще дадете на половин наем три месеца, и после като се изнесат, ще осъзнаете, че сте се минали много ама много яко. Но ако това не ви бърка...то човек се учи от грешките си, ама собствените обичайно....

# 24
  • Бургас
teta, мисля за евентуален по половин наем само за ноември и декември. После- всеки месец без значение там ли са или не - цял. Те май искат от пролетта, но аз празно или на половин наем до тогава нямам намерение да държа. Не съм благотворителна организация! / Боже, темата ми влияе добре! /

# 25
Неудобно е когато живееш и непознати хора идват да надникват във всеки ъгъл, защото става въпрос за продажба, т.е. огледът е по-обстоен. До края на декември е дълъг срок, не може да се каже колко огледа ще има през това време. С тоя "глад" за закупуване може и по-бързо да има сделка, но все пак има технологично време за оформянето и приключването й.

Аз не знам как бих постъпила в такъв случай и като наемодател и като наемател. Не бих притеснявала настоящия наемател, ако огледи не са предвидени в договора. Като наемател, от една страна ще ми се иска да проявя разбиране, но от друга - това си е голямо неудобство. При чужденец, не знам каква ще бъде реакцията и изискванията.

# 26
teta, мисля за евентуален по половин наем само за ноември и декември. После- всеки месец без значение там ли са или не - цял. Те май искат от пролетта, но аз празно или на половин наем до тогава нямам намерение да държа. Не съм благотворителна организация! / Боже, темата ми влияе добре! /

И що? С парите не може ли да си купиш парфюмЧе, вместо да ги харизваш на непознати? М?

Аз не бих...мани ги тия баби, па съседки, па познати питали....търси си нормални наематели.

В такива случаи и молби казвам - давам го на първия, който ми плати депозита и първия наем.

# 27
Pafal, пусни си обява и виж какви кандидати ще има при пълен наем. Може пък до пролетта да се изнесат и тогава да настаниш тези. В Бургас сте наобратно - сега е (уж) слаб сезон, пролетта се изнасят към вас.
Конкретно сега заради потопите няма ли по-голямо търсене?
С тези възрастните хора не ми звучи стабилно. Аз не отдавам на високи наеми и въпреки това като съм споделяла със съседи,се ококорват и много им се вижда. А на обява има много интерес и избор от желаещи.

# 28
Спомни си и премеждията на Тинтина с жилището, което отдаде на щерката на съседка, че съседката да помага с бебето на щерката. Ся ще се съдят... С ортаци (съседи, познати, приятели на приятели) по-добре да не се прави бизнес. А отдаването на жилище си е бизнес.
За идване от дъжд на вятър да си видят внуците, да си наемат еърбиенби, без претенции. Има и по-евтини, а с изключение и на 2-3 летни месеца, няма и толкова търсещи (туристи). Като хванат молива и си направят сметката, може да се окаже, че краткосрочните наеми са им по-изгодни и пак да търсиш наематели.

# 29
  • Бургас
То и аз очаквам да се ококорят. Просто събирам мнения от вас, защото сте много напред с материала спрямо мен и винаги давате адекватни съвети Heart
А Тинтина точно ми изскочи в главата при питането.
Идеята за полови наем за два месеца дойде от факта, че при тези условия си спестявам комисионната и чисто математически почти изравнявам сметката.

Общи условия

Активация на акаунт