Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - ТЕМА 45

• 27 582
  • 803
  •   1
Отговори
# 570
Аз си платих 50% комисионна на брокера, не ми е искал повече.

# 571
Много благодаря за съветите и включването по моя случай - имам пердета и осветително тяло само, мислех да купя 3-крилен гардероб и скрин поне, явно правилно съм мислела, въпросната брокерка която послушах за вече почти 4 седмици не ми е довела обаче никой на оглед. Колкото повече време минава толкова повече си мисля че това е проблема - необзаведената втора спалня.

# 572
Много благодаря за съветите и включването по моя случай - имам пердета и осветително тяло само, мислех да купя 3-крилен гардероб и скрин поне, явно правилно съм мислела, въпросната брокерка която послушах за вече почти 4 седмици не ми е довела обаче никой на оглед. Колкото повече време минава толкова повече си мисля че това е проблема - необзаведената втора спалня.
Виж някой гардероб с чекмеджета, не затрупвай стаята с мебели, ще можеш да си по-гъвкава с обзавеждането после.

# 573
Аз да си кажа мнението за децата - имам и собствени, имам и познати с деца. Не зависи толкова от родителите, колкото от характера на детето. А то се ражда със свой собствен характер - едни са кротки и флегматични, други са супер подредени от малки, трети са палави и не се спират. Възпитанието от родителите може само леко да моделира характера на детето, но не може да го промени драстично.
Моето и по стените е рисувало, и шпакловка е изчуквало (с детско чукче-играчка или с подръчни материали). Мислите ли, че 1000 пъти не съм казала и не съм се карала за тези неща? Правила съм го, но какво да се прави - характер. Като доскучее и почва да прави това, което е виждало от дядо си и от мен - да ремонтира и прави разни дребни неща по стените. Или просто от любопитство. Последно преди 2-3 седмици се прибирам и навсякъде вони на ацетон. Вдигнах децибелите още с влизането - оказа се, че е хванал спрей с боя (от Лидъл) и е пръскал част от краката на металното легло и част от стената зад леглото. От скука и защото има някаква идея да види как ще стане в сребристо.

На баба детето - огледай се в Юск/Икея и избери 2-3 неща в сходен стил, без да прекаляваш. Просто да не стои празно. Неща, които ще се ползват при различни варианти на ползване на стаята - гардероб и скринове са ОК, някакво малко бюро, което може да се ползва и от дете, и от възрастен за лаптоп (т.е. за офис). Леглото вече е по-индивидуално заради нужен размер, матрак и т.н., т.е. може да го оставиш за по-нататък, като намериш наематели.

# 574
  • София
Май е крайно време да започнеш да се доверяваш на собствената си преценка.

Аз съм казвала не веднъж, че хората тук са в пъти по-компетентни от брокерите, ти в това число.

Мебелите в Юск могат да се върнат без срок.
Тоест- вземи кресла, бюро, масичка, някакви декорации и после обратно.

# 575
  • Бургас
Аз съм скептична по отношение на обзавеждането на втората спалня. Гардероб - да. Но не и бюро и легла.
Бих написала в обявата, че втората спалня ще се дообзаведе според нуждите на наемателите. И бих го направила за сметка на наема.
Бременни и бебета и аз не ща.
Но съм имала такива, два пъти - настани се небременна, ама после забременя. Няма да я изгоня, я. Девет години живяха и освен два стикера на две стени нямаше други щети от деца.
После комшийската щерка с бебе... Имаше рисувано по стени, имаше следи от гуми на количка по стени, но по-голямата част от щетите беше от мама.
От друга страна, украинци, че и с бебе, ще са относително устойчиви, особено ако детето тръгне на градина.

# 576
Аз само легло и матрак бих сложила.
Без гардероб. Без бюро.

Ще чакаш какво ще каже наемателят.
Ми втория след него ако иска друго...тогава какво?

Така или иначе трябва да решиш за какво и как ще бъде тази стая.

Кабинет с гардероб трикрилен...не ми се връзва.
Кабинет с малко бюрце 40-50 санта дълбочина също!

Става ни риба ни рак..

# 577
За 3 ст. най-често наематели са ми били семейства. Понякога жената е била бременна, друг път - с бебе, а второ се е раждало докато са наематели. По-рядко двойки. Май само веднъж сам мъж, който ползваше втората спалня за офис - между другото този беше образец за наемател.

# 578
С тристайните просто е трудно на наемния пазар. При мен са само съквартиранти таргет, едната спалня и аз я подменях тази година и първият вариант беше да се обзаведе според наемателя. Не стана.
Просто кандидатите са разнородни - като са семейства,обикновено си имат багаж и се почва - "това може ли да го махнете,имам си мое".
Принципно съм съгласна,че разсрочването на втория депозит е червен флаг,украинци също не са ми любими. Обаче пък ако са с бебе, дали няма да останат по-дълго.

НаБабадетето,имотът ти беше много хубав по снимки, дано случите на читави наематели. При мен докато съм се чудела дали да правя компромиси, са се появявали хора, с които не трябва да правя. Дано и тук ви се случи така.

# 579
За обзавеждането зависи колко е голяма 2-та стая. При мен едната 14 кв.м., в другия апартамент може би 12. И при 2-те имам бюро, легло с нощно шкафче, малък гардероб /със закачалки и рафтове, може би около 1.50 м./, ако има тийн, може да не е достатъчно в зависимост от пола, възрастта, но има и други гардероби в апартаментите, някой и друг шкаф, ако трябва да е офис. Трима от наемателите, без деца, ползваха тези стаи за офис или кабинет. Не бих оставила някой друг да обзавежда стаята, а ако напусне и дойде друг с други изисквания?

# 580
  • Варна
Разни дребни неща като скрин или етажерка всеки наемател може да си докупи сам и след време да си изнесе или да зареже. Не са скъпи. Гардеробът е по-сложен за доставка, сглобяване и местене, по-добре ще е да е част от обзавеждането на квартирата.

# 581
Аз съм добра и отстъпчива до глупост. Успех е, че го осъзнах. Всеки без усилия може да ме манипулира за личните неща.

За защита интереса на доверилите ми се  клиенти съм супер пираня, а за личния бизнес - будала.
НО,
Досега не съм видяла човек със по-скромни доходи да иска разсрочване, месец без наем, депозита - след време и пр. подобни.
Опитват се само юпи-та, хора с възможности, хора, които са решили, че са велики и непостижими бизнесмени, хора, които искат, да си осигурят 2-3 месеца спокойно обитаване, през което време да търсят по-евтино или да видят, ще им тръгне ли в София работата и пр. и пр. пр.
 Най-често се упражняват в преговори. Спортуват и ако мине.
Вариант е да предлагат, да не плащат парното, да сме съдели Топлофикация, те имали успехи в тази насока и пр. легенди.
Това е моят опит.

# 582
Аз съм на мнение,че при едни преговори всяка страна трябва да направи отстъпка.
Т.е. "Скъпо е,ще го взема,ако свалите 100 евро" ме изкарва извън нерви.
Преговори би било:
-"Моля да ми включите входната такса/свалите Х от наема, а аз съм готов да предплатя за 6 месеца"
 "Ако ми свалите 100 евро от наема за срок от 1 година, съм готов да обзаведа,съгласувано с Вас (наемодателя),втората спалня и след срока на договора да оставя обзавеждането в жилището."
"Готов съм да наема жилището И паркомястото заедно за срок от 2 години,бихте ли свалили 50 евро при тези условия? Разбира се,при предсрочно напускане,депозитът остава за наемодателя."

# 583
Аз съм против преговори.
Тук имаме оферта.
Ако др.страна я устройва, подписват.
Ако не..не подписват и сделка няма.

# 584
За 3-стайните аз вземам 1 1/2 депозит, не че са ми искали, аз самата така го предлагам. И съжалявам, че миналата година за едно девойче нова студентка поисках 2 депозита, а тя изглеждаше много кротко момиче, а и майка й щеше да прекарва доста време в София. При наем 1400-1500 лв., първоначален наем, два депозита, комисионна за техния брокер, сумата отива над 5000 лв., стряскащо е. А и презумпцията на повечето наематели, че наемодателя винаги ще намери причина да не върне депозита или част от него не е в наша полза.

Общи условия

Активация на акаунт